Phishing herkennen

Waarschijnlijk heb je al eens van het woord phishing gehoord of erover gelezen op onze website. Misschien ontvang je zelf ook weleens een onverwacht phishingbericht – een lastige situatie.

Cybercriminelen worden helaas steeds slimmer en maken ook mails en sms-berichten die niet van echt te onderscheiden zijn. Dit maakt het voor iedereen moeilijk om deze berichten van kwaadwillenden te herkennen.

In ons artikel over phishing geven we tips om deze vorm van online oplichting te herkennen:

Lees onze tips

Heb je het bovenstaande artikel al gelezen? Doe hieronder de Online Veilig phishingquiz!


Blijf alert

Ook na het lezen van ons artikel over phishing en het volgen van de bovenstaande quiz raden we je aan om altijd alert te blijven wanneer je onverwachte berichten ontvangt – zeker wanneer deze een actie van jou vereisen. Vraag jezelf bijvoorbeeld af:

  • Ben je überhaupt wel een gebruiker of klant bij de organisatie of dienst?
  • Is het gebruikte kanaal (bijvoorbeeld e-mail, sms of WhatsApp) een logische keuze voor de vermoedelijke afzender?
  • Heb je wel daadwerkelijk meegedaan met de winactie waarbij jij volgens het bericht hebt gewonnen?
  • Wordt er gevraagd om bijvoorbeeld een openstaand bedrag te betalen, je wachtwoord te veranderen, in te loggen op een account of andere gegevens in te vullen?

Klik dan niet op de link die in het bericht staat, maar ga zelf via jouw webbrowser naar de website van de betreffende organisatie om in te loggen. Neem bij twijfel altijd contact op met de vermoedelijke afzender via een ander medium. Wanneer je bijvoorbeeld (zogenaamd) een mail krijgt van de Belastingdienst, ga dan zelf via jouw webbrowser naar de website van de Belastingdienst om een legitiem telefoonnummer hiervoor te zoeken.

Recente voorbeelden van phishing bekijken?

Op de website van de Fraudehelpdesk vind je de berichten die recentelijk gerapporteerd zijn als phishing. Zo kun je zien dat berichten met een mooie opmaak, een logo en prima taalgebruik ook phishing kunnen zijn.

Heb je een verdacht bericht ontvangen in jouw inbox?

Klik op de onderstaande knop om te lezen wat je in deze situatie kunt doen:

Wat kun je doen?

Disclaimer

De bovenstaande quiz bevat afbeeldingen van berichten die zijn samengesteld door Online Veilig. Ook bevat de quiz afbeeldingen van phishingberichten die door ons zijn ontvangen. In beide gevallen zijn deze berichten niet verstuurd door de organisaties die in de afbeeldingen worden vermeld. Op de antwoordenpagina van de quiz vind je welke berichten wel of niet zijn verstuurd door de benoemde partijen.