Samenvatting

Hoe shop je online veilig voor de feestdagen: korte samenvatting

Jouw cadeaus online bestellen is natuurlijk erg handig, maar de overvloed aan online aanbiedingen maakt het voor oplichters helaas ook extra aantrekkelijk om in deze tijd van het jaar actief te zijn. Met onderstaande tips schaf je online veilig jouw cadeaus aan:

 1. Pas op voor nepaanbiedingen en neppe webshops
  Extreem hoge kortingen? Of spot je spelfouten op de website? Dan zou je te  maken kunnen hebben met nepaanbiedingen of een nepwebshop
 1. Onderzoek de reputatie van de winkel
  Heb je twijfels over de betrouwbaarheid van de webwinkel? Lees dan de beoordelingen van eerdere kopers over de webshop via bijvoorbeeld Google Reviews of Trustpilot.
 1. Maak zoveel mogelijk gebruik van een ‘Ga door als gast’-account
  Hoe minder persoonlijke gegevens je achterlaat bij een bedrijf, hoe kleiner de kans is dat jij slachtoffer wordt van een datalek waarbij jouw gegevens openbaar worden gemaakt.
 1. Zorg voor een veilige verbinding
  Heb je jouw ideale cadeau gevonden? Controleer dan eerst of de website encryptie gebruikt om jouw gegevens te beveiligen. Een beveiligde website kun je herkennen aan een webadres dat begint met ‘https://’ en een hangslotjes-symbool aan de linkerkant van de adresbalk.
 1. Maak gebruik van een geverifieerde betaalwijze of kies voor achteraf betalen
  Kies als het kan voor achteraf betalen, zo heb je de mogelijkheid om eerst het product te zien en beoordelen voordat je betaald  hebt. Mocht je het product direct willen betalen, maak dan gebruik van iDEAL, creditcard, PayPal of Apple Pay.
 1. Beveilig je apparaten
  Beveiliging van je apparaat is essentieel. Naast het installeren van beveiliging is het ook belangrijk om deze bescherming up-to-date te houden.

Shop jij jouw Kerstcadeaus online veilig?

Nu de feestdagen er weer aan komen, zullen veel mensen het internet afspeuren naar leuke cadeaus. Onze mailboxen stromen inmiddels ook vol met verleidelijke acties van webshops die hierop inspelen. Zeker in deze huidige tijd, met de inflatie en hoge gasprijzen, vertrouwen veel mensen op deze periode vol kortingen om grote aankopen te doen. Jouw cadeaus online bestellen is natuurlijk erg handig, maar de overvloed aan online aanbiedingen maakt het voor oplichters helaas ook extra aantrekkelijk om in deze tijd van het jaar actief te zijn. Met de onderstaande tips helpen we je graag om jouw cadeaus veilig online aan te schaffen!

6 tips om online veilig cadeaus te kopen

1. Pas op voor nepaanbiedingen en neppe webshops

Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Of spot je taalfouten op de website? Dan zou je te maken kunnen hebben met een nepaanbieding of een neppe webshop. In dit artikel lees je uitgebreide informatie over waar je in dit geval op kunt letten.

2. Onderzoek de reputatie van de webwinkel

In jouw overweging om een product te bestellen bij een bepaalde webshop, speelt de reputatie van deze webshop een grote rol. Heb je twijfels over de betrouwbaarheid van een webwinkel? Lees dan beoordelingen van eerdere kopers over de webshop via bijvoorbeeld Google Reviews of Trustpilot en ga na of de webwinkel een erkend webwinkelkeurmerk heeft, zoals Thuiswinkel Waarborg.

Omdat webwinkels deze keurmerken ook onterecht op hun website kunnen plaatsen, raden we je aan om ter controle altijd de website van het keurmerk zelf te bezoeken. Zo weet je zeker of de webwinkel daadwerkelijk aangesloten is. Daarnaast kun je via de website van de politie controleren of er eerder meldingen zijn gedaan over een bepaalde verkoper.

3. Maak zoveel mogelijk gebruik van een ‘Ga door als gast’-account

Als je eenmalig – of zelden – een bestelling plaatst via een webwinkel, probeer dan zoveel mogelijk gebruik te maken van een ‘ga door als gast’-account. Hoe minder persoonlijke gegevens je achterlaat bij een bedrijf, hoe kleiner de kans dat jij slachtoffer wordt van een datalek waarbij jouw gegevens openbaar worden gemaakt.

Mocht je bij vaak bezochte webwinkels toch een account aanmaken, beveilig deze dan – wanneer mogelijk – met tweestapsverificatie. Op deze manier ontvang je altijd een SMS of een ander bericht met een eenmalige inlogcode die alleen jíj ontvangt om in te loggen. Zo maak je het oplichters lastiger om vanuit jouw account gegevens te verkrijgen of bestellingen te plaatsen.

4. Zorg voor een veilige verbinding

Voor online shoppen is een veilige internetverbinding cruciaal. Een openbaar WiFi-netwerk, bijvoorbeeld bij een restaurant of op een station, biedt in dit geval geen veilige verbinding. Wanneer je gebruikmaakt van zo’n openbaar netwerk is het daarom verstandig om nooit gevoelige gegevens, zoals betaalinformatie, online in te vullen of versturen. Kies voor het aanschaffen van jouw cadeaus daarom voor jouw (beveiligde) thuisnetwerk of mobiele data.

Heb je jouw ideale cadeau gevonden? Controleer dan eerst of de website encryptie gebruikt om jouw gegevens te beveiligen, voordat je begint met het invoeren van je betaalgegevens. Een beveiligde website kun je herkennen aan een webadres dat begint met ‘https://’ en een hangslotjes-symbool aan de linkerkant van de adresbalk.

hangslotje adresbalk

Zo kun je een veilige website herkennen op een laptop of computer

Op een smartphone staat het hangslotjes-symbool ook links van het webadres bovenin je scherm

5. Maak gebruik van een geverifieerde betaalwijze of kies voor achteraf betalen

Kies als het kan voor achteraf betalen, zo heb je de mogelijkheid om eerst het product te zien en beoordelen voordat je overgaat tot betaling. Mocht je jouw aankopen wel gelijk afrekenen, gebruik dan altijd een geverifieerde betaalwijze zoals iDEAL, creditcard, PayPal of Apple Pay. Een betaling met creditcard of PayPal is in dit geval de meest veilige optie; met deze betaalmethode zijn je online aankopen namelijk vaak verzekerd en kun je je geld terugkrijgen in geval van oplichting.

6. Beveilig je apparaten

Of je nu met een smartphone, tablet, pc of notebook jouw online aankopen doet – beveiliging van je apparaat is essentieel. Online oplichters weten op diverse manieren ‘in te breken’ of gebruik te maken van nieuw ontdekte lekken. Naast het installeren van beveiliging is het dan ook belangrijk om deze bescherming up-to-date te houden.

Meer informatie over internetbeveiliging en tips over het beveiligen van jouw smartphone in het specifiek vind je in de onderstaande artikelen:

Waarom heb je internetbeveiliging nodig?Smartphone beveiligen

Blijf alert

Denk goed na bij het online aanschaffen van jouw kerstcadeaus en voorkom dat jouw betaalgegevens of spaargeld terechtkomen bij online oplichters. Laat je niet verleiden door lage prijzen en onbetrouwbare webwinkels, maar betaal liever iets meer bij een erkende webwinkel. Zo liggen er in december geen miskopen bij de schoorsteen of onder de kerstboom, en kun je zorgeloos genieten van elkaars cadeaus.

Wij wensen je alvast hele fijne feestdagen!

Meer weten over dit onderwerp? Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant: