Snapchat is een populaire social media app, waarmee je foto’s, video’s en berichten naar je contacten kunt sturen. De specifieke functie die Snapchat zo leuk maakt is de verdwijnfunctie voor berichten.  Zodra het bericht of de foto is geopend, heeft de ontvanger er geen toegang meer toe. Het is dus een eenmalig berichtensysteem.

Snapchat is populair onder kinderen en tieners, omdat er veel manieren zijn om het platform te gebruiken. Snapchat is er om te praten, gamen, gekke filters testen of om te zien wat je vrienden aan het doen zijn. Maar net zoals bij andere apps is het binnen snapchat ook belangrijk om te letten op online veiligheid en privacy. Hier zijn 5 dingen om met je kinderen over te praten om ze veilig te houden op Snapchat:

Locatie-instellingen uitschakelen

De veiligste keuze is om je locatie niet online te delen, op welk platform dan ook. Mocht je dit wel willen doen, zorg er dan in elk geval voor dat alleen mensen die je zelf gekozen hebt de locatie van je kind kunnen zien. Er is een optie om alleen een hechte vriendengroep te kiezen die jouw locatie kan bekijken. Je kunt ook de ‘Onzichtbare modus’ inschakelen, als je wilt dat de locatie helemaal niet gedeeld wordt. Lees hier hoe je dat doet.

Screenshots

Dat de foto’s na het openen worden verwijderd, kan een vals gevoel van veiligheid creëren. In werkelijkheid kunnen de mensen aan wie je kinderen de foto of het bericht sturen namelijk een screenshot maken van de foto of het bericht. Snapchat laat wel zien of iemand een screenshot heeft gemaakt en wie dat is, maar wanneer iemand een foto van het scherm neemt met een ander apparaat, zul je hier natuurlijk geen melding van krijgen. Zorg ervoor dat de berichten en de foto’s die je kinderen naar hun vrienden sturen op geen enkele manier tegen hen gebruikt kunnen worden (voor cyberpesten, chantage, enzovoort).

Mensen blokkeren is oké

Niet ingaan op verzoeken van mensen en mensen blokkeren is volkomen normaal. Je kind zou alleen verzoeken moeten accepteren van mensen die hij of zij in het echt kent, om te voorkomen dat het een doelwit wordt van kwaadwillenden. Hetzelfde geldt voor het blokkeren van gebruikers. Als je kind wordt benaderd door iemand die je niet kent, is er de mogelijkheid diegene te blokkeren, zodat hij of zij geen contact meer kan opnemen met je kind. Deze functie kan ook gebruikt worden voor andere kinderen, die bijvoorbeeld proberen je kind te cyberpesten.

Houd persoonlijke informatie dichtbij

Kinderen hebben de neiging om online te veel te delen; het is daarom heel belangrijk om met hen te praten over wat ze online wel en niet delen. Laat ze bijvoorbeeld niet delen waar ze naar school gaan, waar ze wonen en hoe oud ze zijn. Meer tips? Lees dit artikel.

Praat met je kinderen

Probeer deel uit te maken van hun digitale wereld. In dit geval is Snapchat Family Center een goede manier om dat te doen. Family Center helpt ouders meer inzicht te krijgen in met wie hun tieners bevriend zijn op Snapchat, en met wie ze hebben gecommuniceerd, terwijl ze toch de privacy van hun kinderen respecteren. Zorg ervoor dat je je kinderen begrijpt en steunt, vooral als het gaat om de gekke online wereld waarin we leven. Wees degene die hen door de jungle van de digitale wereld leidt en creëer een veiligere ruimte voor hen online.