Weer een datalek… Liggen mijn gegevens nu ook op straat?

Je hoort tegenwoordig met regelmaat in het nieuws dat er een datalek is geweest. Vaak weet je of jij hier ook slachtoffer van bent geworden wanneer de getroffen organisatie er een e-mail stuurt over met het verzoek je wachtwoord aan te passen.

Maar misschien houd je je mail niet zo goed bij; of misschien is het bericht in je spam-map terecht gekomen en heb je deze over het hoofd gezien. Met de hoeveelheid datalekken die je voorbij ziet komen in het nieuws, kan ik me goed voorstellen dat je je afvraagt of jouw gegevens wel eens zijn gelekt. Maar hoe kom je daar achter?

Simpel: met Have I Been Pwned? kun je makkelijk zien of jouw gegevens online te vinden zijn naar aanleiding van een gemeld datalek.

Wat is 'Have I Been Pwned?'

Have I Been Pwned? is een gratis dienst waarmee je kunt zien of jouw gegevens publiekelijk bekend zijn geworden bij een gemeld datalek. Deze website is de meest gebruikte en meest complete dienst voor het controleren van gegevens die mogelijk betrokken zijn bij een datalek. Dat er op basis van jouw e-mailadres geen ‘pwnage’ (zie figuur 1) gevonden is, is echter geen garantie dat jouw gegevens nooit gelekt.

Hoe het werkt

  1. Je vult je e-mailadres in.
  2. Have I Been Pwned? scant lijsten van gelekte gegevens om te kijken of jouw e-mailadres daarin voorkomt.
  3. Zijn je gegevens niet gelekt? Top! Zijn ze dat wel, dan laat deze site je ook weten voor welke websites je accountgegevens zijn gelekt.

Vervolgstappen

Als je gegevens niet zijn gelekt, hoef je op dit moment niets te doen (al is het nog steeds raadzaam goede digitale hygiëne te beoefenen). Ben je wel het slachtoffer van een datalek? Dan raden wij het volgende aan:

  1. Verander je wachtwoord van het account waarvan je gegevens zijn gelekt en van andere accounts waar je hetzelfde wachtwoord gebruikt.
  2. Gebruik sterke, unieke wachtwoorden en combineer deze met extra beveiliging door tweefactorauthenticatie.
  3. Schakel een erkende internetbeveiligingssoftware in om de kans te verkleinen dat een cybercrimineel toegang krijgt tot jouw gevoelige data.

Je leest meer over wat je kunt doen bij een datalek in ons artikel Wat moet je doen bij een datalek? Aan de hand van deze stappen en tips zorg je ervoor dat jij en jouw gegevens veiliger blijven – ook als jouw gegevens gelekt zijn.