Een extra versleutelingslaag voor jouw internetverkeer

Misschien heb je weleens een VPN gebruikt om toegang te krijgen tot bepaalde documenten van je opleiding of van je werk. Maar hoe werkt een VPN en waarom zou je deze technologie gebruiken?

Wat is een VPN?

VPN is een afkorting voor Virtual Private Network (virtueel privénetwerk). Dit is een technologie waarmee je één of meerdere apparaten, zoals servers of computers, via het internet kunt verbinden met een privénetwerk. Binnen dit privénetwerk kun je vervolgens data versturen zonder dat deze informatie onderschept kan worden.

Hoe werkt een VPN?

Om deze vraag te beantwoorden, kunnen we het beste visueel beschrijven hoe een verbinding gemaakt wordt op het internet. Je kunt een verbinding zien als een soort ‘weg’. Op deze weg zit een controlepunt aan het begin en aan het einde, waar de data tussen reist.

Wanneer je een VPN gebruikt, wordt er een authenticatie-controle aan het begin van de weg toegevoegd die de identiteit van de gebruikers op het netwerk controleert. De gebruikers die niet geautoriseerd zijn om deze weg te gebruiken, krijgen hierdoor geen toegang tot de weg en de informatie die er overheen reist. Hiernaast wordt er een encryptielaag toegevoegd aan de weg. Deze encryptielaag zorgt ervoor dat de informatie onderweg onleesbaar wordt voor andere internetgebruikers.

VPN tunnel

Als resultaat ontstaat er een afgeschermd communicatiekanaal tussen een netwerk van verschillende apparaten: een VPN-tunnel.

Een VPN is dus eigenlijk een soort versleutelde tunnel voor jouw internetverkeer, wanneer de informatie door het publieke internet reist. Dit kan bijvoorbeeld tussen jouw huis en het kantoorgebouw van je werk zijn. Niemand anders heeft dan toegang tot deze tunnel, behalve geautoriseerde gebruikers van de VPN. Pas wanneer de informatie het controlepunt aan het einde van de weg heeft bereikt, worden de gegevens ontsleuteld (onthuld) voor gebruik.

Wanneer je zelf een VPN wilt instellen, voor persoonlijke doeleinden of voor je bedrijf, zul je waarschijnlijk kiezen voor een ‘client-based VPN’. Met dit type VPN kun je een gebruiker verbinding laten maken via een applicatie. Om toegang te krijgen tot de verbinding, moet de gebruiker de app openen en inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Het veiligst is om hiernaast altijd nog een extra stap te doorlopen om in te loggen. Vervolgens krijg je na het inloggen toegang tot de VPN.

Waarvoor kun je een VPN gebruiken?

Veilig thuiswerken

Veel bedrijven gebruiken een VPN om ervoor te zorgen dat werknemers op afstand veilig toegang kunnen krijgen tot documenten, e-mailaccounts of andere programma’s en data binnen het netwerk van het bedrijf.

Veilige toegang tot je thuisnetwerk

Je kunt ook je eigen persoonlijke VPN opzetten zodat je op een veilige manier bij je thuisnetwerk en persoonlijke gegevens kunt wanneer je niet thuis bent.

Anoniemer gebruikmaken van het internet

Wanneer je gebruik maakt van een VPN-verbinding, is alleen de locatie en het IP-adres van de VPN-server zichtbaar. Jouw eigen locatie en IP-adres blijven hierdoor dus verborgen tijdens het internetten. Op deze manier kun je jouw privacy online verhogen met een VPN-verbinding.

Waar kun je op letten bij het kiezen van een VPN-aanbieder?

Het is erg belangrijk om te zorgen dat je kiest voor een VPN-provider die een goed beveiligingsbeleid heeft. Hiervoor willen wij de volgende tips meegeven:

1. Lees de privacyvoorwaarden en beveiligingsprotocollen

Denk aan het doorlezen van de privacyvoorwaarden van de provider en de veiligheidsprotocollen die gehanteerd worden voor het versleutelen van jouw gegevens. Het belangrijkste doel van de VPN hoort het beschermen van jouw data te zijn.

2. Lees beoordelingen van andere gebruikers

Voordat je een specifieke VPN-provider kiest, is het altijd verstandig om eerst beoordelingen van andere gebruikers te lezen. Dit kun je doen door de naam van de VPN-provider in te voeren in een zoekmachine zoals Google of op beoordelingswebsites zoals Trustpilot. Zo kun je lezen hoe anderen de veiligheid en het gebruiksgemak van deze provider ervaren.
Mocht je vergelijkingssites over VPN-producten bekijken, bedenk dan wel dat deze websites ook commerciële doeleinden kunnen hebben en dat de privacyvriendelijkheid van de VPN-producten hier een ondergeschikte rol kan spelen.

3. Let op de verschillen tussen betaalde en gratis VPN-providers

Bij gratis VPN-leveranciers is er over het algemeen een grotere kans dat zij niet altijd de privacy van je persoonlijke gegevens en browserinformatie waarborgen. Zorg er daarom voor dat de provider die jij installeert minstens een ‘no-log policy’ heeft, wat inhoudt dat deze partij jouw online activiteiten niet zal bijhouden om deze bijvoorbeeld te verkopen aan adverteerders. Leveranciers van gratis VPN’s kunnen namelijk geld verdienen met het plaatsen van advertenties, waar je als gebruiker last van kunt hebben.

4. Onderzoek de mogelijkheid voor tweefactorauthenticatie

Onderzoek of de VPN-provider de mogelijkheid biedt om tweefactorauthenticatie in te stellen. Hiermee is de toegang tot jouw VPN-verbinding nog beter beveiligd, omdat een gebruiker twee stappen moet doorlopen om in te loggen.

Bij het kiezen van een geschikte VPN-aanbieder zijn er natuurlijk nog meer verschillende factoren om te over na te denken. Het is bijvoorbeeld goed om te weten of de VPN-provider software heeft voor Windows, macOS, iOS of Android, zodat je weet of je de VPN makkelijk kunt instellen op jouw apparaten. Ook is het handig om te weten of je toegang tot je VPN kunt krijgen op meer dan één apparaat. Hiernaast kun je natuurlijk nog keuzes maken over de prijs, de locaties van de servers, een eventueel limiet op de bandbreedte –  dit kan de snelheid van de internetverbinding beïnvloeden –  en de verschillende functies die een VPN-provider te bieden heeft.

Blijf alert

Het is belangrijk om te onthouden dat een VPN geen wonderen doet voor jouw online veiligheid. Ook met een VPN-verbinding kun je namelijk vatbaar zijn voor online dreigingen, zoals malware of phishing. Desondanks kan een VPN, nadat je deze nauwkeurig uitgekozen hebt, in sommige situaties nuttig zijn om jouw online privacy te verhogen en de data die jij via het internet verstuurt extra af te schermen.