Wat is er aan de hand?

Momenteel is er een grootschalige phishingcampagne actief op Facebook Messenger, het chat- en berichtenplatform van Facebook. De phishingcampagne, die actief is vanaf 2021 en misbruik maakt van Facebook Messenger, lokt gebruikers naar phishingpagina’s waar gebruikers worden gevraagd hun inloggegevens in te voeren. Vervolgens krijgen de gebruikers advertenties te zien en worden de inloggegevens gebruikt om de valse pagina verder te verspreiden door berichten te versturen naar de contactenlijst van de al getroffen personen.

Hoewel Facebook eerder al maatregelen heeft genomen om de verspreiding van phishing-URL’s tegen te houden, hebben deze cybercriminelen een manier gevonden om dit te omzeilen door gebruik te maken van URL-generatiediensten die ook gebruikt worden door legitieme apps.

Wat kun je doen?

1. Wees alert bij Facebook Messenger berichten

Wees alert bij Facebook Messenger berichten, bijvoorbeeld als ze van mensen komen die je al heel lang niet hebt gesproken of mensen die je niet écht kent.

Phishingberichten kun je vaak herkennen aan spellings- of grammaticafouten.
Meer weten over hoe je phishing kunt herkennen? Lees dan verder in dit artikel.

2. Klik niet op links over ‘oude foto’s’

Gaat het bericht over ‘oude foto’s’ die iemand zogenaamd gevonden heeft? Klik dan niet op de link. Twijfel je over de legitimiteit van een bericht van een bekende, vraag dan via een ander communicatiemiddel dan Facebook Messenger of diegene dit bericht daadwerkelijk zelf heeft verstuurd.

3. Heb je per ongeluk toch op de link geklikt?

Geen paniek, maar vul nooit zomaar jouw inloggegevens in.