Extra beveiliging voor jouw account

Online heb je waarschijnlijk veel accounts. Denk aan social media, webwinkels en e-mail: bijna overal log je in met een gebruikersnaam en een wachtwoord of PIN-code. Maar wat gebeurt er wanneer jouw wachtwoorden door kwaadwillenden geraden worden, of wanneer jouw wachtwoord online beschikbaar is gemaakt door een datalek? Wanneer je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts, loop je hierbij zelfs het risico dat iemand anders toegang krijgt tot meerdere accounts.

Wat kun je dan doen om jouw accounts beter te beschermen?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord instelt dat je niet gebruikt voor een ander account. Daarnaast zorgt het instellen van tweestapsverificatie (tweefactorauthenticatie) voor een extra beveiligingslaag die de toegang tot jouw accounts en gegevens beter beschermt.

De techniek is gebaseerd op het volgende idee: door het combineren van verschillende ‘factoren’ die nodig zijn om in te loggen op een account, is het een stuk moeilijker om als bedrieger toegang te krijgen tot een account van een ander persoon. Naast jouw wachtwoord is er in dit geval namelijk nog iets anders nodig om te kunnen inloggen. Deze extra factor is in veel gevallen een code die alleen jij via een sms of ‘authenticator app’ kunt ontvangen.

Aan de slag!

In de onderstaande video leg ik stap voor stap uit hoe je tweestapsverificatie specifiek kunt instellen voor jouw Facebook-account!

Of lees hier de volledige stappen:

– Ga naar je Facebook-app.

– Vervolgens klik je rechtsonderin op de 3 balkjes.

– Dan scrol je naar beneden tot je “Instellingen en privacy” ziet staan. Klik hierop.

– Er komen nu een aantal opties tevoorschijn. Kies voor: “Instellingen”.

– Daarna ga je naar het kopje “Beveiliging”, en daar kies je voor “Beveiliging en aanmelding”.

– Scrol naar beneden. Onder het kopje “Tweestapsverificatie” kies je voor “Tweestapsverificatie gebruiken”.

– Daarna krijg je drie opties: de optie voor een verificatie-app, het gebruiken van een SMS-bericht of het gebruikt van een beveiligingssleutel.

– Ik kies voor nu voor de verificatie-app. Ik gebruik hiervoor Microsoft Authenticator (te downloaden in de App Store of Google Play).

– Zodra je hebt gekozen voor de verificatie-app komt er een code tevoorschijn. Als de app op een ander apparaat staat, scan deze dan met de camera.

– Gebruik je je verificatie-app op hetzelfde toestel? Kies dan voor “Instellen op hetzelfde apparaat”.

– Je komt nu in de verificatie-app.

– Kopieer de code vanuit de verificatie-app en plak deze in de Facebook-app. Daarna klik je op “Klaar”.

– Je bent nu beveiligd met tweestapsverificatie in Facebook.

Wil je tweestapsverificatie instellen voor een ander account?

Bekijk onze andere uitlegvideo’s over: