Hoe vaak update jij je telefoon? Volgens Google is er een kritiek beveiligingslek waardoor miljoenen Androidtelefoons kwetsbaar zijn voor een aanval via bluetooth. Om het probleem te verhelpen zijn er beveiligingsupdates uitgebracht. Houd daarom de updates van je Android-apparaat goed bij.

Wat is er aan de hand?

Elke maand komt Google met beveiligingsupdates voor Android om de software van het besturingssysteem te verbeteren. Deze updates zijn soms onderdeel van een ‘patchronde’. Een patch is een nieuwe versie van software waarin er kwetsbaarheden in het systeem worden hersteld.

In augustus is er een patchronde gehouden en er zijn in deze ronde 37 kwetsbaarheden verholpen. Eén van deze beveiligingslekken is beoordeeld als ‘kritiek’, en dus gevaarlijk. Het gaat om de CVE-2022-20345, deze kwetsbaarheid maakt “remote code execution” mogelijk via bluetooth. Met RCE kan een aanvaller op afstand schadelijke code uitvoeren op een toestel en deze vervolgens overnemen. Hiervoor heeft de aanvaller geen rechten of toestemmingen nodig.

Google heeft verder geen details over de kwetsbaarheid vrijgegeven. Het lek is verholpen in de Android 12 en 12L updates.

Wat kun je doen?

Updaten

Om de beveiligingslekken te dichten moet je het Android-besturingssysteem van jouw apparaat updaten.

Google werkt met patchniveaus met een bijbehorende datum. Toestellen die de augustus-updates ontvangen, zullen ‘2022-08-01’ of ‘2022-08-05’ als patchniveau hebben. Deze updates zijn beschikbaar gesteld voor Android 10, 11, 12 en 12L, maar nog niet elke fabrikant van Android-toestellen heeft de update beschikbaar.

Wil je kijken of je jouw apparaat kunt updaten? In deze video leggen we je uit hoe je updates doorvoert voor jouw Android-apparaat:

Bekijk de video

Houd je android apparaat veilig en vrij van virussen. Download ESET Mobile Security gratis:

Download gratis