Vorige week is een Project Zero-blog gepubliceerd, waaruit blijkt dat onderzoek van Google, eind 2022/begin 2023 heeft geconstateerd dat er 18 kwetsbaarheden in de smartphone-modems zitten die gemaakt zijn door Samsung en Vivo. Die modems, ook wel Exynos-modems,  zitten in verschillende Android-telefoons. De toestellen die van dat type modem gebruikmaken, kunnen makkelijk gehackt worden. Hackers hebben alleen jouw telefoonnummer nodig om toegang te kunnen krijgen.

Vier van de 18 kwetsbaarheden maken het voor hackers mogelijk om bij jouw persoonlijke informatie te komen, door alleen je telefoonnummer te weten. Dit kan gebeuren zonder dat je het zelf doorhebt. Samsung zegt in een reactie aan Tweakers dat alleen zes van de genoemde kwetsbaarheden van toepassing zijn op Samsungs smartphones en dat het bedrijf in maart beveiligingspatches heeft uitgebracht voor vijf van deze kwetsbaarheden. In april komt volgens het bedrijf een beveiligingsupdate uit om de overgebleven kwetsbaarheid te verhelpen.

Welke apparaten kunnen mogelijk gehackt worden?

  • Samsung Galaxy S22, A53, A33, A21s, A13, A12 en A03, M33, M13 en M12
  • Vivo S16, S15, S6, X70, X60 en X30
  • Auto’s of draagbare apparaten met Exynos-modems

Ik heb een van deze apparaten, wat nu?

  1. Open je instellingen
  2. Ga naar Verbindingen dan naar Mobiele netwerken
  3. Zet dan de telefooninstelling Voice over LTE uit
  4. Zet dan de telefooninstelling Voice over wifi uit
  5. Verlaat de instellingen

Nu ben je veilig! Met stap 3 en 4 worden namelijk de kwetsbaarheden onschadelijk gemaakt, maar verlies je wel een deel van de functionaliteiten van je apparaat.

Wat kun je doen om jouw apparaat te beschermen tegen hackers?

Download altijd de nieuwste software-updates op je apparaat, meer informatie daarover vind je hier: Hoe installeer je updates voor Android?
Kies een sterk toegangswachtwoord. Meer weten over het instellen van een sterk wachtwoord? Lees dan dit artikel: Hoe maak je een veiliger wachtwoord?
Stel tweestapsverificatie in. Hoe stel je dit in? Je leest het hier: Wat is tweestapsverificatie (2FA) en hoe gebruik je het?