Extra beveiliging voor jouw account

Online heb je waarschijnlijk veel accounts. Denk aan social media, webwinkels en e-mail: bijna overal log je in met een gebruikersnaam en een wachtwoord of PIN-code. Maar wat gebeurt er wanneer jouw wachtwoorden door kwaadwillenden geraden worden, of wanneer jouw wachtwoord online beschikbaar is gemaakt door een datalek? Wanneer je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts, loop je hierbij zelfs het risico dat iemand anders toegang krijgt tot meerdere accounts.

Wat kun je dan doen om jouw accounts beter te beschermen?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord instelt dat je niet gebruikt voor een ander account. Daarnaast zorgt het instellen van tweestapsverificatie (tweefactorauthenticatie) voor een extra beveiligingslaag die de toegang tot jouw accounts en gegevens beter beschermt.

De techniek is gebaseerd op het volgende idee: door het combineren van verschillende ‘factoren’ die nodig zijn om in te loggen op een account, is het een stuk moeilijker om als bedrieger toegang te krijgen tot een account van een ander persoon. Naast jouw wachtwoord is er in dit geval namelijk nog iets anders nodig om te kunnen inloggen. Deze extra factor is in veel gevallen een code die alleen jij via een sms of ‘authenticator app’ kunt ontvangen.

Aan de slag!

In de onderstaande video leg ik stap voor stap uit hoe je tweestapsverificatie specifiek kunt instellen voor jouw Instagram-account!

Of lees hier de volledige stappen:

– Ga naar je Instagram-app.

– Ga naar het kopje “Instellingen”.

– In de instellingen druk je op het kopje “Beveiliging”.

– Zodra je in de beveiliging bent, zie je “Tweestapsverificatie” staan

– Als je op “Aan de slag” klikt, kan je verder.

– Je kunt kiezen uit een authenticator-app, of de SMS-variant. Wij raden aan: de authenticator-app. Ik gebruik hiervoor Microsoft Authenticator (te downloaden in de App Store of Google Play).

– Zodra je hierop klikt, wordt Instagram toegevoegd in de authenticator-app, en krijg je een code.

– Deze code kan je kopiëren, door erop te drukken.

– Dan ga je terug naar je Instagram-app.

– Daar vul je dezelfde code weer in, dit kan je doen door te plakken.

– Klik op “Volgende”, en tweestapsverificatie is ingeschakeld.

– Sla de back-upcodes goed op, deze heb je namelijk nodig om je account te herstellen wanneer je geen toegang hebt tot jouw authenticator-app.

Wil je tweestapsverificatie instellen voor een ander account?

Bekijk onze andere uitlegvideo’s over: