In de wereld van online gaming is cheaten (valsspelen) helaas een veelvoorkomend probleem. Cheat software wordt gebruikt om een voorsprong te krijgen in spellen zoals Counter Strike, Escape from Tarkov, Call of Duty en andere populaire games. Het gebruik van dit soort software is niet alleen oneerlijk tegenover andere spelers, maar brengt ook een aantal risico’s met zich mee voor de valsspelers zelf en anderen in hun directe omgeving. Cheaten in games, wat zijn de risico’s, hoe kun je deze beperken en wat doe je als iemand in je omgeving valsspeelt?

Waarom cheaten in games?

Cheaten is dus een manier om een voorsprong te krijgen in games. Denk bijvoorbeeld aan voordelen zoals dat jij een andere speler eerder ziet, omdat je door een muur kunt zien (wall-hack) of een stukje software dat ervoor zorgt dat jij altijd raak schiet (aim-bot). Cheaten maakt het gamen ontzettend vervelend voor mensen die niet cheaten, maar wist je dat de cheaters zelf ook enorme risico’s nemen? Bijvoorbeeld:

Malafide websites

Voordat je cheat, zul je eerst het programma moeten vinden. Dit betekent dat je terechtkomt op websites die niet altijd te vertrouwen zijn. Je loopt dus al risico bij het überhaupt zoeken naar cheat-software. Als je eenmaal wilt betalen voor de software, weet je ook niet altijd waar jouw gegevens heen gaan en hoe de softwareleverancier hiermee omgaat.

Gebanned

Ook loop je het risico dat je in de game of op het platform waarop je speelt, geblokkeerd (gebanned) wordt. Dit betekent dat als iemand op jouw account bijvoorbeeld valsspeelt, ook jij hiervan de dupe kan worden. Daarnaast bestaat er ook zoiets als een “IP-ban” of “hardware-ban”. Dit zijn brede termen die zich minder richten op het account of de game en meer op de locatie of het apparaat waarmee je speelt, en hier valt dus ook lastiger onderuit te komen.

Kwetsbaarheden

Als je cheat software installeert, moet je vrijwel altijd bepaalde beveiligingsinstellingen of -programma’s uitzetten of zelfs verwijderen. Dit betekent dat je vanaf dat moment voor alles kwetsbaar bent.
Op deze manier kan jouw computer bijvoorbeeld gebruikt worden door andere personen, waarbij jouw privacy, bestanden en accounts nu ook risico lopen. Daarnaast zijn er vaak meerdere apparaten op een netwerk thuis te vinden, dit betekent dat de apparaten binnen hetzelfde netwerk ook risico kunnen lopen.

Rootkits

Je weet nooit of je de cheat software kunt vertrouwen. Vaak sturen de makers van dit soort software namelijk ook rootkits mee. Een rootkit is een type software dat ongeautoriseerde toegang krijgt tot een apparaat en volledige controle heeft over de functionaliteiten. Ze worden vaak gebruikt door kwaadwillenden zijn moeilijk te detecteren. Sommige rootkits zijn zo geavanceerd dat zelfs na een nieuwe installatie van het besturingssysteem, er alsnog problemen kunnen opduiken. Door het uitschakelen of verwijderen van beveiligingsinstellingen en -programma’s op jouw apparaat, hebben de rootkits vrij spel.

Hoe kun je veilig online gamen?

Je weet nu wat de risico’s zijn. Wij geven een aantal tips over hoe je veilig online kunt gamen.

  • Cheat niet in games: Het is voor de hand liggend, maar zo simpel kan het zijn.
  • Antivirus/beveiligingsproducten: Naast de basisinstellingen valt er nog een hoop extra te behalen op het gebied van digitale beveiliging. Een antivirus/beveiligingsproduct op jouw apparaat is veel beter in het detecteren van twijfelachtige software die mogelijk schadelijk kunnen zijn. Zorg ook dat de software up-to-date blijft.
  • Een veilige digitale omgeving : Zorg dat alle computers en andere digitale apparaten zijn voorzien van de juiste instellingen en antivirusproducten, en zorg ervoor dat er tijdig back-ups worden gemaakt van jouw gegevens. Mocht er dan een valsspeler op hetzelfde netwerk zitten, dan loop je door de juiste verdediging minder risico.

Omgaan met iemand die valsspeelt in games

Stel je kent iemand die cheat, een vriend of vriendin of misschien wel een familielid. Hoe kun je met diegene in gesprek gaan?

  • Praat over de reden voor het valsspelen: Spreek de persoon aan en vraag waarom diegene cheat, want er speelt soms meer. Het kan zijn dat iemand bij een groep wil horen of dat het spel niet genoeg voldoening geeft. Dan is het belangrijk de achterliggende reden te weten, zodat je kunt kijken hoe je dit samen kan veranderen.
  • Geef de risico’s aan: Maak duidelijk dat dit niet alleen problemen voor hen kan creëren, maar ook voor de directe omgeving. Voorbeeld: Stel je kind speelt vals op een eigen apparaat. Dan zou dit kunnen betekenen dat jouw apparaat of jouw bestanden nu ook indirect risico lopen.
  • Toegang beperken of ouderlijk toezicht: Een laatste optie, waar je met kinderen goed over moet praten en nadenken. Lees hier meer over software voor ouderlijk toezicht.

Cheaten is oneerlijk tegenover andere spelers en gaat gepaard met een hoop risico’s. Blijf erover praten en zorg voor een goede en up-to-date beveiliging van alle apparaten op je netwerk. Het beste is natuurlijk om nooit te beginnen met cheaten, zo beperk je risico’s en houd je het spel het leukste voor jezelf en andere spelers.

Een bekende streamer, genaamd ‘g0at; heeft hier eerder een video over gemaakt. Hierin deed hij onderzoek naar hoeveel mensen er valsspelen in het spel: ‘Escape from Tarkov’. Kort na zijn video werd zijn computer onklaar gemaakt door de makers van de anti-cheat software. Hieronder zijn de video’s over het onderzoek en over de nasleep van de hack te vinden.