Hoe beveilig je jouw TikTok-account?

Het bewaken van je privacy en de veiligheid van jouw gegevens op TikTok is de laatste tijd met regelmaat in het nieuws. Eerder deelden wij al een artikel over hoe TikTok omgaat met je privacy. Vandaag gaan wij verder in op hoe jij zelf je account kan beveiligen, hoe je kan beheren wie jouw filmpjes kan bekijken en hoe je je privacy en veiligheid op TikTok kan versterken.

Beveilig je TikTok-account

Gebruikers van TikTok worden geconfronteerd met uitdagingen die zich voordoen op diverse social mediaplatforms, zoals oplichters, spammers en cyberpesters. Hoe kun je je daartegen weren? De eerste stappen kun je al zetten wanneer je je aanmeldt bij TikTok.

Bij het aanmelden, heb je de mogelijkheid om dit te doen door in te loggen op jouw Facebook-, Google- of Twitter-account; of met behulp van je telefoonnummer of e-mail. Wat het beheer van je account betreft, houdt TikTok het vrij eenvoudig: de instellingen zijn terug te vinden onder het kopje “account” bij de opties “account beheren”, “Privacy” en “Beveiliging”.

Het platform stelt je hier in staat om je account te verifiëren door middel van een sms-bericht of een e-mail die je ontvangt. Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je voor beide opties kiezen. Als je een wachtwoord wilt instellen, ontvang je opnieuw een sms-bericht ter verificatie; alleen dan kun je er één aanmaken. Verder biedt TikTok 2-stapsverificatie opties voor zowel sms-berichten als e-mail.

De verschillende opties die je kunt gebruiken voor het verifiëren van jouw account

 

Binnen het menu ‘Beveiliging’ kun je 2-stapsverificatie instellen met een sms-bericht of e-mail

Binnen het menu ‘Beveiliging’ vind je ook nog een overzicht van eventuele beveiligingswaarschuwingen waarvan je op de hoogte moet zijn, zoals ongebruikelijke activiteiten op je account. Ook kun je zien op welke apparaten je bent ingelogd en dit in de gaten houden. Deze optie laat zien op welk apparaat, op welke manier je bent ingelogd op je account – bijvoorbeeld via je Facebook-account – en wanneer je bent ingelogd. Daarnaast is het in dit menu ook mogelijk om uit te loggen op de andere apparaten door het apparaat te selecteren en vervolgens op ‘Verwijderen’ te tikken. Mocht je in dit overzicht dus zien dat er op een onbekend apparaat is ingelogd op jouw TikTok-account; dan kun je op deze manier uitloggen op de betreffende apparaten en jouw account veilig houden. Vergeet niet dat je in dit geval niet alleen het wachtwoord van jouw TikTok-account moet veranderen, maar ook het wachtwoord van je gekoppelde Facebook-, Google- of Twitter-account.

Privacy instellingen

TikTok bevat daarnaast ook nog een menu waar je je privacy instellingen aan kunt passen. Deze instellingen vind je onder, hoe kan het ook anders: ‘Privacy’. Je vindt hier alle rechten en toestemmingen die TikTok heeft voor jouw account als het aankomt op de vindbaarheid van je account, personalisatie en gegevens en je veiligheid. Wanneer je jouw TikTok-account net hebt aangemaakt, is deze standaard ingesteld als openbaar (en dus zichtbaar voor iedereen). Hier kun je de vindbaarheid meteen aanpassen en je account omzetten naar een privéaccount zodat je iedereen die jouw video’s wilt zien eerst kunt goedkeuren. Kortom, met deze instelling voorkom je dat iedereen zomaar jouw video’s kan vinden.

Als het om veiligheid gaat, kun je zeggen dat TikTok zeker zijn best doet en uitgebreide opties aanbiedt aan zijn gebruikers. Eén van de opties die TikTok je bijvoorbeeld geeft is om te beslissen of andere gebruikers jouw video’s wel of niet kunnen downloaden. Deze functie wordt op dit moment echter nog getest; het kan daarom voorkomen dat deze optie voor jou nog niet beschikbaar is. Gebruikers kunnen wel het verbod op het downloaden van video’s omzeilen door de video’s door middel van ‘screen grabbing’ op te nemen. Dit doen zij door zelf een opname te maken van hun eigen scherm terwijl jouw video afspeelt.

Contact met mede-TikTokkers

Om berichten uit te kunnen wisselen met iemand, moet je die persoon ‘volgen’ en hij of zij moet jou ook volgen. De social media-app beschouwt deze contacten als jouw ‘vrienden’. Doordat mensen pas op jouw video’s kunnen reageren als er voldaan wordt aan deze voorwaarde wordt het risico op en de hoeveelheid van spam of beledigende berichten van ‘trolls’, die veelvuldig aanwezig zijn op sociale media, beperkt. Omdat je deze lijst met contactpersonen zelf kan selecteren door iemand te volgen, heb je hier op TikTok minder kans op. Aan de andere kant ga je zelf waarschijnlijk veel makers van TikTok-filmjes volgen. Hierdoor wordt het risico op het ontvangen van dubieuze berichten niet uitgesloten. Je kunt hier wel een stokje voor steken door het ontvangen van privéberichten volledig uit te schakelen. Als je dat liever niet doet, kun je ook gebruikers individueel blokkeren; zij zullen dan verschijnen bij ‘Geblokkeerde accounts’.

Verder kun je zelf bepalen of gebruikers jouw video’s kunnen gebruiken voor duetten, wat betekent dat ze jouw video’s kunnen combineren met hun eigen video’s. Je kunt ervoor kiezen om dit volledig uit te schakelen, iedereen toestemming geven om duetten met jouw video’s te maken of dit te beperken tot alleen je vrienden.

Jouw favoriete filmpjes bewaren

Wanneer je door TikTok bladert zal je vast en zeker video’s tegenkomen die je later misschien nog eens wilt bekijken. Om deze filmpjes gemakkelijk terug te vinden kun je deze ‘liken’. Ze worden dan verzameld op jouw profiel onder het hartje. Ook hierbij kun je de privacy-instellingen aanpassen zodat iedereen kan zien welke video’s jij leuk vindt of om dit juist privé te houden.

Reacties filteren

Het is bij TikTok ook mogelijk om de reacties die je ontvangt te beperken. Wederom heb je de opties om deze reacties volledig uit te schakelen, te beperken tot vrienden of iedereen de mogelijkheid te geven om te reageren op je filmpje. De app biedt ook een filter, die automatisch spam en beledigende opmerkingen filtert wanneer je deze hebt ingeschakeld. Je kunt de filter verder verfijnen door specifieke trefwoorden toe te voegen; wanneer zo’n woord gebruikt wordt in een reactie, wordt de reactie automatisch verborgen.

Instellingen per video

Tot slot is het mogelijk om voor en na het uploaden van een video sommige privacy-instellingen aan te passen voor specifieke video’s. Denk hierbij aan het toestaan van duetten, commentaar en het openbaar of privé maken van de video. Zo kun je ervoor zorgen dat het ene filmpje wel openbaar is, terwijl je de volgende alleen aan je vrienden laat zien.

Houd je privacy en beveiliging goed bij

Kortom, TikTok biedt veel verschillende privacy- en beveiligingsinstellingen. Echter, zoals bij alle social media, worden deze instellingen van tijd tot tijd herzien of uitgebreid om gebruikers meer grip te geven op deze zaken. Dit komt onder andere doordat deze platforms met regelmaat in de schijnwerpers staan en er vaak onderzocht wordt hoe ze omgaan met de privacy en gegevens van hun gebruikers. Het is dus aan te raden om regelmatig – het liefst elk kwartaal – je beveiligings- en privacy-instellingen te controleren. En als je toch bezig bent, waarom controleer je dan niet ook gelijk de instellingen van je Facebook- en Google-accounts?