“Digitaal nalatenschap” – een somber, maar belangrijk onderwerp.

Onze digitale voetsporen zijn overal te vinden. Van je aanwezigheid op sociale media tot aan ontelbare online accounts. Hoe ga je om met jouw digitale nalatenschap en wat zijn dingen om over na te denken?

Wat doe je met jouw online aanwezigheid na je overlijden? Dit is een gevoelig onderwerp, al helemaal nu het grootste gedeelte van de wereld worstelt met een pandemie. Het onderwerp mijden kan echter onverstandig zijn en nabestaanden veel stress bezorgen. Op een luchtige manier wil ik jullie in dit artikel toelichting geven hoe je over je digitale nalatenschap kan nadenken en waar te beginnen.

Ik heb zelf van dichtbij meegemaakt hoe lastig het kan zijn om iemands digitale zaken af te handelen wanneer iemand onverwachts overlijdt. Accounts die lang na het overlijden van iemand online blijven, kunnen confronterend zijn en onnodig leed veroorzaken zoals een melding van een verjaardag op Facebook of andere onhandige herinneringen. Zonder helder overzicht en toegang tot accounts kan bovendien de administratieve afhandeling van betaalde diensten en abonnementen vrij moeilijk zijn. Of denk eens aan de mogelijkheid dat jouw partner een aantal bitcoin bezit waar je niet meer bij kunt na plotseling overlijden. Dit alles in een periode van rouw is vaak een nare combinatie.

Kortom, het is de moeite waard om hierover na te denken, hoe jong of oud je ook bent!

Digitale orde op zaken stellen

Een belangrijke stap om te beginnen, is het aanstellen van iemand die namens jou alle digitale bezittingen afhandelt na jouw overlijden. Een soort manager van digitale zaken. In vele gevallen zal dit iemand zijn die dicht bij je staat. Vervolgens zijn er een aantal belangrijke stappen die je kan nemen:

1. Houd een overzicht bij van alle digitale bezittingen waaronder:

 • E-mailadressen
 • Social media profielen
 • Accounts (online winkelen, dating)
 • Financiële online diensten
 • Cryptovaluta-bezittingen en waar deze zijn opgeslagen
 • Digitale entertainmentdiensten (Netflix, Spotify)

2. Schrijf specifieke instructies voor bepaalde diensten en bezittingen, zoals:

 • Wachtwoorden
 • Richtlijnen om complexere zaken af te handelen zoals Cryptovaluta
 • Welke social media profielen je wil bewaren (in memoriam) of laten verwijderen

3. Sla bovenstaande informatie veilig op, bijvoorbeeld in een wachtwoordkluis.

Enkele voordelen van een wachtwoordkluis zijn:

 • Eén centraal overzicht van alle accounts en bijbehorende wachtwoorden
 • Je hoeft slechts één sterk wachtwoord te onthouden
 • Het is ook mogelijk om notities en documenten veilig in deze kluis te bewaren
 • Toegang verlenen tot je wachtwoordmanager na je overlijden vergemakkelijkt de afhandeling

Het gebruik van een wachtwoordmanager is altijd een goed idee. Maar het goed organiseren van je digitale nalatenschap en het gemakkelijker maken voor jezelf en nabestaanden om toegang te krijgen tot jouw digitale leven, is nog een belangrijke reden om het gebruik van een wachtwoordmanager sterk te overwegen.

Online accounts

Online diensten maken het er vaak niet makkelijker op door allemaal eigen voorwaarden te hanteren om een account van een overledene te verwijderen. De één vereist officiële documenten van overlijden, waar de ander zonder al te veel verificatie geregeld kan worden. Hieronder vind je een aantal diensten en wat je kunt doen op het gebied van digitaal nalatenschap:

Facebook heeft de mogelijkheid om een zogenaamd “legacy” contact in te stellen. Deze persoon kan de account “in memoriam” status plaatsen en in principe de controle grotendeels overnemen. Let op: deze persoon kan ook privacygevoelige informatie inzien, zoals privé posts uit het verleden. Deze instellingen op Facebook kan je hier vinden.
Instagram biedt geen mogelijkheid tot een zogenaamd “legacy” contact. Wel kan het account in memoriam worden geplaatst of worden verwijderd door een familielid, die zijn of haar relatie tot de persoon en autoriteit hierover kan bewijzen.
Google maakt gebruik van de “inactieve account manager” en stelt in staat om automatisch acties te ondernemen indien je niet binnen de gestelde tijdsperiode reageert. Het is mogelijk om een contactpersoon aan te wijzen die vervolgens een notificatie ontvangt en data en accounts kan inzien, verwijderen of downloaden. Google heeft misschien wel de meest uitgebreide mogelijkheden van alle aanbieders omtrent dit onderwerp.
LinkedIn biedt de mogelijkheid om een account te verwijderen door deze te rapporteren en bewijs te leveren dat de persoon is overleden.
Twitter biedt de mogelijkheid om accounts te deactiveren.
Snapchat biedt enkel accountverwijdering via dit formulier.

Digitaal nalatenschap – het blijft een somber onderwerp, maar spreekt toch bij veel mensen tot de verbeelding. Ik hoop dat dit blog je aan het denken heeft gezet om eventueel stappen te ondernemen. Alleen al het praten erover met familieleden kan helpen om de eerste stap te zetten en hen hier ook over na te laten denken. Je hoeft niet meteen een compleet digitaal testament op te stellen, het beginnen met het gebruiken van een wachtwoordmanager is al een belangrijke eerste stap. Iets doen, is nog altijd beter dan niets doen.

Geniet van elke dag!