De online wereld kent voor- en nadelen. Het is heel belangrijk om aan je kind mee te geven dat ze zelf voor een groot gedeelte de baas zijn over hun online wereld, mits ze voorzichtig zijn met informatie delen en veiligheid voorop zetten. Niet te veel informatie delen over jezelf en anderen is daarbij van groot belang.

Wat bedoelen we met ‘’teveel’’ delen?

  • Meer informatie delen dan geschikt is
    Door meer informatie te delen dan nodig is hebben cybercriminelen openbare informatie om te misbruiken en persoonlijke informatie wordt vaak gebruikt in wachtwoorden.
  • Te vaak delen
    Als kinderen alles delen wat ze op een dag aan het doen zijn: ontbijten, sporten, gamen, slapen noem het maar op. Dit kan ontstaan door een verslaving aan social-media, ze willen aan hun volgers het liefst alles vertellen.
  • Meer delen dan luisteren
    Als kinderen in een gesprek vanuit één kant teveel vertellen dan kan het een éénrichtingsgesprek worden en heeft de ander niet genoeg ruimte om ook iets te vertellen. Hierdoor kunnen kinderen teveel informatie delen dan geschikt is.

Welke tips kun je aan je kinderen meegeven?

Bespreek de risico’s

Het is belangrijk om je kinderen duidelijk te maken dat ze niet teveel persoonlijke informatie online moeten delen, omdat hier risico’s aanzitten. Cybercriminelen kunnen bijvoorbeeld allerlei openbare informatie uit bronnen, zoals websites en social media-accounts, gebruiken voor kwaadwillende doeleinden. Of online foto’s van je kinderen kunnen gebruikt worden voor het cyberpesten en die van jonge kinderen voor online pedofilie. En in de toekomst kunnen online berichten negatieve gevolgen hebben als bijvoorbeeld een werkgever dit ziet.

Verdiep je als ouder in de apps, instellingen en voorwaarden

Het is goed om als ouder uit te leggen hoe je kind met een social media-app om moet gaan. Bespreek in ieder geval de belangrijke instellingen zoals: berichten en opmerkingen toevoegen of verwijderen, iemand blokkeren of rapporteren, je locatie uitschakelen en je account op privé of alleen zichtbaar voor vrienden zetten

Vertel dat alles wat online komt, mogelijk openbaar en voor altijd zal zijn

Op het internet is heel veel mogelijk, maar blijft alle informatie ook lang beschikbaar, zelfs als het is verwijderd. Als kinderen boos worden, dan is er een kans dat ze deze emotie gelijk op het internet willen delen, waar ze later spijt van kunnen krijgen. Daarom is het goed om je kinderen mee te geven dat ze twee keer moeten nadenken voordat ze iets delen en nooit een gevoelige foto of privé gegevens online zetten.

Let op de achtergrond van een foto of video

Op de achtergrond kan veel te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de omgeving die je op een foto ziet, hierdoor kunnen cybercriminelen sneller weten waar je woont. Onthoud goed dat de achtergrond dus even belangrijk is als het hoofdobject zelf.

Deel nooit je huidige locatie online

Vertel je kinderen dat ze geen berichten als ‘’Ik ben nu hier voetballen’’ moeten delen. Hierdoor kan iedereen op het internet zien waar ze zich op dat moment bevinden. Ze kunnen dan wel een foto maken, maar voor de veiligheid pas posten als ze weer thuis zijn. Op bijvoorbeeld Snapchat kun je je huidige locatie aanzetten, zorg ervoor dat deze uitgeschakeld is, voordat dit in verkeerde handen valt.

Vraag altijd om toestemming aan de persoon die op de foto staat

Het is belangrijk om elkaars grenzen te respecteren. Iedereen kan een andere grens hebben. De één deelt zijn thuissituatie wel online en de ander niet. Geef dus aan je kinderen mee dat het belangrijk is om toestemming te vragen aan de persoon die bij het bericht betrokken is voordat er iets online wordt gezet.

Gebruik de juiste communicatie

Doordat kinderen achter een beeldscherm vandaan niet zien wie er aan de andere kant zit, kunnen kinderen zich machtiger voelen en delen ze soms meer informatie. Ook omdat ze de lichaamstaal van de ander niet kunnen zien. Leer je kinderen om de vraag te stellen: ‘Zal ik dit ook in het echte leven met iemand delen?’’ Is het antwoord ‘’nee’’, zet het dan niet online.


Safer kids online is een wereldwijd initiatief van ESET. Het doel van dit initiatief is om informatie te verstrekken die ouders, verzorgers, kinderen en docenten kunnen gebruiken om het gesprek aan te gaan over online veiligheid en handvatten te bieden voor een veilige online omgeving voor kinderen.