We horen het steeds vaker in het nieuws en op sociale mediakanalen: de verspreiding van malware op digitale apparaten. Zowel voor kinderen als voor volwassenen kan het lastig zijn om te weten waar je op kunt letten om geen slachtoffer te worden van malware. Want wat is malware eigenlijk en hoe kun je malware herkennen?

In dit artikel geven we je een aantal tips over malware die je niet alleen zelf kunt gebruiken, maar ook met kinderen kunt bespreken.

Wat is malware?

Malware is een samenvoeging van de Engelse twee woorden ‘kwaadaardig’ en ‘software’; ‘malicious’ en ‘software’. Het wordt gebruikt als een algemene term voor schadelijke computerprogramma’s, die door kwaadwillenden meestal zonder dat de gebruiker het weet, worden geïnstalleerd op een apparaat.

Waar kunnen kinderen en tieners malware tegenkomen?

Het kan gebeuren dat je malware aantreft op de volgende plekken:

  • Sociale netwerken, chatrooms, gaming websites.
  • Email-inboxen.
  • Video streaming websites.
  • Bij het bezoeken van onbeschermde websites.
  • Apps.

Kwaadwillenden zoeken vaak manieren om op jonge gebruikers in te spelen. Door middel van social engineering kunnen kwaadwillenden kinderen proberen te verleiden tot het aanklikken van kwaadaardige links of bijlagen.

Het is verstandig om jouw kinderen te vertellen dat zij niet zomaar op een downloadlink of bijlage mogen klikken, maar dit beter eerst overleggen met hun ouders of een andere volwassene die hier advies over kan geven.

Hoe kun je je kind en jezelf beschermen tegen malware?

1. Installeer een betrouwbare beveiligingsoplossing op alle computers en laptops

Installeer een betrouwbare beveiligingsoplossing op alle computers en laptops die in jouw gezin worden gebruikt om ze te beschermen tegen kwaadwillige indringers. Naast computers kunnen ook mobiele Android-apparaten worden beschermd door middel van een mobiele beveiligingssoftware.

Meer weten? In dit artikel lees je meer over de voordelen en de functies van internetbeveiliging:

2. Houd besturingssystemen, apps en andere software up-to-date

Het is belangrijk om besturingssystemen, apps en andere software op de apparaten van jouw gezin up-to-date te houden. Het uitvoeren van deze updates kan aanvallen op je apparaten voorkomen. Op het YouTube kanaal van Online Veilig leggen we gemakkelijk in 1 minuut uit hoe je, onder andere, updates uitvoert op jouw apparaten: Bekijk de videos

3. Bespreek de gevaren die het downloaden van apps met zich mee kunnen brengen

Het is verstandig om de gevaren die het downloaden van apps met zich mee kunnen brengen te bespreken met je kinderen. Wanneer je kinderen nieuwe software willen downloaden, is het veiliger om dit alleen via de officiële Google Play Store, App Store of via de officiële website te doen van de oorspronkelijke ontwikkelaar. Hierdoor verlaag je de kans dat er per ongeluk gevaarlijke of ongewenste extra’s worden gedownload samen met het programma.

4. Gebruik een app met ouderlijk toezicht

Door middel van een app met ouderlijk toezicht kun je bepaalde activiteiten, zoals het downloaden van een app, blokkeren voor kinderen. Op deze manier heb je toezicht op welke apps er gedownload worden en of deze mogelijk malware bevatten.

5. Download geen software van onbekende websites

Download geen software van onbekende websites en open geen links of bijlagen van berichten die eruit zien als phishing. In dit artikel vertellen we je meer over phishing en hoe je dit kunt herkennen:

Wil je meer weten over onderwerpen die je op het gebied van online veiligheid met kinderen kunt bespreken? Check dan de categorie Digitale opvoeding.