Back to school

Het einde van de vakantie is in zicht: binnenkort start het nieuwe schooljaar weer!

Studenten gaan de collegebanken weer in, scholieren krijgen weer les en de eventueel benodigde laptops of tablets van de leerlingen en studenten worden weer afgestoft of klaargemaakt voor de nieuwe lessen.

Met het oog op het nieuwe schooljaar zal je als student of ouder van een middelbare scholier weer kijken naar welke voorbereidingen je alvast kunt treffen. Vanzelfsprekend bestel je op tijd de boeken. Maar heb je ook al eens nagedacht over een goede digitale voorbereiding en hoe je online veilig het nieuwe school/studiejaar in kan gaan? Wij geven je graag enkele tips!

Online veilig het nieuwe school- of studiejaar in doe je zo

Een nieuw schooljaar staat voor veel mensen toch ook wel een beetje symbool voor een nieuwe start. Deze periode is daarom ook een mooie kans om jouw digitale zaken weer even op orde te stellen, zodat je ook online veilig kan beginnen met jouw nieuwe lessen.

Met het volgen van deze checklist kom je al een heel eind!

Tip 1: Controleer (en wijzig eventueel) de wachtwoorden van school-  of studie-accounts

Ga na of je voor elk account een uniek, een sterk wachtwoord hebt dat je niet gebruikt voor een ander account. Zijn deze in de vakantie bijvoorbeeld in een datalek voorgekomen, dan is het zaak de wachtwoorden zo snel mogelijk te wijzigen. Een handige tool die je hiervoor in zou kunnen zetten is een (gratis) wachtwoordmanager.

In de onderstaande artikelen vind je meer informatie over dit onderwerp:

Tip 2: Controleer op updates en stel indien mogelijk automatisch updaten in

Besturingssoftware zoals Windows, macOS, Android of iOS en ook apps brengen regelmatig updates uit om functies toe te voegen, te verbeteren, of om kwetsbaarheden in de software te herstellen. Zorg er daarom voor dat jouw apparaten zo snel mogelijk draaien op de meest nieuwe versies. Gelukkig staat automatisch updaten voor de meeste besturingssystemen standaard aan zodat je continu voorzien bent van de laatste (beveiligings-)updates.

Houd er echter rekening mee dat jouw apparaat hiervoor wel ‘aan’ moet staan. Na een lange (zomer)vakantie is het dus belangrijk om je laptop even helemaal te laten bijwerken voor een verse start. Zet deze een week van tevoren alvast een keer aan en laat alle beschikbare updates installeren in de loop van die dag, zo kan je direct veilig je schooljaar starten!

Tip 3: Maak regelmatig een back-up van jouw laptop, computer of tablet

Wat als jouw telefoon, desktop of laptop door ransomware onbruikbaar wordt, of dat deze gestolen wordt. Zijn al jouw werkstukken, belangrijke aantekeningen en schoolopdrachten dan veilig? Of moet je helemaal overnieuw starten en is er uren hard werk verdwenen? Om het laatste scenario te voorkomen is het goed om regelmatig een back-up van jouw laptop, desktop en/of smartphone te maken, bijvoorbeeld in de cloud of met behulp van een harde schijf. En, check of de back-up het ook daadwerkelijk doet.

Tip 4: Zorg voor goede internetbeveiligingssoftware

Internetbeveiligingssoftware bevat functies die je beschermen tegen allerlei soorten online dreigingen, zoals spam, phishing, virussen, onveilige websites en ook ransomware. Met goede internetbeveiliging kan jij een stuk onbezorgder gebruik maken van het internet!

Meer tips voor een digitale schoonmaak lees je in dit artikel.

Naast deze algemene tips vind je hieronder ook nog enkele tips specifiek voor studenten of voor ouders van jonge scholieren.

Tips voor studenten

  • Klik alleen op links die je vertrouwt. Phishing komt momenteel veel voor, wees daarom altijd kritisch op de berichten die je ontvangt en klik niet zomaar op een link. Toch geklikt? Installeer niks en geef geen inloggegevens of bankgegevens af. Twijfel je of een link in een e-mail authentiek is? Ga dan rechtstreeks naar de juiste website van de afzender, zoals het portaal van je (hoge)school.
  • Laat je apparatuur niet onbeheerd achter of vergrendel altijd je computer/laptop als je even wegloopt. Zo blokkeer je de toegang voor anderen tot jouw gegevens. Dek daarnaast ook je webcam af wanneer je deze niet gebruikt. Heb je je webcam of microfoon niet nodig? Blokkeer deze dan of schakel ze uit. Heb je de webcam aan? Zorg er dan voor dat er geen vertrouwelijke informatie zichtbaar is.
  • Gebruik tweestapsverificatie voor jouw social media, maar denk ook aan accounts voor stage uren registreren en accounts waar betaalgegevens aan gekoppeld zijn. Met tweestapsverificatie versterk je jouw beveiliging met een extra laag. Zo blijven jouw persoonlijke gegevens en jouw werk goed beschermd.

Tips voor ouders

  • Ook voor school zijn kinderen steeds vaker online. Daarom is het goed om het bewustzijn van je kinderen met betrekking tot online veiligheid te vergroten. Praat dan ook met jouw kinderen over actuele dreigingen, zoals phishing. Leg hen uit dat ze niet zomaar op links moeten klikken en laat ze bij twijfel over een e-mail of berichtje naar je toe komen. Leer kinderen ook dat ze hun laptop of tablet niet zomaar achter kunnen laten en dat ze een apparaat op zijn minst altijd moeten vergrendelen. En, als je dan toch in gesprek bent kun je direct met je kinderen praten over cyberpesten en online haat. Gemene grappen over iemand zijn nooit leuk, en ook online niet oké. Lees hier verder over de onderwerpen die je samen kunt bespreken, of lees verder over cyberpesten en online haat.
  • Kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 kunnen ook meer kennis en bewustzijn krijgen over online veiligheid door HackShield te spelen. De educatieve game maakt kinderen spelenderwijs en door middel van verhalen bewust van de gevaren die ze online lopen en leidt kinderen op tot ‘Junior cyber agent’.
  • Bekijk daarnaast hoe je de (mobiele) apparaten van kinderen het beste kunt beveiligen. Denk hierbij niet alleen aan internetbeveiliging, maar eventueel ook aan apps voor ouderlijk toezicht en de juiste privacyinstellingen. In dit artikel lees je tips over dit onderwerp.

Met deze tips start je het nieuwe schooljaar een stuk veiliger en ga je online veilig het nieuwe school- of studiejaar in!

Meer weten over online veiligheid? Houd onze website dan in de gaten voor onze nieuwste artikelen en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Eenvoudig virussen en andere kwaadaardige bedreigingen van je computer ontdekken en verwijderen? Gebruik gratis de ESET Online Scanner:

Doe een gratis scan