Signal wordt in de media besproken als één van de belangrijkste privacyvriendelijke alternatieven op de berichtendienst Whatsapp. De dienst wordt momenteel overweldigd met nieuwe gebruikers. Is Signal inderdaad het privacyvriendelijke alternatief voor gebruikers die zich zorgen maken om hun online veiligheid en privacy?

Het korte antwoord is: Ja, Signal is een privacyvriendelijk alternatief voor Whatsapp. Het maakt gebruik van dezelfde beveiligingstechnieken zoals end-to-end encryptie, waardoor berichten onleesbaar worden gemaakt voor hackers en niet afgeluisterd kunnen worden. Daarnaast slaat het programma minder persoonsgegevens van je op en is de app tot slot open source. Dat laatste betekent dat iedereen de werking van de software kan in zien. Signal heeft privacy & transparantie hoog in het vaandel staan en dat is interessant voor iedereen die privacy belangrijk vindt.

WhatsApp & Privacy

In een belangrijke update van het privacybeleid en de servicevoorwaarden stelt WhatsApp gebruikers in veel delen van de wereld op de hoogte dat het vanaf 8 februari een deel van hun gegevens zal delen met Facebook – het moederbedrijf van de chat-app. Belangrijk hierbij is dat gebruikers die niet akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden, de app niet meer kunnen gebruiken.

Eén van de grote punten zou het delen van data met Facebook zijn om advertenties gericht te kunnen laten zien. Voor gebruikers in Europa geeft Facebook echter aan dat dit niet het geval zal zijn. Toch heeft dit bericht veel gebruikers aan het twijfelen gebracht. Is het verstandig om over te stappen naar een andere berichtendienst welke op dit moment minder commercieel gericht lijkt?

De voor- & nadelen van Signal

De app is kosteloos om te gebruiken en absoluut de moeite waard om te onderzoeken. We zetten een aantal voor- en nadelen op een rij.

Voordelen:

  • Signal verzamelt vrijwel geen gegevens zoals contactpersonen, gespreksgegevens of locatiegegevens
  • Signal biedt vergelijkerbare functies, maar kan soms gebruikersonvriendelijker aanvoelen
  • Signal is erg transparant als het gaat om de werking van de software
  • Signal heeft privacy altijd als één van de belangrijkste prioriteiten gesteld
  • Signal werkt net zoals WhatsApp met end-to-end encryptie, wat betekent dat de communicatie volledig versleuteld is tussen apparaten. Hierdoor is het voor hackers praktisch onmogelijk om de gesprekken te onderscheppen en af te luisteren
Eventuele nadelen:

  • Signal heeft op dit moment aanzienlijk minder gebruikers dan WhatsApp en er is dus een grote kans dat niet al jouw contacten deze app gebruiken
  • Signal heeft een andere interface wat voor minder geavanceerde gebruikers voor verwarring kan zorgen

Kortom, Signal is een prima alternatief als berichtendienst, maar heeft in vergelijking tot Whatsapp beduidend minder gebruikers.

Conclusie

Voor privacybewuste gebruikers is Signal een goed alternatief voor Whatsapp. Echter is het belangrijk om nogmaals te benadrukken dat het aantal gebruikers nog ver onder dat van WhatsApp ligt. Het is vastgesteld dat WhatsApp aanzienlijk meer data verzamelt over haar gebruikers, maar Facebook of Instagram verzamelen soortgelijke gegevens ook. Er zijn ook nog andere diensten om uit te kiezen.

Onze vrienden van Androidworld hebben hier een goed artikel over geschreven als je meer wilt weten:

Berichtendiensten vergelijken

Signal stijgt in een rap tempo in gebruikersaantallen en wordt daarmee aantrekkelijker voor een grote doelgroep. Dit geeft ook een positief signaal af aan andere berichtendiensten: dat privacy een wens is van de klant en dat hier meer rekening mee gehouden moet worden. Een mooie ontwikkeling!

Houd er wel rekening mee dat het aantal gebruikers (ten opzichte van WhatsApp) aanzienlijk minder is op dit moment en dat nog niet al jouw contacten gebruik zullen maken van deze app. Het is belangrijk om te beseffen dat je een keuze hebt als het gaat om privacy, maak daar gebruik van.