Samenvatting

Een leven zonder mobiele telefoon. Voor ouders, maar ook voor vele kinderen is dit tegenwoordig niet meer voor te stellen. Steeds meer kinderen vragen voor de feestdagen of verjaardag voor een digitaal apparaat. Maar, hoe ga je hier als ouders mee om? Wat kun je met jouw kinderen bespreken over online veiligheid? We hebben de volgende tips voor je op een rijtje gezet:

 1. Overweeg een app voor ouderlijk toezicht
 2. Vergelijk de verschillende merken en besturingssystemen op de markt
 3. Onthoud dat veel interactie met vrienden en vriendinnen zich na schooltijd online afspeelt
 4. Bespreek de risico’s bij het gebruik van sociale media
 5. Ga als ouder samen in gesprek over de mogelijke gevolgen van technologie onder kinderen
 6. Maak duidelijke afspraken met jouw kinderen met betrekking tot schermtijd
 7. Bescherm de accounts van jouw kinderen met een uniek en sterk wachtwoord
 8. Hanteer de basisregels al vanaf een jonge leeftijd

We kunnen het ons haast niet meer voorstellen: een leven zonder mobiele telefoon. Ook voor jongere generaties is er geen ontkomen meer aan. Steeds meer vriendjes en vriendinnetjes krijgen de nieuwste smartphones en tablets. 43% van de tieners – kinderen tussen 8 en 12 jaar – heeft al een smartphone en 57% een tablet. Maar hoe ga je hier als ouders mee om? Wanneer schaf je een digitaal apparaat voor jouw kinderen aan? In dit artikel bespreken we een aantal dingen die je in jouw overwegingen kunt meenemen.

Is jouw kind er klaar voor?

Ondanks het vele gebruik van digitale apparaten onder kinderen, is het belangrijk de online veiligheid van hen voorop te stellen. Om deze reden is het verstandig onderstaande punten te overwegen voordat je een digitaal apparaat voor jouw kinderen aanschaft:

 • Waar gaan jouw kinderen het apparaat voor gebruiken? Is dit alleen voor het bellen, WhatsAppen of bijvoorbeeld ook voor sociale media?
 • Wat is het beleid op de school van jouw kinderen met betrekking tot het gebruik van een smartphone?
 • Wordt er thuis en op school gesproken over privacy en veiligheid op het internet?

8 tips om jou en je kinderen te helpen

Online veiligheid is enorm belangrijk, juist wanneer het gaat om kinderen. Het is daarom belangrijk om met jouw kinderen hierover in gesprek te gaan. Maar, wat kun je precies met hen bespreken? In dit artikel geven we een aantal tips.

We snappen dat het ook wel even wennen kan zijn wanneer jouw kinderen opeens gebruikmaken van een digitaal apparaat. Hoe je hier mee om? Welke afspraken kun je met hen maken? We hebben een aantal punten voor je op een rij gezet:

Overweeg een app voor ouderlijk toezicht

Door middel van een app voor ouderlijk toezicht kun je als ouder bepalen welke apps jouw kinderen kunnen downloaden op hun apparaat en hoeveel tijd zij hieraan mogen besteden. Daarnaast bieden sommige apps de mogelijkheid om ongepaste webinhoud te beheren.

Vergelijk de verschillende merken en besturingssystemen op de markt

Voordat je een digitaal apparaat aanschaft, is het belangrijk onderzoek te verrichten naar de verschillende merken en besturingssystemen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de beveiliging en privacy van een Android-smartphone of een Iphone?

Onthoud dat veel interactie met vrienden en vriendinnen zich na schooltijd online afspeelt

Technologie maakt het mogelijk dat kinderen ook na schooltijd in contact kunnen blijven met vriendjes en vriendinnetjes. Om deze reden is het bijvoorbeeld belangrijk om in gedachten te houden dat wanneer je jouw kinderen straft door haar/zijn mobiele telefoon in beslag te nemen, je mogelijk ook de interactie met hun vrienden afpakt. Een andere mogelijke oplossing kan bijvoorbeeld zijn om de schermtijd te verminderen.

Bespreek de risico’s bij het gebruik van sociale media

De afgelopen jaren is sociale media een steeds groter onderdeel geworden van het leven van vele kinderen en tieners. Ondanks de vele positieve kanten van sociale media, brengt het ook een aantal risico’s met zich mee, zoals: de inbreuk op de privacy van jouw kinderen, de verspreiding van nepnieuws, online pesters en stalkers en mentale gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om dit met jouw kinderen te bespreken.

Maar, hoe pak je dit handig aan?  In dit artikel geven we je meer informatie.

Ga als ouder samen in gesprek over de mogelijke gevolgen van technologie bij kinderen

Bijna elke ouder die in het digitale tijdperk leeft, heeft zichzelf de vraag waarschijnlijk wel eens gesteld: is technologie veilig voor mijn kinderen? Wat voor gevolgen heeft het gebruik van digitale apparaten bijvoorbeeld op het sociale isolement, de spanningsboog van jouw kinderen en de ouder-kind relatie? In dit artikel geven we je meer informatie.

Maak duidelijke afspraken met jouw kinderen met betrekking tot schermtijd

Ondanks dat technologie een grote rol speelt in de ontwikkeling van jouw kinderen, is het belangrijk dat zij zich ook offline voldoende ontwikkelen. Lezen jouw kinderen nog regelmatig een boek? Spelen ze buiten met klasgenootjes? En zijn ze nog voldoende creatief bezig met bijvoorbeeld tekenen of knutselen?

Het is belangrijk om samen met jouw kinderen duidelijke afspraken te maken, zoals: geen telefoon tijdens etenstijd, of 30 minuten voor het slapengaan leggen we de mobiele telefoon weg.

Bescherm de accounts van jouw kinderen met een uniek en sterk wachtwoord

Het is belangrijk om ook hun accounts te beschermen met een uniek en sterk wachtwoord. In dit artikel geven we meer informatie over hoe je een wachtwoord samen met jouw kinderen kunt aanmaken.

Hanteer de basisregels al vanaf een jonge leeftijd

Jong en oud, het is belangrijk jezelf en jouw digitale apparaat online te beschermen. Samen met jouw kinderen is het verstandig onderstaande vier basistips te doorlopen:

 1. Beveilig jouw accounts met een uniek en sterk wachtwoord

  Om het risico dat anderen toegang krijgen tot jouw accounts te verkleinen, is het belangrijk dat je nooit hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts. Zo hebben kwaadwillenden minder kans wanneer wachtwoorden bijvoorbeeld openbaar zijn gemaakt door een datalek. Vermijd bij het aanmaken persoonlijke informatie als: geboortedata, namen en adressen.
 1. Activeer tweestapsverificatie voor elk account waarbij dit mogelijk is

  Met tweestapsverificatie zijn jouw accounts minder kwetsbaar, door een extra beveiligingslaag. In dit artikel geven we je meer informatie over wat tweestapsverificatie precies inhoudt en hoe je het kunt gebruiken.
 1. Update jouw apparaat wanneer dit mogelijk is

  Een software-update zorgt voor extra functies en eventueel voor nieuwe beveiliging, door zwakke plekken in de software te repareren. Om deze reden is het belangrijk dat je software-updates voor jouw besturingssystemen en eventuele applicaties op tijd installeert.
 1. Beveilig jouw apparaat met een internetbeveiligingssoftware

  Bovenstaande tips gaan voornamelijk over dingen die je zelf kunt doen om jouw online veiligheid te optimaliseren. Helaas zijn er ook een aantal zaken, waar je je niet altijd zelf kunt tegen beschermen, denk hierbij aan: phishing en verschillende vormen van malware. In dit artikel geven we meer informatie wat internetbeveiliging precies doet.