Tegenwoordig kan het apparaatje in je broekzak voor veel meer gebruikt worden dan alleen bellen of sms’en. Je smartphone dient als camera, agenda, notitieblok, kan gebruikt worden om je bankzaken te regelen en heeft de functie om al je gegevens en wachtwoorden op te slaan. Aangezien er steeds belangrijkere informatie op je telefoon staat, wordt het ook steeds belangrijker om je telefoon veilig te houden. Lees daarom verder om te ontdekken of jij malware op je telefoon hebt en hoe je hier weer vanaf komt.

Wat is malware voor mobiele apparaten?

Malware is een samenvoeging van de Engelse twee woorden voor ‘kwaadaardig’ en ‘software’: ‘malicious’ en ‘software’. Telefoonmalware is vergelijkbaar met een virus wat zich kan bevinden op je computer of laptop, het is onder andere een manier om persoonlijke gegevens te achterhalen van het slachtoffer en zo aan inloggegevens of geld te kunnen komen.

Pegasus

Een bekende vorm van malware is Pegasus. Pegasus is een spyware, die als doel heeft informatie te vergaren op Android- en iOS-apparaten zoals mobiele telefoons, tablets, laptops en smartwatches. Pegasus omzeilt de beveiliging van je telefoon en installeert spyware die complete toegang tot jouw toestel geeft. Het kan inzage krijgen in ieder bericht dat je ooit verzonden of ontvangen hebt, maar ook in elke foto, video, e-mails en wachtwoorden. Daarnaast kunnen je microfoon, beeldscherm en GPS aangezet worden, zodat jouw gesprekken, activiteiten en locatie niet meer privé zijn. Al deze dingen gebeuren zonder dat jij het doorhebt.

Pegasus maakt gebruik van zero-day-dreigingen. Dit is een zwakke plek in software of hardware die nog niet bij de leverancier bekend is en dus ook nog niet is hersteld. Omdat de zwakke plek nog niet bekend is, kan niemand zich er goed tegen beschermen. De malware maakt gebruik van deze zwakke plek, zonder dat jij er als gebruiker iets voor hoeft te doen.

Pegasus is niet zomaar voor iedereen beschikbaar, de malware wordt gebruikt voor zeer gerichte aanvallen op ‘persons of interest

Hoe herken je het?

E-mailbijlagen, links en downloads van allerlei bronnen kunnen malware bevatten, let dus op wat je opent en waar je op klikt. Veel voorkomende plekken waar je malware kunt aantreffen zijn:

  • Sociale netwerken, chatrooms, gaming websites
  • In e-mails, als onbekende bijlage
  • Gratis of illegale streaming websites
  • Onveilige of ongeverifieerde applicaties

Wil je meer zekerheid hebben dat je telefoon veilig blijft? Zorg er dan voor dat je malafide websites vermijdt en verdachte links of bestanden niet opent.

Hoe voorkom je het?

Onderstaande tips zullen de kans op besmetting verkleinen, maar malware is nooit helemaal te voorkomen. Het is in ieder geval slim om het de overvallers zo lastig mogelijk te maken.

Zorg dat je telefoon altijd up-to-date is, installeer altijd zo snel mogelijk de nieuwste beschikbare versie van je besturingssysteem.
Update je geïnstalleerde apps, zodat ook deze zo goed mogelijk beveiligd blijven.
Download alleen apps uit de App Store of Play Store, deze zijn al door een virusscanner gegaan en de kans is hierdoor kleiner dat er malware inzit.
Klik niet zomaar op links die je binnenkrijgt in bijvoorbeeld sms’jes of e-mails.

Twijfel je of er malware op jouw telefoon geïnstalleerd is?

Is er toch malware binnengekomen op je telefoon? Dan herken je het aan een aantal dingen:

  1. Pop-upadvertenties die niet meer weggaan
  2. De accu van je telefoon loopt opeens sneller leeg dan eerst
  3. Je telefoon wordt trager
  4. Je telefoon raakt oververhit
  5. Meer gegevensgebruik, zonder dat jij wat anders op je telefoon doet

Oplossen

Om de malware van je telefoon te verwijderen, kun je de stappen uit ons artikel over het verwijderen van malware volgen:

Houd je android apparaat veilig en vrij van virussen. Download ESET Mobile Security gratis:

Download gratis