Een veilige start

Een nieuwe smartphone, tablet of laptop is altijd leuk. Zowel volwassenen als kinderen kunnen dan niet wachten om de functies van het nieuwe mobiele apparaat uit te proberen!

Voor kinderen gaat er vanaf dat moment ook een nieuw stuk van de digitale wereld open. Bij het activeren van een nieuw apparaat is het daarom belangrijk om goed over de instellingen na te denken, zodat kinderen veilig online hun gang kunnen gaan.

Met de volgende tips helpen we je graag op weg om een veilige online omgeving voor kinderen te creëren.

Sterke wachtwoorden

Eén van de eerste dingen die je doet bij het activeren van een nieuw apparaat is het instellen van een toegangscode of wachtwoord. Afhankelijk van het apparaat kun je ervoor kiezen om je vingerafdruk of de gezichtsherkenning te gebruiken om het apparaat te ontgrendelen. Je kunt dit voor zowel je kinderen als voor jezelf instellen – indien gewenst; zo heb je als ouder of verzorger ook toegang tot het apparaat.

Daarnaast heb je een sterk wachtwoord nodig dat het apparaat vergrendelt. Kies hierbij niet voor een cijfercode, maar voor een wachtzin die bestaat uit letters en cijfers. Wachtzinnen hebben namelijk twee voordelen: ze zijn makkelijk te onthouden en moeilijker te kraken. Zorg er bij deze wachtzin voor dat de woorden of getallen niet gerelateerd zijn aan jouw kinderen en jezelf. Gebruik bijvoorbeeld nooit een geboortedatum of naam in jouw wachtzin – deze zijn makkelijker te achterhalen voor mensen van buitenaf omdat deze informatie op jullie sociale media te vinden kan zijn.

Wil je meer weten over het maken en onthouden van sterke wachtwoorden?

Meer informatie over sterke wachtwoorden

Internetbeveiliging

Cybercriminelen ontwikkelen zich continu en ontdekken steeds weer nieuwe manieren om systemen binnen te dringen en daar misbruik van te maken. Internetbeveiliging kan op verschillende manieren helpen om jouw apparaten hiertegen te beschermen. De software bevat meerdere onderdelen die het apparaat beveiligt tegen allerlei soorten dreigingen, zoals ransomware.

Wil je meer weten over het belang van internetbeveiliging en hoe je de juiste software kunt kiezen voor jouw apparaat?

Meer informatie over internetbeveiliging

Apps voor ouderlijk toezicht

Voor mobiele apparaten – en ook sommige spelcomputers – kun je Parental Control instellen. Met diverse Parental Control apps kun je het online gebruik van jouw kinderen begrenzen, zowel op internet als tijdens het gamen. Je beheert zelf welke apps jouw kinderen gebruiken en hoeveel tijd ze hieraan besteden. Ook bieden sommige apps de mogelijkheid om ongepaste webinhoud te beheren.

Privacyinstellingen

Met onze mobiele apparaten zijn we continu met elkaar verbonden. Vrienden en familie kun je op ieder moment van de dag, overal ter wereld volgen. Bluetooth, locatievoorzieningen en ‘Zoek Mijn iPhone’ of ‘Vind mijn apparaat’ helpen hier aan mee. Echter kunnen deze voorzieningen ook worden gebruikt om informatie te verzamelen over jouw locatie op momenten dat je dit liever niet hebt. Het is daarom de moeite waard om te controleren welke apps toegang hebben tot deze instellingen of voorzieningen en wanneer deze toegang geactiveerd is.

Camera, microfoon en webcam

Smartphones en tablets
In de bovenstaande tip benoemen we al het nalopen van de privacyinstellingen op mobiele apparaten. Daarnaast is het goed om in de instellingen van een smartphone of tablet te bekijken welke apps specifiek toegang hebben tot de camera en microfoon. Ook kun je overwegen of je wil dat bijvoorbeeld de microfoon voor ‘Siri’ of ‘Google Assistent’ altijd aan staat. Deze functies kun je, indien gewenst, uitschakelen.

Laptops
Tegenwoordig zit er op elke laptop wel een geïntegreerde webcam. Hiermee kunnen we onze vrienden en familie zien en spreken wanneer we maar willen – ook ideaal voor kinderen en tieners. Maar niet alleen wij en onze vrienden hebben hier profijt van: ook kwaadwillenden kunnen gebruik maken, of beter gezegd – misbruik maken, van deze webcam. Door middel van malware is het mogelijk dat zij controle over de camera en microfoon krijgen. Hierdoor kan de aanvaller de camera aan- en uitzetten, zonder dat je dit door hebt.

Leer kinderen daarom om de webcam af te schermen wanneer deze niet gebruikt wordt, om niks voor een niet afgeschermde webcam te doen waarvan ze niet zouden willen dat anderen het zien en om ervoor te zorgen dat de webcam standaard op “uit” staat.

Wil je meer weten over hoe je webcams online veiliger kunt gebruiken?

Lees meer

Jong geleerd is oud gedaan

Neem de tijd om kinderen de zaken over online veiligheid te leren. Hoe eerder we hen de belangen vertellen over een veilige online omgeving, hoe langer zij er uiteindelijk baat bij hebben.

Ben je benieuwd wat de belangrijkste onderwerpen zijn om te bespreken? In ons artikel “Wat is het belangrijkste om jouw kind te leren over online veiligheid?” geven we meer tips.

Wij wensen jullie veel plezier met het nieuwe apparaat!

Bescherm je kinderen online met onze gratis parental control app voor android:

Download gratis

Naast de eerder genoemde tips kan het nooit kwaad als kinderen meer kennis opdoen over cybersecurity. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een interactieve game zoals HackShield. HackShield is een educatieve game die kinderen tussen 8 en 12 opleidt tot ‘Junior Cyber Agent’ en hen leert om zichzelf en anderen te beschermen tegen online gevaren. De game geeft kinderen een heldenrol in de strijd tegen cybercriminaliteit.