De app TikTok wordt vooral onder jongeren steeds vaker gebruikt. Op de app kun je uren scrollen door jouw ‘For You Page’ om naar korte filmpjes te kijken. Erg vermakelijk, maar helaas komt de app steeds vaker in het nieuws vanwege mogelijke risico’s. Het gevaar zit in de online privacy die TikTok van jou vraagt. Hoe kun je jouw privacy en persoonlijke gegevens beschermen?

Kritiek op de privacy en beveiliging van TikTok

De laatste tijd is er wat commotie rondom TikTok ontstaan. Dit gaat bijvoorbeeld over het verbod voor ambtenaren om de app te gebruiken en het gevaar in online privacy, veiligheid en beveiliging die het gebruik van TikTok kan meebrengen.

Door het algoritme kunnen kinderen bijvoorbeeld filmpjes zien met schadelijke inhoud. Daarnaast komen er steeds meer beschuldigingen over het verzamelen van enorme hoeveelheden data. In wezen houdt dit in dat de app meer rechten nodig heeft dan het als entertainment-app echt nodig heeft.

Welke gegevens worden allemaal door TikTok verzameld?

 • TikTok kan je berichten op je apparaat lezen. TikTok beweert dat dit nodig is om je te beschermen tegen spam.
 • TikTok weet altijd je locatie door de GPS-gegevens van je apparaat, ook als je de locatievoorziening hebt uitgeschakeld voor de TikTok-app.
 • TikTok verzamelt de transacties en aankopen die je online heb gedaan.

Hoe kan je jouw privacy op TikTok beschermen?

Gebruik de officiële TikTok-website

De meeste gebruikers gebruiken de TikTok-app. Om zo min mogelijk persoonlijke gegevens vrij te geven kan je beter de TikTok-website in een webbrowser gebruiken.

Bescherm je account

Als je een account op TikTok hebt, zet dan het delen van bepaalde gegevens in instellingen uit. Zo geef je minder persoonlijke informatie weg dan nodig is.

Registreer veilig

Om je account veiliger te maken is het goed om je te registreren met je telefoonnummer of e-mailadres in plaats van met een ander social media platform zoals bijvoorbeeld Facebook.

Zet bepaalde privacy-instellingen uit

 • Zet de synchronisatie van TikTok-app telefooncontacten en Facebook-vrienden uit
 • Beperk de personalisering van advertenties

Wat doet TikTok zelf om de privacy van kinderen te verbeteren?

TikTok heeft een nieuwe functie voor ouders ontworpen:

Om als ouder meer inzicht te krijgen op de activiteiten van je kind op TikTok heeft het platform de functie Family Pairing ontwikkeld. Hiermee kan je als ouder je account koppelen aan het TikTok-account van je kind en ouderlijk toezicht instellen.

De instellingen die je als ouder kan beheren:
 • Bepaalde inhoud blokkeren
 • Zoekopties voor je kind instellen
 • Het ontdekken van andere accounts beperken
 • De dagelijkse schermtijd beperken
Daarnaast krijg je als ouder een samenvatting over:
 • Hoelang je kind op TikTok actief is
 • Hoeveel keer TikTok is geopend
 • De totale tijd per dag dat je kind actief was op TikTok

TikTok zet accounts van jonge kinderen standaard op privé:

Dit geldt voor kinderen tot en met 15 jaar, hierdoor kunnen onbekende deze accounts niet bekijken. De officiële minimumleeftijd voor TikTok is 13 jaar. Het is dus belangrijk om als ouder te controleren dat kinderen de juiste gegevens opgeven voor leeftijd beperkingen.

Kortom, om het TikTok account van jezelf en je kinderen te beschermen, is het belangrijk om naar je privacy instellingen te kijken. Daarnaast is het als ouder handig om de functie Family Pairing te gebruiken, hiermee kan je de activiteiten van je kind inzien en eventueel filmpjes met schadelijke inhoud blokkeren.


Safer kids online is een wereldwijd initiatief van ESET. Het doel van dit initiatief is om informatie te verstrekken die ouders, verzorgers, kinderen en docenten kunnen gebruiken om het gesprek aan te gaan over online veiligheid en handvatten te bieden voor een veilige online omgeving voor kinderen.