Extra beveiliging voor jouw account

Online heb je waarschijnlijk veel accounts. Denk aan social media, webwinkels en e-mail: bijna overal log je in met een gebruikersnaam en een wachtwoord of PIN-code. Maar wat gebeurt er wanneer jouw wachtwoorden door kwaadwillenden geraden worden, of wanneer jouw wachtwoord online beschikbaar is gemaakt door een datalek? Wanneer je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts, loop je hierbij zelfs het risico dat iemand anders toegang krijgt tot meerdere accounts.

Wat kun je dan doen om jouw accounts beter te beschermen?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord instelt dat je niet gebruikt voor een ander account. Daarnaast zorgt het instellen van tweestapsverificatie (tweefactorauthenticatie) voor een extra beveiligingslaag die de toegang tot jouw accounts en gegevens beter beschermt.

De techniek is gebaseerd op het volgende idee: door het combineren van verschillende ‘factoren’ die nodig zijn om in te loggen op een account, is het een stuk moeilijker om als bedrieger toegang te krijgen tot een account van een ander persoon. Naast jouw wachtwoord is er in dit geval namelijk nog iets anders nodig om te kunnen inloggen. Deze extra factor is in veel gevallen een code die alleen jij via een sms of ‘authenticator app’ kunt ontvangen.

Aan de slag!

In de onderstaande video leg ik stap voor stap uit hoe je tweestapsverificatie specifiek kunt instellen voor jouw Twitter-account!

Of lees hier de volledige stappen:

– Ga naar de Twitter-app.

– Kies linksonderin voor het huisje.

– Daarna kies je linksbovenin voor de 3 balkjes, en klik je vervolgens op “Instellingen en Privacy”.

– Kies daarna voor “Account” en daarna voor “Beveiliging”.

– Dan zie je staan: “Tweestapsverificatie”. Klik hierop, en kies dan voor één van de 3 opties. In deze video laten wij de optie voor de verificatie-app zien.

– Wil jij ook jouw verficatie-app gebruiken? Vink dan “Verificatie-app” aan, druk op start en vul het wachtwoord van jouw Twitter-account in.

– Je wordt nu doorverwezen naar jouw authenticator-app. Ik gebruik hiervoor Microsoft Authenticator (te downloaden in de App Store of Google Play).

– Vanuit de Authenticator-app kopieer je de code en deze plak je deze in de Twitter-app.

– Zodra dit gebeurd is, krijg je een ‘back-upcode’. Bewaar deze goed, deze code heb je nodig wanneer je geen toegang hebt tot je Authenticator-app.

– Klik op “Begrepen” zodra je de back-up code hebt bewaard, en je bent klaar!

Wil je tweestapsverificatie instellen voor een ander account?

Bekijk onze andere uitlegvideo’s over: