Clubhouse, nieuw en populair

Het aantal social media apps blijft groeien, naast Facebook, Instagram, Twitter en TikTok komen er regelmatig nieuwe social media apps voorbij. Niet elke app wordt echt een groot succes, maar één van de nieuwere social media apps genaamd Clubhouse blijkt populair en groeit snel.

Clubhouse is een social media app, die zich in tegenstelling tot andere platforms niet richt op beeld en tekst, maar puur op geluid. In de audio-app kunnen mensen actief deelnemen aan podcast-achtige gesprekken in zogeheten ‘rooms’ en in contact komen met bijvoorbeeld BN’ers, succesvolle ondernemers of (Nederlandse) politici. De interactiviteit van het platform is groot en afhankelijk van de moderator van het gesprek kunnen veel mensen in deze rooms het woord krijgen en ‘on-stage’ komen. Het soort gesprekken in de app variëren van luchtige koffiecorner gesprekken tot zakelijke netwerkborrels waarin tips en tricks worden gedeeld.

Toegang tot de app

De app werkt momenteel met een uitnodigingsproces, waardoor je alleen gebruik kan maken van de app indien iemand die jij kent de app al gebruikt. Die persoon kan jou vervolgens uitnodigen of  ‘nomineren’. Hiervoor maakt de app gebruik van de contactenlijst in je telefoon. Zodra je toegang hebt gekregen tot de app krijg je vervolgens zelf twee uitnodigingen om mensen uit te nodigen (later krijg je er nog eens drie). Iemand die de app al geïnstalleerd heeft, maar nog wacht op toegang kan je als gebruiker van de app ‘nomineren’, hij of zij krijgt dan ook toegang tot de app, maar het kost jou geen uitnodiging. De app is tot op heden alleen beschikbaar voor iPhones, maar Clubhouse geeft aan te gaan werken aan een Android app.

Veiligheid

Voor ieder wat wils zou je zeggen, maar hoe zit het precies met de veiligheid van deze app en jouw privacy?

  • In de app zit geen opnamefunctie. Gesprekken kunnen door gebruikers in de app zelf dan ook niet worden opgenomen en dus kunnen gesprekken ook niet worden teruggeluisterd. Maar deelnemers van een gesprek kunnen in principe wel de opnamefunctie van hun iPhone aanzetten (ondanks dat dit tegen de voorwaarden van Clubhouse in gaat). Dit betekent dus dat je nooit weet – mocht je on-stage iets hebben gedeeld – of dit opgenomen is en of deze opname verder zal worden verspreid.
  • In het privacybeleid van de app komt wel naar voren dat Clubhouse actieve gesprekken (tijdelijk) opslaat. Gesprekken worden vervolgens pas verwijderd van de servers als niemand tijdens het gesprek een melding heeft gemaakt van een schending van de community guidelines. Mocht dit wel zijn gebeurd, dan wordt het gesprek versleuteld opgeslagen. Daarnaast verzamelt Clubhouse diverse data met betrekking tot jouw gedrag in de app. Bijvoorbeeld hoe jij de app en de functies van de app gebruikt, aan welke gesprekken je deelneemt en met wie je in contact bent via de app. Deze data worden geanalyseerd om bijvoorbeeld de app te kunnen verbeteren.
  • Er is echter twijfel of Clubhouse de gegevens die zij opslaan of gebruiken inderdaad voldoende beschermen. Vorige week bleek al dat Clubhouse metadata onversleuteld doorstuurde. Onder andere gebruikersnamen en de gesprekken waar deze gebruikers aan deelnamen werden zonder versleuteling verstuurd naar een server. Daarnaast zijn er ook andere kritische geluiden omtrent privacy en Clubhouse. Zo krijgt de app bij gebruik toegang tot jouw telefoonnummer en inzage in jouw contactenlijst. Tot slot staat data opgeslagen buiten de EU, daarmee hoeft de app niet te voldoen aan de AVG. Zo krijgt de app via jouw adresboek toegang tot gegevens van derden, iets wat volgens de AVG wettelijk niet mag.
  • In elke room is er een aangewezen moderator die verantwoordelijk is voor het bewaken van de kwaliteit van het gesprek en community guidelines van Clubhouse. Hier heeft Clubhouse verder geen controle over (wie de moderator is of hoe hij/zij modereert) waardoor niet elk gesprek even netjes verloopt, Clubhouse heeft dan ook al te maken gehad met racisme, seksisme en antisemitische gesprekken.

Do’s en dont’s op Clubhouse

  • Houd in gedachten dat jouw aanwezigheid zichtbaar is als je meeluistert of deelneemt aan een gesprek op Clubhouse.
  • Als je je beste vrienden/vriendinnen al hebt uitgenodigd en of geen mensen uit wilt nodigen, is het verstandig de toegang tot jouw contactenlijst in te trekken. Je kan dan geen mensen meer uitnodigen, maar je kan nog steeds gebruik maken van de belangrijkste functionaliteiten van de app.
  • Maak melding van gesprekken met racistische, seksistische of andere ongewenste inhoud.
  • Probeer Clubhouse niet te installeren of te downloaden op Android smartphones. Clubhouse is nog niet beschikbaar voor Android, de apps die je in de Google Play Store vindt zijn namaakapps die malware bevatten en schade aan jouw mobiele apparaat kunnen veroorzaken.
  • Maak geen opnames van gesprekken in rooms.