Shop jij jouw Kerstcadeaus online veilig?

Nu de feestdagen er weer aan komen en alle niet-essentiële winkels tot in het nieuwe jaar gesloten zijn, zullen we massaal onze Kerstcadeaus online kopen. Onze mailboxen stromen vol met verleidelijke acties die hierop inspelen. Dit maakt het voor online oplichters extra aantrekkelijk om in deze tijd van het jaar actief te zijn. Blijf dus altijd waakzaam tijdens het online winkelen en bepaal aan de hand van de volgende tips of een online verkoper betrouwbaar is.

6 tips om online veilig cadeaus te kopen

pas op voor nepaanbiedingen en neppe webshops

Lijkt een aanbieding te mooi om waar te zijn? Of spot je taalfouten op de website? Dan zou je te maken kunnen hebben met een nepaanbieding of een neppe webshop. In dit artikel lees je uitgebreide informatie over waar je in dit geval op moet letten.

check de reputatie van de webwinkel

In jouw overweging om een product te bestellen bij een bepaalde webshop, speelt de reputatie van deze webshop een grote rol. Heb je twijfels hebt over de betrouwbaarheid van een webwinkel? Lees dan beoordelingen van eerdere kopers over de webshop via bijvoorbeeld Google Reviews of Trustpilot en ga na of de webwinkel een erkend webwinkelkeurmerk heeft, zoals Thuiswinkel Waarborg. Omdat webwinkels deze keurmerken ook onterecht op hun website kunnen plaatsen, raden we je aan om ter controle altijd de website van het keurmerk zelf te bezoeken. Zo weet je zeker of de webwinkel daadwerkelijk aangesloten is. Daarnaast kun je via de website van de politie controleren of er eerder meldingen zijn gedaan over een bepaalde verkoper.

maak gebruik van een ga door als gast account

Als je eenmalig – of zelden – een bestelling plaatst via een webwinkel, probeer dan zo veel mogelijk gebruik te maken van een ‘ga door als gast’ account. Hoe minder persoonlijke gegevens je achterlaat bij een bedrijf, hoe kleiner de kans dat jij slachtoffer wordt van een datalek waarbij jouw gegevens openbaar worden gemaakt. Mocht je bij vaak bezochte webwinkels toch een account aanmaken, beveilig deze dan – wanneer mogelijk – met tweefactorauthenticatie. Op deze manier ontvang je altijd een SMS of een ander bericht met een eenmalige inlogcode die alleen jíj ontvangt. Zo maak je het oplichters lastiger om vanuit jouw account gegevens te verkrijgen of bestellingen te plaatsen.

controleer of de verbinding veilig is

Controleer eerst of de website encryptie gebruikt om jouw gegevens te beveiligen, voordat je begint met het invoeren van je betaalgegevens. Een beveiligde website kun je herkennen aan een webadres dat begint met ‘https://’ en een hangslotjes-symbool aan de linkerkant van de adresbalk.

hangslotje adresbalk

Zo kun je een veilige website herkennen op een laptop of computer


hangslotje smartphone

Op een smartphone staat het hangslotjes-symbool ook links van het webadres bovenin je scherm

 

Kies als het kan voor achteraf betalen, zo heb je de mogelijkheid om eerst het product te zien en beoordelen voordat je overgaat op betaling. Mocht je jouw aankopen wel gelijk afrekenen, gebruik dan altijd een geverifieerde betaalwijze zoals iDEAL, creditcard, PayPal of Apple Pay. Een betaling met creditcard of PayPal is in dit geval de meest veilige optie; met deze betaalmethode zijn je online aankopen namelijk vaak verzekerd en kun je je geld terugkrijgen in geval van oplichting.

beveilig je apparaten

Of je nu met een smartphone, tablet, pc of notebook jouw online aankopen doet – beveiliging van je apparaat is essentieel. Lees meer informatie hierover in ons artikel “Waarom heb je internetbeveiliging nodig?”. Online oplichters weten op diverse manieren ‘in te breken’ of gebruik te maken van nieuw ontdekte lekken. Naast het installeren van eindpunt-beveiliging is het dan ook belangrijk om deze beveiliging up-to-date te houden.

Blijf alert

Denk goed na bij het online aanschaffen van jouw kerstcadeaus en voorkom dat jouw betaalgegevens of spaargeld terechtkomen bij online oplichters. Laat je niet verleiden door lage prijzen en onbetrouwbare webwinkels, maar betaal liever iets meer bij een erkende webwinkel. Zo liggen er volgende week geen miskopen onder de kerstboom en kun je zorgeloos genieten van elkaars cadeaus.

Wij wensen je alvast hele fijne feestdagen!