Je hebt wellicht al eens gehoord over de app “BeReal”. Vorig jaar werd de app ontzettend populair, de populariteit is inmiddels iets afgenomen, maar veilig gebruik van de app blijft belangrijk.

BeReal moedigt gebruikers aan om hun leven vast te leggen zonder filters of bewerkingen. Het is eigenlijk de tegenhanger van andere social media apps en wil juist het ‘echte’ leven van gebruikers laten zien. Maar hoe kun je veilig blijven op de app BeReal? En waar moet je rekening mee houden tijdens het gebruik van de app? We hebben een aantal handige tips om de app op een veilige en verantwoorde manier te gebruiken.

‘Time to BeReal’

BeReal is dé app die de ‘perfecte’ selfie-cultuur uitdaagt en mensen aanmoedigt om authentieke foto’s van hun dagelijks leven te delen. Het uitgangspunt is dat traditionele sociale media niet het echte beeld geven. BeReal heeft geen filters, geen bewerkingen – en volgens hen dus alleen puurheid en echtheid. Gebruikers krijgen iedere dag op een willekeurig tijdstip de melding ‘Time to BeReal’. Zij hebben dan twee minuten de tijd, waarin je een foto met je voor- en achtercamera moet maken, om te laten zien (met) wie en waar je bent. Deze wordt vervolgens gedeeld met je vrienden. Je kunt pas zien wat anderen hebben gedeeld, als jij je eigen BeReal hebt geplaatst.

Het perfecte plaatje

De foto’s zonder filters en zonder dat iemand de tijd heeft gehad de hele post te perfectioneren, kunnen goed zijn voor de mentale gezondheid. Dit geld zeker voor jongeren, die op andere platforms geconfronteerd kunnen worden met onrealistische schoonheidsnormen en ‘perfecte’ levens.

Helaas zit er ook een keerzijde aan de app. Want ook na de twee minuten die de app je geeft, kun je nog gewoon een foto plaatsen. Vaak kiezen mensen er dan toch stiekem voor een leuk moment uit te kiezen, in plaats van ‘weer op de bank met Netflix aan’. Er staat dan alleen bij dat je de foto te laat hebt gepost. Daarnaast kun je de foto’s ook opnieuw nemen, als je niet helemaal tevreden bent. Je kunt wel zien hoe vaak iemand de foto opnieuw heeft genomen, maar dit maakt de foto’s toch iets minder authentiek.

Wees niet té ‘real’

De opties om de foto opnieuw of op een ander moment te nemen is wel van belang. Want wat als jij net iets te veel van jezelf of je leven laat zien, zoals je persoonlijke gegevens. Ook al heb je deze optie, is het zeker niet minder belangrijk om je bewust te zijn van je omgeving, om te voorkomen dat je iets online plaatst waarvan je het eigenlijk niet had willen delen.

Op de app is ook een Discovery-feed te vinden. Gebruikers kunnen ervoor kiezen hun BeReal openbaar te plaatsen, dan komt deze hier terecht. Het kan zo zijn dat iemand een foto plaatst met ongepaste inhoud, maar de app heeft gelukkig de mogelijkheid om dit te melden, dus doe dit ook zeker.

Denk goed na of het verstandig is om jouw BeReals op de Discovery-feed te delen en probeer te vermijden dat je vriendschapsverzoeken van vreemden accepteert.

De altijd-aan cultuur

Net als andere apps kan BeReal kan verslavend zijn. Dit doet de app door de behoefte te creëren om je apparaat altijd bij je te hebben en altijd aan te hebben, want je weet nooit wanneer je gevraagd wordt om jouw foto van de dag te maken. En wanneer jouw vrienden op een later moment een foto plaatsen, word je ook aangemoedigd die te bekijken. Bovendien wordt er eigenlijk aan mensen op de app gevraagd dat, als de melding ‘Time to BeReal’ verschijnt, ze alles laten vallen en ze zich op de app concentreren om de foto te maken.

Onze tips

Het komt erop neer dat BeReal onder jongeren een populair alternatief blijkt te zijn voor traditionele sociale media. Maar ook bij deze app moet je nog steeds voorzichtig blijven. De belangrijkste dingen om te onthouden zijn:

  • Voeg alleen de mensen toe die je ook echt kent
  • Denk goed na of het verstandig is om jouw BeReals op de Discovery-feed te delen
  • BeReal deelt standaard je locatie. Zet deze uit in de instellingen van de app, tenzij je dit bewust wilt delen
  • Kijk goed naar wat je deelt
  • Wees niet 24/7 bezig met de app en de melding die mogelijk kan komen, niemand zal je erop aankijken als jij iets te laat post.
  • Neem eens een kijkje in het privacybeleid van de apps die je gebruikt.

En tot slot: iets wat authentiek lijkt, hoeft dat niet altijd te zijn, want social media (en ook BeReal) tonen slechts een deel van iemands leven.