Samenvatting

Hoe weet je of jouw telefoon is gehackt: korte samenvatting

Mobiele apparaten bevatten vaak veel persoonlijke informatie. Het is van belang, dat deze informatie niet in handen komt van kwaadwillenden. Helaas kan het toch gebeuren dat jouw telefoon wordt gehackt. Maar, hoe weet je dit zeker? En, hoe los je dit op? Bekijk de volgende punten:

 • De batterij van jouw apparaat gaat sneller leeg dan normaal.
 • Je ervaart pieken in je internetdatagebruik, terwijl jouw internetgedrag niet is veranderd.
 • Je krijgt willekeurige advertentiepop-ups of onbekende apps worden geïnstalleerd zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven.
 • De GPS-functie of internet wordt uit zichzelf in- of uitgeschakeld.
 • Apps beginnen raar gedrag te vertonen; ze starten bijvoorbeeld plotseling opnieuw op, of werken niet meer.
 • Je ontvangt vreemde oproepen of vreemde berichten van jouw contacten.
 • In je bel- of sms-geschiedenis staan vreemde of onbekende meldingen, doordat sommige soorten malware proberen te bellen of berichten sturen naar internationale servicenummers.
 • Je wachtwoorden zijn gewijzigd zonder dat jij hiervan af weet.

Mijn telefoon is gehackt-  hoe los ik dat op?

 • Download en installeer een mobiele beveiligingsoplossing die jouw apparaat scant op bedreigingen en deze verwijdert.
 • Het verwijderen van kwaadaardige apps is niet altijd eenvoudig. Heb je het vermoeden dat jouw smartphone besmet is met malware? Neem dan contact op met iemand die jou hierbij kan helpen.

Het maken van foto’s, het versturen en ontvangen van e-mails, communiceren met vrienden en familie, sociale media en bankieren – we doen het tegenwoordig bijna allemaal met onze mobiele telefoon. Daarom bevatten onze mobiele apparaten vaak veel persoonlijke en soms ook zakelijke gegevens. Echter is het belangrijk, dat deze informatie niet in handen komt van kwaadwillenden. Helaas kan zelfs ons vertrouwde mobiele toestel besmet raken met malware. Maar hoe weet je of jouw telefoon gehackt is? En wat kun je doen om dit te voorkomen? We leggen het je uit in dit artikel!

Op welke manieren kan je mobiele telefoon gehackt worden?

Eén van de meest gebruikte manieren om het toestel van een slachtoffer te hacken, is door gebruik te maken van phishing e-mails die kwaadaardige links of bijlagen bevatten. Zodra er op de bijlage of koppeling wordt geklikt, wordt de malware op het apparaat gedownload. Lees meer informatie over malware in dit artikel.

Daarnaast worden frauduleuze websites ingezet, waarbij kwaadwillenden websites van populaire merken of organisaties namaken. Deze websites bevatten kwaadaardige koppelingen, waar bij het klikken op de link malware op jouw telefoon wordt gedownload.

Bovendien gebruiken kwaadwillenden nepapplicaties, die zich voordoen als echte apps. Bij het downloaden van de app, wordt malware op jouw mobiele apparaat verspreid. Deze apps worden overigens niet via de officiële App en Google Play Store aangeboden, maar met name als download via onbetrouwbare websites.

Hoe controleer je of jouw telefoon is gehackt?

Dit zijn een aantal mogelijke indicatoren dat jouw apparaat wellicht besmet is:

 • De batterij van jouw apparaat gaat sneller leeg dan normaal.
 • Je ervaart pieken in je internetdatagebruik, terwijl jouw internetgedrag niet is veranderd.
 • Je krijgt willekeurige advertentiepop-ups of onbekende apps worden geïnstalleerd zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven.
 • De GPS-functie of internet wordt uit zichzelf aan- of uitgeschakeld.
 • Apps beginnen raar verdrag te vertonen; ze starten bijvoorbeeld plotseling opnieuw op of werken niet meer.
 • Je ontvangt vreemde oproepen of vreemde berichten van jouw contacten.
 • In je bel- of sms-geschiedenis staan vreemde of onbekende meldingen, doordat sommige soorten malware proberen te bellen of berichten sturen naar internationale servicenummers.
 • Je wachtwoorden zijn gewijzigd zonder dat jij hiervan af weet.

Mijn telefoon is gehackt – hoe los ik dat op?

In het algemeen zijn er twee veelgebruikte manieren om de meeste soorten malware van je gehackte apparaat te verwijderen: automatisch en handmatig. De eerste is zeer eenvoudig: download en installeer een mobiele beveiligingsoplossing die jouw apparaat scant op bedreigingen en deze verwijdert.

Het verwijderen van een kwaadaardige app is niet altijd eenvoudig, omdat de meeste soorten mobiele malware gemaakt zijn om verwijderen zo moeilijk of zelfs onmogelijk te maken. Vermoed je dat jouw smartphone besmet is met malware en lukt het niet om deze te verwijderen? Neem dan contact op met iemand die jou hierbij kan helpen.

Hoe voorkom ik malware op mijn apparaat?

Er zijn een aantal manieren om de kans te verkleinen dat jouw apparaat besmet wordt met malware. Deze manieren hebben we voor jou op een rijtje gezet:

1. Update je besturingssysteem en apps zodra de nieuwste versies beschikbaar zijn.
2. Download nieuwe apps via de App of Play Store of bij de officiële website van een bepaalde software. Het is hierbij verstandig de recensies te controleren voordat je gaat downloaden.
3. Gebruik unieke en sterke wachtwoorden voor al jouw accounts. In dit artikel leggen we uit hoe je dat kunt doen.
4. Houd je smartphone goed in de gaten. Zie je iets verdachts? Vraag iemand met veel verstand van techniek je te helpen of neem contact op met een professionele partij.
5. Zorg dat je een back-up van je gegevens veilig opbergt voor het geval je apparaat wordt gekraakt. In deze video’s laten we zien hoe je een back-up maakt op verschillende besturingssystemen.

Wil je meer weten over hoe je veilig door het internet scrollt? Bekijk dan de categorie Digitale hygiëne.

Houd je android apparaat veilig en vrij van virussen. Download ESET Mobile Security gratis:

Download gratis