Technologie, we gebruiken het dagelijks. Snel jouw sociale media checken voordat je vroeg de deur uit moet of nog even een aflevering van jouw favoriete serie kijken voor het slapen gaan. We staan ermee op en gaan ermee naar bed.

Online veiligheid is daarom belangrijker en actueler dan ooit. Om jou over dit onderwerp te informeren, hebben we de 10 meest gestelde vragen met betrekking tot dit onderwerp centraal gesteld. Wil je checken of jouw telefoon is gehackt? Meer informatie over hoe je malware van jouw telefoon kunt verwijderen? Of weten wat de gevolgen zijn van een datalek? Het antwoord lees je in dit artikel.

Wat kun je doen als je gehackt bent?

Dagelijks worden er Facebook-profielen, WhatsApp-accounts, e-mail-accounts en talloze andere online accounts gehackt. Soms stelt de online dienst je hiervan op de hoogte, soms moet je dit van anderen horen wanneer zij bijvoorbeeld vreemde berichtjes afkomstig vanaf jouw account ontvangen. Hoe gaan kwaadwillenden te werk? En waarom kiezen ze jouw account uit?

Het verstandig jouw account zo goed mogelijk te beschermen. In dit artikel lees je hoe je jouw account kunt voorzien van een uniek en sterk wachtwoord.

Jouw account is gehackt. Welke stappen kun je ondernemen?

Heb je het vermoeden dat jouw account toch gehackt is? Geen paniek. Vrijwel alle hacks zijn op te lossen en in het vervolg te voorkomen. In dit artikel geven we een aantal stappen die je kunt doorlopen wanneer jouw account gehackt is.

Waar zijn mijn gegevens bekend?

Je hoort het regelmatig in het nieuws, een datalek. Met de hoeveelheid datalekken die je voorbij ziet komen in het nieuws, is het logisch dat je je afvraagt of jouw gegevens wel eens gelekt zijn. Met Have I Been Pwned? Kun je gemakkelijk checken of jouw gegevens online te vinden zijn naar aanleiding van een datalek. In dit artikel geven we meer informatie over hoe dit precies in zijn werk gaat.

Hoe weet je of jouw telefoon is gehackt?

Wat vroeger mogelijk niet voor te stellen was, gebruiken we nu dagelijks: de mobiele telefoon. Helaas kan het ook bij de mobiele telefoon voorkomen dat deze wordt gehackt. Maar, hoe controleer je of jouw telefoon is gehackt? In dit artikel zetten we de herkenningspunten voor jou op een rij.

Hoe houd ik mijn wachtwoorden online veilig?

Sociale media, e-mail, webshops: tegenwoordig hebben we voor velen online diensten een account. Wanneer jouw accounts goed beveiligd zijn, zijn jouw gegevens ook een stuk veiliger. Een essentieel onderdeel om jouw accounts te beveiligen is slim omgaan met jouw wachtwoorden. Maar hoe maak je een uniek en sterk wachtwoord aan? Dit leggen we in dit artikel aan je uit!

Wachtwoordkluis

We snappen dat het soms lastig is om alle wachtwoorden van jouw accounts te houden. Een wachtwoordkluis helpt de daarbij! Een wachtwoordkluis is net als een schriftje waar al jouw wachtwoorden in staan, versleuteld met één hoofdwachtwoord. Met een wachtwoordkluis kun je dus moeilijke wachtwoorden gebruiken, om dat je deze zelf niet hoeft te onthouden. Hierdoor zijn jouw accounts een stuk veiliger. In dit artikel leggen we je uit hoe je zo’n wachtwoordkluis instelt.

Is mijn e-mail gehackt?

Hoewel sociale media steeds populairder worden, blijft e-mail een veelgebruikt persoonlijk en professioneel communicatiemiddel. Zo gebruiken we e-mail voor onder andere het versturen van foto’s om gezondheidszaken te regelen, bankzaken en andere diensten. Helaas kan het voorkomen, dat jouw e-mailaccount wordt gehackt. Maar, hoe kan je dit checken? In dit artikel geven we je meer informatie.

Hoe verwijder ik malware van mijn telefoon?

‘Jouw bestelling heeft het magazijn verlaten, bekijk hier de status van jouw pakket’. Momenteel ontvangen veel mensen phishing SMS-jes waarbij kwaadwillenden zich voordoen als bijvoorbeeld DHL of PostNL. Heb je een sms-bericht gekregen waarin je wordt gevraagd om de status van ‘jouw pakket’ te bekijken? Dan is de kans groot dat dit bericht niet daadwerkelijk is verzonden door een pakketdienst, maar door de verspreiders van malware. Heb je per ongeluk op de link in de e-mail geklikt? Dan zijn er een aantal manieren om jouw telefoon weer malware vrij te maken.

Meer weten? In dit artikel omschrijven we de stappen die je kunt ondernemen.

Wat zijn de gevolgen van datalekken of gehackt worden?

Wanneer de gelekte gegevens in handen van kwaadwillenden komen, kunnen ze worden misbruikt voor grootschalige (of juist gerichte) phishingcampagnes, WhatsAppfraude of identiteitsfraude. Van grootschalige phishingcampagnes spreek je wanneer cybercriminelen een lijst van gelekte e-mailadressen gebruiken om een phishingmail snel op grote schaal uit te sturen. Bij gerichte phishing daarentegen, kan juist bepaalde informatie over een specifiek persoon gebruikt worden om geloofwaardiger over te komen.

Maar hoe kun je voorkomen dat jouw gegevens op straat komen te liggen door een datalek? In dit artikel zetten we alles voor je op een rij.

Hoe kun je gewaarschuwd worden tegen een hack?

Een hack zie je vaak niet aankomen. Maar, er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt ondernemen om jouw online veiligheid te optimaliseren. In dit artikel omschrijven we welke stappen je kunt ondernemen!

Gehackt via Messenger of WhatsApp. Wat nu?

Door onder andere sociale media en bijvoorbeeld WhatsApp is het mogelijk om dag en nacht contact te hebben met vrienden en familie. Helaas maken ook kwaadwillenden gebruik van deze platformen om onder andere phishing en malware te verspreiden. Waar kun je op letten? In dit artikel geven we meer informatie.

Hoe kun je veilig internetten?

Internetbrowsers zijn de ingang naar de digitale wereld; we spenderen er iedere dag uren op. Helaas worden de browsers niet alleen gebruikt door legitieme gebruikers, maar zijn ze ook doelwit geworden voor gebruikers met kwade bedoelingen. In dit artikel geven we meer informatie over de meest voorkomende browser-bedreigingen.

Internetten op vakantie

Tegenwoordig bieden bijna alle hotels, campings, cafés en restaurants een gratis wifinetwerk aan. Dit is erg handig en aantrekkelijk, maar waar kun je op letten tijdens het internetten in het buitenland? In dit artikel geven we 8 tips zodat je onbezorgd kunt internetten op vakantie. Overigens geven we meer informatie waar je op kunt letten bij het gebruik van een openbare computer in het buitenland, zoals in een internetcafé of hotel.