Goede wachtwoorden verhogen weerbaarheid

Met zoveel online diensten en verschillende accounts is het een flinke opgave om telkens een nieuw, uniek en sterk wachtwoord te verzinnen. Veel simpeler is het om een reeds gebruikt wachtwoord te recyclen of een woord of getal te gebruiken dat voor jou betekenis heeft of makkelijk is om te onthouden. Zo kom je al gauw op wachtwoorden als “feyenoord”, “amsterdam” of simpelweg “12345”. Stuk voor stuk zijn deze wachtwoorden niet ingewikkeld en redelijk voor de hand liggend. Dat werkt heel fijn, maar dat betekent helaas ook dat deze wachtwoorden eenvoudig te kraken zijn door cybercriminelen en jouw (persoonlijke) gegevens dus niet optimaal beveiligd zijn. Om jou te helpen je online beveiliging te optimaliseren, heb ik zeven tips op een rijtje gezet zodat je veiliger gebruik kunt maken van jouw online accounts.

1. Gebruik (onlogische) wachtzinnen

Een wachtzin kan makkelijker te onthouden zijn dan een ingewikkeld wachtwoord. Aan te raden is hierbij woorden te gebruiken in een onlogische combinatie. Denk daarbij aan iets als “handzeep eet niet je hoofd”. Hoe langer de zin, hoe beter en moeilijker te kraken. Het gebruik van cijfers of vreemde tekens maakt een wachtwoord ook sterker, maar wel een stuk moeilijker om te onthouden. Gebruik daarom liever een langer wachtwoord dan een complexer wachtwoord.

2. Vermijd persoonlijke informatie

Het lijkt voor de hand liggend om dit niet te doen, maar toch komt het heel vaak voor. De naam van je huisdier of geboortedatum van je kinderen is immers makkelijk te onthouden. Maar in dit digitale tijdperk, maak je jezelf op deze manier kwetsbaar voor cybercriminelen omdat dit soort wachtwoorden vaak makkelijk te kraken zijn. Probeer daarom persoonlijke informatie te vermijden – al helemaal als deze informatie op het internet (bijvoorbeeld via social media) te vinden is.

veilig wachtwoord

3. Maak het jezelf makkelijker met een wachtwoordkluis

Mocht je er toch niet op vertrouwen dat je je nieuwe, sterke wachtwoorden kunt onthouden, dan is het verstandig een wachtwoordkluis in gebruik te nemen. Deze kluizen onthouden al je wachtwoorden voor je en kunnen vaak zelfs sterke, unieke wachtwoorden en wachtzinnen voor je genereren. Let bij het kiezen van een wachtwoordkluis wel op de reputatie en recensies van het product.

4. Vertrouw op papier

Een andere optie voor het onthouden van unieke, sterke wachtwoorden is ze op te schrijven. Dit is namelijk vele malen veiliger dan zwakke wachtwoorden te gebruiken die je ook nog eens hergebruikt. Je moet er dan wel voor zorgen dat je dit papiertje of notitieboekje niet zomaar laat rondslingeren, maar veilig bewaart.

5. Stel tweefactorauthenticatie in

Veel online diensten bieden nu de optie om tweefactorauthenticatie te gebruiken. Dit houdt in dat naast je gebruikersnaam en wachtwoord er ook nog een eenmalige code nodig is om in te loggen op je account. Deze code krijg je meestal via sms of via een authenticatie-app. Zo zal iemand niet zomaar op je account kunnen inloggen, zelfs als ze je gebruikersnaam en wachtwoord weten.

6. Account niet meer in gebruik? Weg ermee!

Persoonlijke gegevens kunnen niet gestolen worden uit een gehackt account als dat account niet bestaat. Bedenk dus goed welke online accounts je hebt en welke ervan je daadwerkelijk gebruikt. Gebruik je ze nog? Zorg dan dat de wachtwoorden sterk zijn. Gebruik je ze eigenlijk niet meer? Dan is het verstandiger het account te verwijderen – dan loopt het ook geen gevaar.