Een digitale voorjaarsschoonmaak

Wellicht ben je rond deze tijd van het jaar al bezig geweest om een keer goed de bezem door jouw woning te halen. Maar wist je dat het ook goed is om af en toe je digitale zaken op orde te stellen?

Om jouw online veiligheid zo goed mogelijk te waarborgen, is het goed om een aantal belangrijke punten regelmatig door te nemen. Wil je weten wat de belangrijkste aandachtspunten zijn? Hieronder hebben we een checklist met tips voor jouw digitale voorjaarsschoonmaak op een rij gezet!

1. Bekijk jouw digitale voetafdruk

De inhoud van jouw social media, online transacties, locatiegeschiedenis, verstuurde e-mails en verstuurde berichten op online berichtendiensten zijn voorbeelden van data die in jouw digitale voetafdruk zitten. Natuurlijk is deze data (gelukkig) niet allemaal openbaar, maar het is wel goed om af en toe te bekijken wat er wél allemaal openbaar over jou online staat.

Uiteraard kun je zelf weloverwogen keuzes maken in welke informatie je openbaar wilt laten en welke informatie je privé wilt houden. Wat wel goed is om te beseffen, is dat cybercriminelen gebruik kunnen maken van informatie die online beschikbaar is om zichzelf geloofwaardiger voor te doen bij digitale oplichting en fraude.

Hieronder geven we tips om keuzes te maken over jouw digitale voetafdruk:

  • Controleer jouw social media accounts en privacy instellingen

    Bekijk de privacy instellingen van jouw social media accounts. Welke onderdelen van jouw profiel wil je zichtbaar hebben voor wie? Welke posts heb je allemaal geplaatst op jouw profiel en wat kunnen andere mensen over jou lezen? Vaak kun je bepaalde persoonlijke gegevens op je profiel verbergen of, indien gewenst, een post op jouw profiel verwijderen.

  • Check ook jouw andere online accounts

    Wellicht heb je online wel tientallen accounts. Denk hierbij niet alleen aan jouw social media accounts, maar ook aan accounts bij webshops, apps, games etc. Vaak staat er informatie opgeslagen in deze accounts, zoals jouw geboortedatum, telefoonnummer of naam. Ook gebruik je waarschijnlijk regelmatig een e-mailadres en een wachtwoord om het account aan te maken en in te loggen.

    Maak je vaak gebruik van een single sign-on (SSO) met bijvoorbeeld Google of Facebook? Dan kun je in deze accounts bekijken welke apps gekoppeld zijn aan dit account. Deze lijst kun je gebruiken om te bepalen welke accounts je wel houdt en welke accounts je verwijdert.

    Maak je niet (of niet altijd) gebruik van een SSO? Dan kan je bijvoorbeeld in jouw mailbox zoeken met termen als “log in”, “welkom”, “aanmelden” of “afmelden” om een idee te krijgen van welke online accounts je hebt aangemaakt. Gebruik je een online account niet meer? Dan is het verstandiger om het account te verwijderen. Zo is er minder kans dat de persoonlijke gegevens in het account gevaar lopen in het geval van een datalek of een hack.

2. Ga na of je voor elk account een uniek, sterk wachtwoord gebruikt

Nu je een overzicht hebt verkregen van welke accounts je allemaal hebt, kun je controleren of je voor elk account een uniek en sterk wachtwoord gebruikt. ‘Simpele’ wachtwoorden worden immers makkelijker gekraakt dan sterke wachtwoorden, en het gebruik van een uniek wachtwoord voor elk account zorgt voor minder risico’s in het geval van een datalek of een hack. Vind je het lastig om dit soort wachtwoorden te maken? Maak eenvoudig veilige en generieke wachtwoorden met onze gratis wachtwoord generator, maak wachtwoord.

Tips over wachtwoorden

En wanneer je toch met de beveiliging van jouw accounts bezig bent, raden wij je aan om tweestapsverificatie in te stellen wanneer dit mogelijk is. Met deze veiligheidsmaatregel zijn jouw accounts extra goed beschermd. Met de mobiele applicatie ‘Google Authenticator’ kun je de twee stapsverificatie inschakelen en gebruiken. In het onderstaande artikel geven we meer informatie over tweestapsverificatie:

Wat is tweestapsverificatie en hoe gebruik je het?

3. Controleer op updates

Systemen van bijvoorbeeld Windows, macOS, Android, iOS en apps brengen regelmatig updates uit om functies toe te voegen of verbeteren, maar ook om kwetsbaarheden in de software te herstellen. Ga daarom bij al jouw apparaten (denk bijvoorbeeld aan jouw mobiele telefoon, desktop, laptop, smart home apparaten en router) na of er nog beschikbare updates zijn. Staat er nog een update klaar? Dan kun je deze gelijk uitvoeren en waar mogelijk automatisch updaten inschakelen.

4. Bekijk de toestemmingen die je aan apps verleent

Maak zo nu en dan een inventarisatie van alle apps die je op je telefoon hebt staan (of van de programma’s die op je computer staan). Welke apps gebruik je en welke niet?

Verwijder de apps die je niet gebruikt, en controleer de toestemmingen die je aan een app verleent om bijvoorbeeld bepaalde gegevens op te slaan. Je kunt hiervoor de applicatielijst in de instellingen van je telefoon raadplegen.. De ongebruikte apps nemen onnodige ruimte in beslag.  Meer weten over waarom je telefoon trager is geworden en hoe je hem kunt opschonen? Lees dan dit artikel.

5. Check regelmatig of jouw data gelekt zijn

Helaas zijn er in de laatste maanden veel grote datalekken aan het licht gekomen. Bekijk daarom regelmatig of bijvoorbeeld jouw wachtwoorden al niet zijn vrijgegeven. In dit artikel leggen we uit hoe je dit kunt doen. Daarna kun je, indien nodig, jouw wachtwoorden aanpassen.

6. Maak een back-up van jouw apparaten

Wat als jouw telefoon, desktop of laptop ineens wordt aangevallen door ransomware, gestolen wordt of onbruikbaar is? Zijn al jouw persoonlijke data dan veilig en bereikbaar of ben je alles kwijt? Om het laatste scenario te voorkomen is het goed om regelmatig een back-up van jouw laptop, desktop en/of smartphone te maken, bijvoorbeeld in de cloud of met behulp van een harde schijf.

In het onderstaande artikel geven we specifiek tips over het maken van een back-up van een smartphone:

Hoe maak je een back-up van je smartphone?

Wanneer je de bovenstaande stappen hebt doorlopen zit het met jouw online veiligheid in ieder geval een stuk beter! Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om online veiliger te zijn? In de categorie Digitale hygiëne op onze website vind je nog veel meer tips!