Extra beveiliging voor jouw account

Online heb je waarschijnlijk veel accounts. Denk aan social media, webwinkels en e-mail: bijna overal log je in met een gebruikersnaam en een wachtwoord of PIN-code. Maar wat gebeurt er wanneer jouw wachtwoorden door kwaadwillenden geraden worden, of wanneer jouw wachtwoord online beschikbaar is gemaakt door een datalek? Wanneer je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts, loop je hierbij zelfs het risico dat iemand anders toegang krijgt tot meerdere accounts.

Wat kun je dan doen om jouw accounts beter te beschermen?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord instelt dat je niet gebruikt voor een ander account. Daarnaast zorgt het instellen van tweestapsverificatie (tweefactorauthenticatie) voor een extra beveiligingslaag die de toegang tot jouw accounts en gegevens beter beschermt.

De techniek is gebaseerd op het volgende idee: door het combineren van verschillende ‘factoren’ die nodig zijn om in te loggen op een account, is het een stuk moeilijker om als bedrieger toegang te krijgen tot een account van een ander persoon. Naast jouw wachtwoord is er in dit geval namelijk nog iets anders nodig om te kunnen inloggen. Deze extra factor is in veel gevallen een code die alleen jij via een sms of ‘authenticator app’ kunt ontvangen.

Update: 22 maart 2023

Twitter schakelt op SMS-gebaseerde tweestapsverificatie (2FA) uit voor alle gebruikers, behalve voor betalende gebruikers. Dit is een besluit dat, net als andere recente maatregelen van de sociale mediagigant, tot ver buiten het Twitter-kanaal op discussie is gestuit.

Dat Twitter de gratis SMS-authenticatie stopzet, betekent niet dat je geen 2FA meer moet gebruiken. Integendeel, je kunt overschakelen op een andere en betere 2FA-optie.

SMS 2FA

“Hoewel deze vorm van 2FA doorgaans populair is, hebben we helaas gezien dat op telefoonnummers gebaseerde 2FA wordt gebruikt en misbruikt door kwaadwillenden,” luidt de verklaring van Twitter waarin de verandering medio februari werd aangekondigd. In de loop der jaren hebben het bedrijf en veel van haar gebruikers, waaronder voormalig CEO Jack Dorsey, op de harde manier geleerd dat telefoonnummers geen goede identificatiemiddelen zijn en dat sms-berichten kwetsbaar zijn voor diefstal. De huidige CEO van het platform, Elon Musk, had hierover het volgende te zeggen: “Twitter wordt door telefoonbedrijven voor €60M/jaar opgelicht met valse 2FA-sms-berichten.”

Maar voordat je afscheid neemt van SMS 2FA, moet je bedenken dat het gebruik van elke 2FA-methode veel beter is dan vertrouwen op je wachtwoord alleen. Dit roept de vraag op: ben je voorbereid op het verdwijnen van gratis SMS 2FA, zodat je voorkomt dat je Twitter account een verhoogd risico loopt om gehackt te worden?

Twitter’s eigen 2FA-beschermingen en beveiligingshouding kwamen in 2020 onder de loep te liggen toen een vishing-aanval (phising via een telefoongesprek) op het personeel leidde tot het kapen van zo’n 130 accounts van bekende personen. Bij de hack hebben de aanvallers de 2FA-beschermingen van Twitter ondermijnd en de accounts van onder andere Barack Obama, Elon Musk en Bitt Gates gebruikt om een Bitcoin-zwendel te verspreiden.

Andere beveiligingsopties

Een on-device authenticator-app: zoals Microsoft Authenticator of Google Authenticator. Authenticator-apps genereren een eenmalige code die je gebruikt om je identiteit te bevestigen bij het inloggen op een website of app. Dit klinkt misschien niet veel anders dan SMS 2FA-authenticatie, maar het voordeel van de app is dat de code niet via een sms naar je wordt gestuurd, maar in de app verschijnt en rechtstreeks aan het apparaat is gekoppeld, in plaats van aan je telefoonnummer.
Een hardware beveiligingssleutel:  een fysieke sleutel, aangesloten op USB, NFC of Bluetooth. Fysieke sleutels bieden een hoog beveiligingsniveau, vooral omdat de codes niet kunnen worden onderschept of omgeleid. Om in te breken in je account moeten criminelen de sleutel stelen en jouw inloggegevens hebben. Je zal de sleutel wel ten alle tijden bij je moeten dragen en van tevoren moeten checken of jouw apparaat of platform de sleutel ondersteunt.
De beveiligings- en privacy-instellingen van jouw account herzien: Stel onder andere een sterk en uniek wachtwoord in en overweeg deze stappen om veilig te blijven terwijl je het platform gebruikt.

Hoe kun je 2FA instellen op Twitter?

In de onderstaande video leg ik stap voor stap uit hoe je tweestapsverificatie specifiek kunt instellen voor jouw Twitter-account!

Of lees hier de volledige stappen:

  • Ga naar de Twitter-app.
  • Kies linksonderin voor het huisje.
  • Daarna kies je linksbovenin voor de 3 balkjes, en klik je vervolgens op “Instellingen en Privacy”.
  • Kies daarna voor “Account” en daarna voor “Beveiliging”.
  • Dan zie je staan: “Tweestapsverificatie”. Klik hierop, en kies dan voor één van de 3 opties. In deze video laten wij de optie voor de verificatie-app zien.
  • Wil jij ook jouw verficatie-app gebruiken? Vink dan “Verificatie-app” aan, druk op start en vul het wachtwoord van jouw Twitter-account in.
  • Je wordt nu doorverwezen naar jouw authenticator-app. Ik gebruik hiervoor Microsoft Authenticator (te downloaden in de App Store of Google Play).
  • Vanuit de Authenticator-app kopieer je de code en deze plak je deze in de Twitter-app.
  • Zodra dit gebeurd is, krijg je een ‘back-upcode’. Bewaar deze goed, deze code heb je nodig wanneer je geen toegang hebt tot je Authenticator-app.
  • Klik op “Begrepen” zodra je de back-up code hebt bewaard, en je bent klaar!

Wil je tweestapsverificatie instellen voor een ander account?

Bekijk onze andere uitlegvideo’s over: