Met camera’s continu in contact

Laptops, smartphones en tablets: er is tegenwoordig bijna geen enkel slim apparaat dat wordt geleverd zonder ingebouwde camera. Dankzij technologische ontwikkelingen, maakt het niet meer uit hoe ver je van je vrienden woont – door webcams te gebruiken kun je ze zien en spreken, wanneer je maar wilt.

Videogesprekken, selfies, vloggen; de kleine cameralensjes in onze telefoons en computers hebben het onderhouden van contacten enorm makkelijk gemaakt – ideaal voor kinderen en tieners. Maar niet alleen wij en onze vrienden hebben profijt van deze technologieën; ook kwaadwillenden maken gretig gebruik (of misbruik) van de apparaten die hun slachtoffers continu met zich meedragen.

Hoe kunnen webcams misbruikt worden?

Wat een paar jaar geleden paranoïde leek, is nu niet zo gek meer: tegenwoordig zie je steeds meer mensen (waaronder zelfs de oprichter van Facebook) die hun webcam afplakken. Het is zelfs raadzaam om dit te doen.

Apparaten met een internetverbinding en een geïntegreerde webcam of andere camera, kunnen aantrekkelijk zijn voor kwaadwillenden. Door malware te gebruiken (dat tegenwoordig ook gebruikt wordt om mobiele telefoons of tablets aan te vallen) is het mogelijk dat zij controle over de camera en microfoon van jouw apparaat kunnen krijgen. Hierdoor kan de aanvaller de camera aan- en uitzetten, zonder dat jij dit doorhebt en je dus bespioneren. Jongeren en kinderen hebben vaak één kamer waar zowel hun PC of laptop staat als waar ze zich omkleden. Hierdoor ontstaat een zeer onwenselijke situatie: er zouden beelden kunnen worden opgenomen van deze (kwetsbare) momenten van jouw kind die door vreemden of kwaadwillenden gedeeld of verkocht kunnen worden op het internet. Waarom iemand dit zou doen? Daar kunnen wisselende motieven voor zijn. Soms vindt de dader het spannend om mensen te bespieden, soms is er een financiële motivatie en wordt het slachtoffer afgeperst waarbij, als hij of zij niet meegaat in de eisen van de crimineel, er wordt gedreigd om de opgenomen beelden en audio online gezet worden.

Wat kun je doen om webcams veiliger te gebruiken?

Gelukkig zijn er een aantal makkelijke tips om het risico op dergelijke nare situaties flink te verkleinen. Om ervoor te zorgen dat jij, en je kinderen, hun webcams veiliger kunnen gebruiken en de kans op  een ongewenst inzicht in jouw privéleven te minimaliseren, zijn er enkele dingen die jij als ouder kunt doen.

  1. Leer je kinderen hun webcam af te schermen wanneer hij niet gebruikt wordt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een webcamcover die je open en dicht kunt schuiven. Mocht iemand ongewenst toegang hebben tot jouw camera en deze kunnen inschakelen, dan ziet deze persoon enkel een zwart scherm.
  2. Zorg ervoor dat de webcams van je kinderen standaard op “uit” staan. Gebruik hiervoor de instellingen van het besturingssysteem van het apparaat.
  3. Gebruik een betrouwbare, up-to-date internetbeveiligingsoplossing die op softwareniveau webcams beveiligt.
  4. Zorg ervoor dat jouw kinderen zich bewust zijn van het gezichtsveld van de camera of webcam. Zo voorkom je dat ze (per ongeluk) intieme zaken in dat gezichtsveld doen of laten zien, zoals zich omkleden voor de camera.
  5. Leer je kinderen om niks voor een niet afgeschermde webcam te doen waarvan ze niet zouden willen dat anderen dat zien.
  6. Geef je kinderen het goede voorbeeld door zelf ook bovenstaande stappen te volgen.

Bescherm je kinderen online met onze gratis parental control app voor android:

Download gratis


Safer kids online is een wereldwijd initiatief van ESET. Het doel van dit initiatief is om informatie te verstrekken die ouders, verzorgers, kinderen en docenten kunnen gebruiken om het gesprek aan te gaan over online veiligheid en handvatten te bieden voor een veilige online omgeving voor kinderen.