TikTok kan erg leuk tijdverdrijf zijn, waar je ook nog eens wat van kan opsteken. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om nieuwe vaardigheden aan te leren, snel informatie te vinden over verschillende onderwerpen, een gemeenschap op te bouwen, of gewoon om te ontspannen.

Maar, helaas is de digitale veiligheid van het social media-platform discutabel. Bekijk enkele van de veiligheidsmaatregelen van TikTok en ontdek hoe de app de belangrijkste leeftijdsgroepen van gebruikers beschermt: kinderen en tieners.

Wat is TikTok?

TikTok is een app die in 2018 wereldwijd beschikbaar werd. De app wordt gebruikt voor het maken en bekijken van (voornamelijk korte) video’s. Daarnaast bevat de app livestreams. De content wordt gemaakt door mensen over de hele wereld. De populariteit ervan neemt voortdurend toe, vooral onder tieners: in 2021 passeerde TikTok 1 miljard gebruikers en werd hiermee één van de populairste social media-apps.

TikTok en leeftijdsbeperkingen

In hun gids voor ouders/verzorgers heeft TikTok duidelijk gemaakt dat alleen gebruikers boven de 13 jaar de volledige versie van de app mogen gebruiken. Jongere kinderen kunnen de app alleen gebruiken met accountbeperkingen. “Als we denken dat iemand jonger dan 13 jaar TikTok gebruikt, blokkeren we het account,” wordt er in de gids gezegd.

Accountbeperkingen per leeftijd

  • Onder 13 jaar

    Gebruikers onder de 13 kunnen video’s bekijken, maar kunnen er niet naar zoeken of erop reageren. Ook kunnen ze geen eigen content plaatsen en hebben zij geen volgers. Tot slot worden ook hun gegevens niet verzameld.

  • 13 tot 15 jaar

    Gebruikers van 13 tot 15 jaar hebben automatisch een privé-account. Ze kunnen video’s maken en delen, maar alleen hun eigen vrienden kunnen deze bekijken en reacties plaatsen. Niemand kan de video gebruiken om een ‘duet’ mee te doen of hun video’s gebruiken om nieuwe video’s van te maken. Gebruikers kunnen ook geen privéberichten verzenden of ontvangen.

  • 16 tot 17 jaar

    Gebruikers van 16 tot 17 jaar kunnen een openbaar account hebben, livestreamen en privéberichten verzenden, maar ze kunnen geen digitale geschenken kopen, verzenden of ontvangen.

Met de bovenstaande beperkingen is de situatie echter nog niet volledig opgelost. Begin 2022 deelde RTL nieuws een artikel waarin naar voren kwam dat TikTok werkt aan leeftijdsbeperkingen en haar regels aan het aanscherpen is.

Volgens Tracy Elizabeth, TikTok’s global issue policy lead (beleid voor wereldwijde kwesties), wil de app een uitgebreidere rangschikking van video’s bieden: “We weten dat er familie-achtige inhoud is, tiener-achtige inhoud, volwassen-achtige inhoud. Wat we zouden willen doen is zeggen ‘alsjeblieft: je kunt zelf kiezen wat die categorie is waar jij je het meest comfortabel bij voelt’.”

Ze legde ook uit dat ouders in staat moeten zijn om de instellingen van de accounts van hun kinderen aan te passen via TikTok’s gezinskoppeling die in 2020 werd geïntroduceerd. Vooralsnog moeten ouders grondig overwegen of ze hun kinderen TikTok laten gebruiken. Zelfs als het antwoord ja is, blijft het belangrijk om te observeren wat voor soort content je kind op de app bekijkt, omdat er geen garantie is dat TikTok de voorgestelde video’s kan aanpassen aan de leeftijd van de gebruiker.

infofraphic-tiktok

TikTok en gegevens

In haar gids legt TikTok uit dat de hoeveelheid gegevens die er verzameld worden afhankelijk kan zijn van de locatie van de gebruiker: “Een aantal van onze functies zijn mogelijk alleen in bepaalde markten beschikbaar, omdat we onze producten afstemmen op de behoeften van verschillende communities. Als gevolg hiervan kunnen we in een markt meer of minder informatie verzamelen, afhankelijk van de daar beschikbare functies. ”

TikTok kan een verscheidenheid aan gegevens van haar gebruikers verzamelen, waaronder hun persoonlijke gegevens, zoek- en kijkgeschiedenis op de app en ook betalingsinformatie. TikTok bewaart de gegevens naar verluidt in de VS en Singapore, en versleutelt de verzamelde digitale informatie. Aangezien TikTok echter geen end-to-end versleuteling heeft die privé- of persoonlijke directe berichten zou beschermen, is het raadzaam voor kinderen (en de andere gebruikers) om andere sociale media-apps te gebruiken voor communicatie.

In de afgelopen jaren was de omgang met gegevens door TikTok een populair onderwerp. In 2021 onthulde een onderzoek van TechCrunch dat het Amerikaanse TikTok was begonnen met het verzamelen van biometrische gegevens, zoals stemafdrukken en gezichtsafdrukken, terwijl burgers van sommige staten mogelijk niet op de hoogte waren gebracht van dergelijke wijzigingen in het privacybeleid van de app.

Tijdens het presidentschap van Trump werden er ook pogingen ondernomen om de app te verbieden vanwege zorgen over het Chinese moederbedrijf ByteDance. TikTok antwoordde echter door te verklaren dat geen van de verzamelde gegevens naar China worden verzonden, en ze gingen verder met het aanklagen van de Amerikaanse overheid. De rechtszaak werd geseponeerd na het begin van Biden’s presidentschap. TikTok werd er verder van beschuldigd de gegevens van zijn gebruikers te verkopen aan adverteerders en hoewel de bewering ontkend werd, betaalde de app bijna 100 miljoen dollar om de rechtszaak te schikken.

Uiteindelijk lijkt het erop dat het potentiële gevaar van de app voor je kinderen vergelijkbaar is met dat van alle andere sociale media. Dit betekent dat hoewel er geen reden is om overdreven bang te zijn voor de app, je kinderen wel voorzichtig moeten blijven met wat ze er delen.

TikTok’s risico’s met betrekking tot inhoud

Houd er rekening mee dat er naast risico’s met betrekking tot digitale veiligheid ook enkele potentiële psychologische gevaren kunnen zijn. TikTok kan toegankelijk zijn voor online kwaadwillenden en cyberpesters en de inhoud die op de app wordt gedeeld, kan soms niet waar of een vorm van oplichting zijn, of erg ongeschikt voor kinderen.

Wat deze problemen betreft, lijkt TikTok er nog niet in te slagen ze snel en effectief op te lossen. De kwestie van online seksuele misbruikers op de app blijft bijvoorbeeld onopgelost. Terwijl TikTok beweert dat ze hun gebruikers proberen te beschermen tegen cyberpesten, kunnen hun maatregelen om een dergelijke bescherming te bereiken ineffectief zijn, en kan het gaan om onverklaarbare verwijdering van video’s die door gebruikers die ‘vatbaarder voor cyberpesten’ zijn gemaakt. De bescherming van je kinderen hangt dus ook af van jouw eigen afschermingsmethoden.

Om zich veilig te voelen op TikTok, moeten gebruikers weten hoe ze de app kunnen personaliseren naar hun voorkeuren. Het account van jouw tiener kan privé zijn, zodat alleen volgers de inhoud kunnen zien op het account. De account van gebruikers onder de 16 staan standaard ingesteld op privé, maar ze kunnen ervoor kiezen om hun video’s openbaar te delen als ze dat willen.
TikTok moedigt gebruikers ook aan om sterke wachtwoorden te verzinnen en een tweestapsverificatie te gebruiken, die eenvoudig kan worden ingeschakeld in de instellingen van de app.
Je kind zou ook moeten weten hoe het moet reageren op ongepaste inhoud, opmerkingen of accounts. Als jouw kind een video tegenkomt die hij of zij niet leuk vindt, kan hij of zij de app laten weten wat zijn of haar voorkeur heeft door lang op de video te drukken en op “Niet geïnteresseerd” te klikken.

Bovendien kunnen gebruikers een video, een opmerking of een account rapporteren als ze vinden dat het ongepast is voor de app, en ze kunnen gebruikers blokkeren van wie ze geen contact of inhoud willen.

Wat kun je doen als ouder?

Als je besluit jouw kind TikTok te laten gebruiken, praat dan met hen over online veiligheid, gegevensbescherming en internetgedrag. Laat je kinderen hun TikTok-ervaring met je delen, als ze dat willen, en stel enkele grenzen naar jouw inzicht.

Je kunt de app samen verkennen en gebruiken als een moment om een band met je kind op te bouwen, terwijl je ook in de gaten houdt wat ze op de app consumeren.

TikTok heeft recent haar privacyvoorwaarden geüpdatet, lees hier over wat dit voor jou betekent.