Zon, zee en strand, de zomervakantie is begonnen! Tegenwoordig bieden bijna alle hotels, campings, cafés en restaurants een gratis wifinetwerk aan. Dit is erg handig en aantrekkelijk, maar waar kun je eigenlijk op letten bij het internetten in het buitenland? In dit artikel geven we je tips, zodat je zorgeloos en veilig kunt internetten op vakantie!

8 tips om veilig gebruik te maken van het internet:

  • Update jouw apparaat en alle software daarop met de nieuwste software-updates
  • Installeer beveiligingssoftware op jouw apparaat
  • Zorg ervoor dat je bankzaken altijd op jouw eigen (beveiligde) apparaat regelt
  • Schakel eventuele anti-diefstal functionaliteiten in om jouw apparaat te vinden wanneer deze kwijt of gestolen is
  • Maak gebruik van tweestapsverificatie op jouw apparaten. Lees dit artikel voor meer informatie.
  • Laat je digitale apparaat nooit onbeheerd achter
  • Beveilig jouw accounts met een uniek en sterk wachtwoord. Lees dit artikel voor onze tips!
  • Gebruik alleen beveiligde websites, deze zijn te herkennen aan ‘https://’ en een gesloten slotje in de adresbalk. Let op: dit zegt nog niks over de betrouwbaarheid van een website.

Waar kun je op letten bij het gebruik van openbare computers in het buitenland, zoals in een internetcafé of hotel?

Het lijkt misschien niet meer heel gebruikelijk, maar in sommige landen worden internetcafés en openbare computers nog dagelijks gebruikt. Mocht je een openbare computer gebruiken, dan is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

Een computer vraagt vaak of je het wachtwoord wilt bewaren, zodat je niet elke keer opnieuw jouw inloggegevens hoeft in te vullen. Sla jouw wachtwoorden nooit op op een openbare computer.
Wis na afloop de geschiedenis en cache in de internetbrowser die je hebt gebruikt op de computer. Op deze manier kan de volgende gebruiker niet opzoeken wat jij op de computer hebt gedaan.
Doe geen bankzaken op de computer, maar gebruik hiervoor jouw eigen apparaat. Je weet immers niet zeker of de computer wel optimaal beveiligd is.

We wensen je een hele fijne vakantie!