Veel mensen spenderen een deel van hun vrije tijd op social media. Om foto’s of video’s te delen, of om in contact te blijven met een gemeenschap, vrienden en familie of om te kijken naar leuke filmpjes. Het kan dus erg vervelend zijn als één van je social media-accounts gehackt is of in verkeerde handen is gevallen.

Al je ineens niet meer in kunt loggen, al je foto’s van Facebook verdwenen zijn, als er rare foto’s verschijnen die je niet zelf hebt geplaatst of als er uit jouw naam ineens vreemde berichten worden verstuurd, dan kunnen dit signalen zijn dat jouw account gehackt is.

Dat wil natuurlijk niemand!

Gehackt… Wat nu?

Geen paniek! Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kan zetten om de controle over je account weer terug te krijgen.

Check eerst of je nog in kunt loggen. Kan je nog inloggen? Schakel dan tweestapsverificatie in, verander je wachtwoord via de instellingen van je account in het menu van ‘wachtwoord en beveiliging’ en verwijder verdachte applicaties van derden die toegang hebben tot jouw Facebook account. Dit kan je doen via je instellingen, ‘toestemmingen’ door te klikken op ‘apps en websites’.

Kan je niet meer inloggen? Gelukkig kan je in dit geval ondersteuning krijgen via Facebook! Volg daarvoor de volgende stappen:

1

Ga in je browser naar facebook.com/login/identity, vul je e-mail of mobiele telefoonnummer in en volg de instructies op

2

Zoek het account dat je wilt herstellen

3

Volg de stappen om een nieuw wachtwoord in te stellen

Nog niet gelukt?

Je kunt je Facebook-account ook herstellen via een ingelogd vertrouwd account van een vriend of familielid. Dat doe je via onderstaande vijf stappen. Let hierbij wel goed op dat het desbetreffende account van een vriend of familielid niet zelf gehackt is of misbruikt wordt. Soms gebruiken kwaadwillenden deze optie namelijk om je te misleiden en je jouw wachtwoord te laten resetten.

Stap 1

Ga hiervoor naar het profiel van het account dat je wilt herstellen

Stap 2

Klik op de drie puntjes onder de omslagfoto om een menu te openen

Stap 3

Klik op ‘Hulp zoeken of profiel rapporteren’

Stap 4

Klik door naar ‘Iets anders’

Stap 5

Klik op ‘Dit account herstellen’ en volg de verdere instructies

Als het goed is, kan je nu weer in je account!

Lukt het niet om via deze wijze weer toegang te krijgen tot je account? Dan kan Facebook je verder ondersteunen en moet je mogelijk je identiteit verifiëren. Ga hiervoor naar de volgende pagina van het Facebook helpcentrum en volg de genoemde stappen!

Maak eventueel melding van de hack bij de politie, dit kan je doen door een online meldformulier in te vullen of te bellen met de politie op 0900-8844. Wil je aangifte doen, dan moet je hiervoor een afspraak maken op het politiebureau.

Houd je android apparaat veilig en vrij van virussen. Download ESET Mobile Security gratis:

Download gratis