Tips voor het beveiligen van jouw smartphone

De mobiele wereld heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld. Inmiddels kunnen we ons een leven zonder mobiele telefoons haast niet meer voorstellen. Daarom is het hebben van een goede mobiele beveiliging een belangrijk onderdeel om online veilig te blijven. Onze telefoons bevatten allerlei gegevens, zowel privé als zakelijk. Dit brengt verschillende veiligheidsrisico’s met zich mee. Cybercriminelen kunnen gegevens van smartphones als doelwit hebben om informatie te achterhalen en/of stelen.

In dit artikel vertellen we je stap voor stap hoe je een veiligere omgeving van jouw telefoon kan creëren, om jezelf te beschermen tegen bedreigingen als malware, phishing en gegevensverlies.

Kies een sterk toegangswachtwoord

Het toegangswachtwoord van je telefoon is de eerste stap voor een betere beveiliging. Het is verstandig om een uniek wachtwoord in te stellen die je niet kunt relateren aan jezelf of familieleden, zoals een geboortedatum. Gebruik bij voorkeur een wachtzin of je gezichtsherkenning of vingerafdruk, in plaats van een cijfer- of swipe code.

Gebruik voor andere accounts en/of apps weer andere toegangscodes of wachtwoorden, zeker als er gevoelige data op staat. Stel voor dit soort apps unieke wachtwoorden in door een combinatie te maken van cijfers, (hoofd)letters en symbolen.

Meer tips over wachtwoorden

Schoon je apparaat op

Maak zo nu en dan een inventarisatie van alle apps die je op je telefoon hebt staan. Welke apps gebruik ik en welke niet? Verwijder de apps die je niet gebruikt, of controleer de permissies en toestemmingen die je aan een app verleent. Je kunt hiervoor de applicatielijst in de instellingen van je telefoon nalopen. Ondanks dat je het misschien niet door hebt, slaan ongebruikte apps bepaalde persoonlijke gegevens op.

Verdedig jezelf

Om de kans op malware, phishing en gegevensverlies te verkleinen, kun je je telefoon voorzien van beveiligingssoftware . Let op: iOS-apparaten hebben hun eigen beveiligingssoftware vanuit Apple en kan niet samen met andere softwarebeveiliging. Beveiligingssoftware beveiligt je mobiele telefoon tegen beveiligingsrisico’s, waaronder spyware, trojans (malware vermomd als legitieme software) en phishing.

Houd je telefoon up-to-date

Houd de software en de apps up-to-date om jezelf te beschermen tegen kwetsbaarheden die kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden. Dit is een van de gemakkelijkste manieren om online veilig te blijven. Cybercriminelen richten zich vaak op gebruikers die kwetsbare en verouderde software gebruiken.

Check regelmatig of jouw data gelekt zijn

Last but not least: check regelmatig of jouw wachtwoorden al niet zijn vrijgegeven. In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt doen. Daarna kun je indien nodig, jouw wachtwoorden aanpassen.

Naast de bovenstaande tips is het goed om regelmatig een back-up te maken van jouw smartphone. Klik op de onderstaande link om meer informatie te lezen over dit onderwerp:

Houd je android apparaat veilig en vrij van virussen. Download ESET Mobile Security gratis:

Download gratis