De privacy en veiligheid van kinderen online wordt steeds belangrijker in de wereld van nu. Vanaf de coronapandemie is de schermtijd van kinderen meer dan een uur en 20 minuten toegenomen en dus ook de kans op oplichting, cyberpesten en misbruik. Kinderen worden blootgesteld aan heel veel informatie en zullen opgroeien met een grote hoeveelheid aan technologie. Hoe kan je als ouder of verzorger je kind zo goed mogelijk voorbereiden op de online wereld?

Uit het onderzoek ‘Teacher and School Concerns and Actions on Elementary School Children Digital Safety’ van vier universitaire onderzoekers uit Noord Carolina blijkt dat niet alleen ouders bezorgd zijn over de digitale veiligheid van kinderen maar ook de leraren op school. ‘Kinderen kennen de online wereld wel op jongere leeftijd, maar ze weten nog niet hoe ze veilig door de wereld moeten navigeren als het gaat om privacy en veiligheid’. Om kinderen beter te beschermen moeten ouders en leraren hun eigen professionele kennis over digitale veiligheid verder ontwikkelen.

Vanuit het onderzoek zijn er verschillende onderwerpen waarover leraren hun leerlingen geen goede uitleg kunnen geven, aan de hand van onderzoek naar de digitale veiligheid van kinderen. Het gaat hiet om de volgende onderwerpen:

 • Inhoudelijk: Zoeken naar ongepast materiaal en toegang tot ongepaste websites
 • Contact: Online ongepast contact met vreemden, ze delen informatie zonder de risico’s in te zien
 • Gedrag gerelateerd: Cyberpesten, ongepaste interactie met leeftijdsgenoten, ze zijn zich niet bewust van de digitale voetafdruk
 • Contract gerelateerd: Onvoldoende besef van digitale veiligheid en privacy
 • Thuis: Gebrek aan ouderlijk toezicht op online activiteiten
Wat kan je aan je kind meegeven om het verschil duidelijk te maken tussen ‘wat grappig is’ en ‘wat schadelijk is’?

 • Je weet nooit wie er aan de andere kant van het scherm zit
 • Deel nooit jouw persoonlijke informatie met mensen op het internet
 • Gebruik een bijnaam en een profielfoto
 • Maak online geen ruzie. Wanneer dit wel gebeurt, blokkeer diegene dan gelijk
 • Spreek nooit met een vreemde af die je online hebt leren kennen
 • Alles wat op het internet gebeurt blijft voor altijd op het internet staan. Denk dus bij alles eerst goed na voordat je iets online zet en stuur geen dingen naar vrienden of onbekende waarvan je niet wilt dat iemand anders het ziet.
 • Laat nooit iemand jouw apparaten meenemen zonder jouw toezicht

Om terug te komen op de vraag: ‘Hoe kan je als ouder of verzorger je kind voorbereiden op de online wereld?’ Is het belangrijk dat je met je kinderen praat over de risico’s van de online wereld en hoe je samen de risico’s kan voorkomen. Daarentegen zijn er veel mogelijkheden voor kinderen om te leren, bijvoorbeeld door spelletjes, cursussen, filmpjes en online schoollessen.


Safer kids online is een wereldwijd initiatief van ESET. Het doel van dit initiatief is om informatie te verstrekken die ouders, verzorgers, kinderen en docenten kunnen gebruiken om het gesprek aan te gaan over online veiligheid en handvatten te bieden voor een veilige online omgeving voor kinderen.