Sterke wachtwoorden zijn een belangrijke sleutel tot online veiligheid

Wat is het makkelijkste wachtwoord dat je kunt bedenken? “1234”, wachtwoord, of toch de eerste letters van je toetsenbord: “qwerty” ? Voor kinderen is het niet gek om dergelijke wachtwoorden te gebruiken. Ze zijn immers makkelijk te onthouden!

Helaas brengen zulke ‘makkelijke’ wachtwoorden veiligheidsrisico’s met zich mee. Wanneer een wachtwoord (voor bijvoorbeeld een social media account) gekraakt of geraden wordt, kunnen kwaadwillenden misbruik maken van de accountgegevens en informatie die in dit account te vinden is.

Ook wanneer je een moeilijker wachtwoord gebruikt dan de bovenstaande voorbeelden, maar deze gebruikt voor meerdere accounts, lopen jouw accounts sneller risico. Wanneer het wachtwoord van één account dan op straat zou komen te liggen door bijvoorbeeld een datalek, zijn ook jouw andere accounts waarvoor je dit wachtwoord gebruikt in dit geval niet meer veilig.

Als volwassene wil je natuurlijk voorkomen dat een kind slachtoffer wordt van ongewenste toegang tot hun accounts. Daarom is het goed om kinderen te helpen bij het aanmaken van hun eerste (sterke!) wachtwoorden. Hierbij kun je de onderstaande aandachtspunten gebruiken:

Een sterk wachtwoord:

1. Is uniek en geheim

Creëer voor elk account een ander, uniek wachtwoord. Bij jongere kinderen die het zelf nog lastig vinden om hun wachtwoorden te beheren, kun je als ouder of verzorger, indien gewenst, helpen om dit bij te houden.

Daarnaast is het altijd nog goed om het belang van het geheimhouden van de wachtwoorden te benadrukken.

2. Is een wachtzin

Het is voor kwaadwillenden steeds gemakkelijker om wachtwoorden door middel van een automatisch systeem te ‘raden’. Zij hebben woordenlijsten tot hun beschikking die ze door computers automatisch kunnen laten invullen bij een inlogscherm. Zie het alsof een inbreker duizenden sleutels per keer kan proberen om zo je voordeur open te krijgen. Als hij of zij maar lang genoeg probeert, gaat hij vanzelf open. Maar hoe meer sleutels er nodig zijn, hoe langer dit duurt. Dus, hoe langer het wachtwoord, hoe beter.

Het voordeel van een wachtzin is dat dit makkelijker te onthouden is dan een heel lang en gecompliceerd woord.

Het is bij het aanmaken van een wachtzin aan te raden om de woorden in een onlogische combinatie te gebruiken. Denk daarbij aan iets als “water eten zonder diploma is vrolijk”. Accepteert het platform waarvoor je een wachtwoord wilt aanmaken geen spaties in het wachtwoord? Dan kun je de woorden van de wachtzin aan elkaar plakken.

Het combineren van letters, symbolen, cijfers of leestekens kan een wachtzin sterker maken, maar dit maakt de wachtzin ook lastiger om te onthouden.

3. Bevat geen (persoonlijke) informatie die gerelateerd is aan jou

Gebruik bijvoorbeeld nooit een geboortedatum van jezelf of van een familielid, of de naam van jouw huisdier of favoriete voetbalclub. Vermijd ook altijd informatie die ook op jouw social media te vinden is.

Gebruik ook geen veelvoorkomende termen als wachtwoord, “geheim”, of opeenvolgende termen zoals “1111”, “1234” of “abab”.

Extra tips

Maak er een uitdaging van

Je kunt het aanmaken van sterke wachtwoorden ook op een leuke manier benaderen: kijk hoe je de origineelste en gekste wachtzinnen kan maken die je kunt onthouden!

Sterke wachtwoorden bewaren

Het onthouden van sterke wachtwoorden voor talloze accounts is lastig. Daarom zijn er handige hulpmiddelen, zoals een wachtwoordkluis, die je hierbij kunnen helpen. In een wachtwoordkluis kun je al jouw wachtwoorden opslaan en deze kluis vervolgens versleutelen met een wachtwoord. Zo hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden!

Gebruik tweestapsverificatie wanneer dit mogelijk is

Bij veel accounts kun je tweestapsverificatie instellen. Dit zorgt ervoor dat anderen niet zomaar op jouw account kunnen inloggen, zelfs als ze je gebruikersnaam en wachtwoord weten. Voor het aanmaken van tweestapsverificatie heb je wel een smartphone nodig. Mocht een kind dit zelf nog niet hebben, dan kun je als ouder of verzorger, indien gewenst, tweestapsverificatie instellen voor de accounts.

In het onderstaande artikel leggen we uit hoe tweestapsverificatie werkt:

Wat is tweestapsverificatie en hoe gebruik je het?

Gebruik je een account niet meer? Verwijder het!

Gebruik je een online account niet meer? Dan is het verstandiger om het account te verwijderen. Zo lopen de persoonlijke gegevens in het account ook geen gevaar in het geval van een datalek of een hack.

Benadruk het belang van sterke wachtwoorden

Hoe eerder kinderen gewend zijn om sterke en unieke wachtwoorden voor alle accounts te gebruiken, hoe makkelijker ze deze gewoonte zullen toepassen. Wanneer je sterke en unieke wachtwoorden gebruikt en er lekt één wachtwoord uit (door bijvoorbeeld een datalek), dan lopen je andere accounts in dit geval nog geen risico. Zo ben je een stuk veiliger online!

Naast het aanmaken van sterke wachtwoorden zijn er nog veel meer onderwerpen op het gebied van online veiligheid die je met kinderen kunt bespreken. Meer informatie vind je in de categorie Digitale opvoeding op onze website.


Safer kids online is een wereldwijd initiatief van ESET. Het doel van dit initiatief is om informatie te verstrekken die ouders, verzorgers, kinderen en docenten kunnen gebruiken om het gesprek aan te gaan over online veiligheid en handvatten te bieden voor een veilige online omgeving voor kinderen.