Waar download jij je nieuwe software? In de afgelopen jaren hebben beveiligingsexperts steeds het advies gegeven alleen software te downloaden van betrouwbare bronnen. Klinkt logisch als het gaat om de beveiliging van je computer, toch?

Maar wat blijkt? Ook jongere mensen, die zijn opgegroeid met technologie, lopen risico op dit gebied. Hoe kan het dat je met kennis over technologie en online veiligheid alsnog in een val op het internet kunt lopen?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt worden misleid tot het downloaden van malware. In dit artikel leggen we uit welke scenario’s vaak voorkomen.

Reddit en Discord

Er zijn een hoop mensen te vinden op platforms zoals Reddit, een sociale nieuwssite waar gebruikers inhoud maken en delen, of Discord, een platform dat is ontworpen voor het creëren van online gemeenschappen. Dit soort platforms zijn vooral populair bij jongere gebruikers.

Er bevinden zich hier een hoop gebruikers die advies geven over algemene computerondersteuning, maar ook over specifieker advies, zoals het verwijderen van malware. Dit doen zij omdat er keer op keer mensen zijn die hulp vragen met het herstellen van de gevolgen van kwaadaardige software op hun computer

De jonge gebruikers zijn opgegroeid met digitale technologie en hebben al vroeg geleerd over de gevaren en veiligheidsmaatregelen. Maar hoe kan het dan toch dat ze in de vallen op het internet lopen?

Jong geleerd, oud gedaan

Af en toe doen mensen gewoon “iets onhandigs”. Ze vertrouwen op softwarebronnen waarvan ze weten dat deze eigenlijk verdacht zijn. En soms lijkt een bron betrouwbaar, maar blijkt het achteraf hartstikke kwaadaardig te zijn. Laten we een kijkje nemen naar de meest voorkomende scenario’s waarbij computers werden besmet:

  • Er is een privébericht ontvangen via Discord van een online ”vriend”, die vraagt om feedback op een spel dat hij aan het maken is. Het “spel” moet gedownload, uitgepakt en opgestart worden. Maar wat blijkt? Het account van die vriend is gehackt en de aanvaller verspreidt nu malware via dat account.
  • Google wordt gebruikt om te zoeken naar een commercieel softwarepakket, maar wel naar een gratis of gekraakte versie ervan. Mensen komen terecht op een website die er legitiem uitziet en een gratis downloadlink aanbiedt. Maar wat ze niet weten, is dat die software vol met malware zit.
  • Op dezelfde manier wordt er op YouTube naar een video gezocht over het downloaden van een gratis of gekraakte versie van een bepaald softwarepakket. Mensen bezochten vervolgens de website die in de video werd genoemd of in de reacties werd vermeld om het te downloaden. Deze website bleek besmet met malware.
  • Tijdens het spelen van een online game wordt de kans aangeboden om “cheatsoftware” te downloaden waarmee je vals kunt spelen. Je kan denken: “Waarom ook niet? Wie komt erachter?” En downloadt vervolgens die cheatsoftware van een verdachte website. Maar ook deze software kan malware bevatten die een computer infecteert.

Er zijn nog veel meer manieren waarop mensen worden misleid tot het downloaden van malware. Wil je weten wat je moet doen als je malware op je apparaat hebt? Lees dan dit artikel.

Veilig(er) downloaden

Aanvallen zijn tegenwoordig meestal financieel gemotiveerd, maar er zijn ook andere gevolgen. Denk hierbij aan het verliezen van persoonlijke gegevens of bestanden, spionage, sabotage of spam. Wees dus altijd voorzichtig met downloaden. Het is belangrijk te benadrukken dat het downloaden van software van onbetrouwbare bronnen aanzienlijke risico’s met zich meebrengt. Wij adviseren gebruikers altijd om software te downloaden van officiële bronnen of betrouwbare websites die goede beveiligingsmaatregelen volgen. Daarnaast raden wij aan besturingssystemen en applicaties van apparaten up-to-date te houden en gebruik te maken van een betrouwbare beveiligingsoplossing. Want ondanks dat het bedrijf betrouwbaar is, kan er onbedoeld toch malware in het pakket zitten. Daarom is het zelfs als je alleen uit de officiële bronnen downloadt, een must om beveiligingssoftware op je apparaat te hebben om het te beschermen. Dus, waar download jij je nieuwe software?