Met de auto naar Frankrijk deze zomer? Kijk dan uit voor scams met milieustickers

Als je op bepaalde tijdstippen met je eigen auto in specifieke regio’s van Frankrijk rijdt, is het verplicht een speciale “schone-luchtsticker”, Crit’Air genaamd, te kopen omdat je anders het risico loopt een boete te krijgen.

Een snelle zoektocht op Google brengt je naar de website waar je de Crit’Air milieustickers koopt, naast vele andere sites met adviezen en informatie over de stickers. Zodra je de officiële website hebt gevonden, is deze in eerste instantie in het Frans, maar met een druk op de knop kun je de Engelse en Duitse versies bekijken en het aanvraagformulier invullen.

Legitieme site die Crit’Air-vignetten verkoopt – certificat-air.gouv.fr

Met deze website is niks aan de hand; het probleem is namelijk niet de officiële website, maar juist het feit dat het heel gemakkelijk is om een website na te maken, deze zwaar te promoten en, met wat slimme SEO-tactieken zelfs hoger in de zoekresultaten binnen Google te laten komen. Al meerdere mensen hebben gemeld te zijn opgelicht bij de aankoop van hun Crit’Air-vignetten van websites die beweerden de Franse regering te vertegenwoordigen.

De hoeveelheid gegevens die de legitieme website vraagt is veel, vooral voor een site die misschien ook nog eens in een andere taal is:

 Aanvraagformulier op de legitieme site voor Crit’Air-stickers

Vakantiegangers die haast hebben met het invullen van het formulier en de echtheid van de website niet controleren, kunnen mogelijk hun geld of gegevens verliezen op frauduleuze websites. Oplichters misbruiken de vignetten omdat veel mensen de vignetten zien als een kleine, maar noodzakelijke ergernis voordat ze op vakantie gaan.

Pas op voor de na-apers

Op de legitieme website van de Franse overheid word je er al voor gewaarschuwd: “You can be sure that you are on the official site if the ministry’s logo is displayed and the site address ends in .gouv.fr. Beware of intermediaries and fraudulent sites.”

Maar deze waarschuwing weerhoudt cybercriminelen er niet van om het logo kopiëren en de tekst aan te passen. De criminelen gebruiken daarnaast domeinnamen die heel erg lijken op de legitieme domeinnaam, zoals ‘www.certificat-air.gouv.fr.example.com’, om bijvoorbeeld in te spelen op mensen die minder zorgvuldig de URL controleren. Ook worden er kleine stukken tekst uit de gekopieerde site-inhoud verwijderd.

Met andere woorden, als oplichter hoef je niet elk mogelijk slachtoffer met succes te misleiden om je namaakwebsite snel, en bijna gratis, geld te laten opleveren. Ook gevoelige informatie kan geld opleveren bij de verkoop op het dark web en andere illegale kanalen. Daarnaast loop je risico om slachtoffer te worden van phishing als je een mogelijk frauduleus formulier hebt ingevuld.

Kortom, het probleem ligt niet bij de website van Crit Air; het is het feit dat cybercriminelen echte websites blijven kopiëren en mensen naar frauduleuze sites doorverwijzen om hun waardevolle en persoonlijke gegevens te stelen. Bovendien kunnen mensen, zonder te weten dat het om oplichterij gaat, nog steeds een boete krijgen als zij zonder legitieme sticker in Frankrijk rijden.

Veilig je Crit’Air milieusticker kopen

Aangezien cybercriminelen elke gelegenheid aangrijpen om gegevens en geld te stelen, raden wij aan zeer voorzichtig te zijn voordat je jouw persoonsgegevens en financiële gegevens op een website achterlaat, zeker als je voor de eerste keer een website bezoekt.

Wij raden verder aan de URL met de hand in te typen en ervoor te zorgen dat je hem correct invoert: certificat-air.gouv.fr.

Op deze manier is de kans heel klein dat je op een frauduleuze website terecht komt.  Fijne vakantie!