Je wordt gebeld door een Nederlands nummer, bij het opnemen hoor je een Engelstalig bandje, afkomstig van het ‘Ministry of Justice’, ‘de Hoge Raad der Nederlanden’ of de ‘National Police’. Hang op en ga hier niet op in, want dit is een vorm van oplichting.

De Nederlandse telefoonnummers zijn vaak afkomstig van particulieren of ondernemers, die slachtoffer zijn geworden van spoofing. Dit is een vorm van fraude, waarbij er een kwaadwillend persoon zich voordoet als iemand anders, door het vervalsen van persoonlijke kenmerken, zoals in dit geval een telefoonnummer.

Wat moet je vooral niet doen?

Geen zorgen als je de telefoon alleen maar hebt opgenomen, er is nog niets aan de hand. Maar word je nogmaals gebeld, hang dan op en lees onderstaande tips over wat je vooral niet moet doen:

  • Het bandje verzoekt je om een cijfer in te toetsen, waardoor je doorverbonden wordt met een echt persoon. Deze persoon probeert je gegevens te achterhalen, om je identiteit mee te bevestigen. Wij verzoeken je om op te hangen voordat je iets intoetst en nooit je gegevens zomaar door te geven.
  • Wordt er gevraagd om geld? Maak niets over en verstrek nooit jouw betaalgegevens.
  • Vragen ze om iets te installeren, voor welke reden dan ook, weiger dit dan. Hierdoor kan er ongewenst malware op het betreffende apparaat geïnstalleerd worden, waardoor kwaadwillenden veel meer van jouw gegevens in handen kunnen krijgen.

Je gegevens gegeven, wat wordt ermee gedaan?

Oplichters hopen met behulp van persoonsgegevens geld afhandig te maken. Ook kan er identiteitsfraude gepleegd worden, bijvoorbeeld door aankopen te doen met de gegevens van jouw creditcard.

Jouw gegevens kunnen ook bewaard worden, voor wanneer zij dan een andere keer een poging tot oplichting doen. Het verhaal kan geloofwaardiger overkomen, omdat zij nu al enkele van jouw gegevens in handen hebben.

Ons advies

Hang het telefoontje dus op, bel niet terug en geef nooit je gegevens of geld aan deze mensen.

Ben je gebeld? Meld dan je verhaal online bij de Fraudehelpdesk, of bel ze op 088-7867372. Twijfel je over de echtheid van het telefoongesprek, hang dan op en bel naar jouw bank of politie (kijk voor het nummer op de site van het dichtstbijzijnde politiebureau), om het te controleren.