Virtueel contact met vrienden en familie

Onbetrouwbare websites bieden nepversies aan van het populaire softwareprogramma Zoom. Dit programma wordt sinds kort massaal gebruikt in Nederland en de rest van de wereld om te videobellen, zowel zakelijk als privé. Fantastisch dat er in deze tijd zoveel opties zijn om virtueel contact te houden met onze geliefden, maar we moeten hier wel voorzichtig mee omgaan!

Wat is er aan de hand?

Na een aantal meldingen die bij ons zijn binnengekomen, blijkt dat er verwarring is over Zoom: mensen sturen elkaar veelal de verkeerde link om het populaire softwareprogramma Zoom te downloaden. Zo mailen collega’s elkaar instructies voor het downloaden van Zoom, maar gebruiken ze daarbij lang niet altijd de correcte website. Gebruikers die via deze link het programma downloaden, lopen daardoor risico onwetend schadelijke software te downloaden.

Alleen al bij het intikken van “zoom download” in Google komen meerdere onbetrouwbare websites naar boven. Bij het onderzoeken van deze websites door ESET Nederland blijkt dat in een aantal gevallen deze websites kwaadaardige software proberen te installeren.

Wat is het gevaar?

Doordat vertrouwde collega’s, vrienden of familieleden elkaar de link sturen, is de kans groot dat de ontvanger de link vertrouwt – je gaat er immers niet vanuit dat jouw vrienden je (expres) een verkeerde, en mogelijk kwaadaardige, link sturen. Bij het downloaden van een nepversie van Zoom is er een kans aanwezig dat de computer geïnfecteerd wordt met een computervirus of andere vormen van ongewenste software (malware).

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?

Om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk risico loopt wanneer je Zoom downloadt, raad ik aan dat je hierbij de volgende tips aanhoudt:

1. Download Zoom altijd vanaf Zoom.us

Maak te allen tijde gebruik van de officiële versie van Zoom door deze te downloaden op Zoom.us. Typ deze link zelf in de adresbalk in om er zeker van te zijn dat je naar de legitieme website wordt doorverwezen.

2. Gebruik up-to-date antivirussoftware

Iedereen kan een fout maken en op een onbetrouwbare link is snel geklikt. Het is daarom belangrijk om altijd gebruik te maken van up-to-date antivirussoftware zodat kwaadaardige software wordt herkend, mocht deze toch per ongeluk worden gedownload.

3. Wijs de afzender op de onbetrouwbare website

Heb je van iemand een downloadlink ontvangen voor Zoom die niet naar de officiële website verwijst? Voorkom dan dat meer slachtoffers worden gemaakt door het verspreiden van de verkeerde websites en waarschuw de afzender van de link voor het gebruik ervan.

Blijf opletten

Kortom, door goed op te letten waar en welke software je downloadt, is de kans kleiner dat je per ongeluk kwaadaardige software download. Zo kunnen jij en je familie en vrienden met een gerust hart online veilig blijven videobellen.