‘’We konden uw pakket niet bezorgen, omdat er niemand aanwezig was om voor de bezorging te tekenen. We informeren hierbij dat we een adresbevestiging nodig hebben om de pakketverzending opnieuw te bevestigen’’.

Wat is er aan de hand?

De laatste periode ontvangen steeds meer mensen bovenstaand bericht in hun inbox. Hierin wordt beweerd dat je niet thuis was op het moment van de bezorging van een pakket. Vervolgens wordt er gevraagd de verzending te bevestigen door middel van een handtekening, zodat DHL het pakket opnieuw kan bezorgen. Voor deze bevestiging moet er een klein geldbedrag worden overgemaakt. Wanneer deze betaling wordt voldaan, krijgt een kwaadwillende echter toegang tot jouw bankrekening en gegevens.

De berichten worden op grote schaal verstuurd. Sommige mensen ontvangen zelfs meerdere e-mails per dag in hun inbox.

Hoe kan ik de phishing herkennen?

Phishing is vaak lastig te onderscheiden van ‘echte’ e-mails. Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van bovenstaande phishingscampagne? Hieronder vind je een aantal punten waarmee je echte e-mails van DHL kunt herkennen:

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het is van belang het e-mailadres te controleren. Het e-mailadres van DHL eindigt altijd op dhl.com, maar ook dit is tegenwoordig ‘na te maken’. Controleer daarom ook altijd of er een waybilll-/zendingsnummer in de mail staat. Check of dit nummer aanwezig is in de mail en overeenkomt met jouw waybill-/zendingsnummer. Wanneer dit niet het geval is, dan is het bericht niet afkomstig van DHL (Express).
Het komt wel eens voor dat je voor één zending meerdere e-mails ontvangt. Het is hierbij belangrijk om te controleren of het bericht jouw waybill-/zendingnummer bevat van jouw bestelling. Op deze manier weet je of het bericht daadwerkelijk door DHL verzonden is voor jouw bestelling.
DHL stuurt wel eens betaalverzoeken voor bijvoorbeeld BTW en/of invoerrechten. Het is van belang om bij deze verzoeken voor betaling te checken of het jouw waybill-/zendingsnummer van jouw zending bevat.

Meer weten? In dit artikel geven we een aantal tips over hoe jij phishing kunt herkennen.