Speelt jouw jonge gamer online veilig?

Dertig jaar geleden was het spelen van een spel met spelers aan de andere kant van de wereld slechts een droom. Voor de kinderen van vandaag is dit de realiteit; dagelijks spelen miljoenen mensen online tegen of met elkaar. Maar samenwerken of concurreren met volslagen vreemden, die elkaar alleen bij hun bijnaam kennen, brengt risico’s met zich mee.

De meeste online kwaadwillenden zijn uit op geld of informatie. Ze willen daarom dan ook graag toegang krijgen tot de accounts van andere gamers. Deze accounts bevatten (gevoelige) informatie over de persoon erachter, meestal inclusief betaalgegevens. Bovendien gaan er grote aankopen en waarden door de gamesstores achter online games – cybercriminelen zien hier dus een kans in.

Eén van de technieken die aanvallers gebruiken is Social Engineering. We leggen hieronder uit wat dit inhoudt.

Social engineering

Nieuwe games kunnen prijzig zijn qua aanschaf, en jonge gamers kunnen het zich vaak niet zelfstandig veroorloven om de nieuwste titels direct te kopen. Echter spelen ze wel graag samen met hun leeftijdsgenoten die de game misschien wel hebben aangeschaft. Deze situaties maken hen kwetsbaarder voor social engineering.

Door middel van het aanbieden van een gratis versie, weten kwaadwillenden hierop in te spelen. Deze versie is vaak alleen beschikbaar via advertenties of een specifieke link. Deze versie van het spel is dan bijvoorbeeld geïnfecteerd met malware, die gegevens versleutelt of zelfs het apparaat beschadigt.

Kwaadwillenden maken soms ook misbruik van de situatie en beloven alleen cheats (manieren om extra spullen in het spel te krijgen of vals te spelen) te onthullen als de speler bepaalde stappen volgt of een bepaalde website of forum bezoekt. Hiermee proberen kwaadwillenden opnieuw een speler zo ver te krijgen om informatie vrij te geven.

Hoe speel je veilig?

Om jouw jonge gamer te beschermen tegen kwaadwillenden, is het verstandig om de volgende punten met hem/haar te bespreken:

1. Koop je games

Het is verleidelijk om de nieuwste gametitel gratis te downloaden. Helaas brengt dit een risico met zich mee. Directe links van ‘gratis versies’ van games leiden vaak tot geïnfecteerde bestanden die opzettelijk worden verspreid door kwaadwillenden. Wanneer je geld wilt besparen op de nieuwste games, is het verstandig om deze aan te schaffen tijdens bijvoorbeeld Pasen, Black Friday of Kerst. Deze periodes kennen speciale aanbiedingen waardoor je mogelijk geld kan besparen.
Echter maken deze aanbiedingen het voor kwaadwillenden extra aantrekkelijk om actief te zijn.

Wil je meer informatie lezen over hoe je nepaanbiedingen kunt herkennen? Lees dan verder in het onderstaande artikel:

Waar kun je op letten bij online aanbiedingen?

2. Updaten en patchen

Het is belangrijk om je apparaten up-to-date te houden. Voer daarom tijdig de aangegeven updates uit. Dit geldt voor apparaten als: smartphones, tablets of computers. Vergeet ook niet op jouw gameconsoles te updaten!

Hoe voer je updates door op jouw apparaten?

3. Gebruik een beveiligingsoplossing

Game-apparaten, zoals pc’s en laptops, moeten altijd goed worden beschermd door een betrouwbare beveiligingsoplossing. Deze beveiligingsoplossingen kunnen kwaadaardige aanvallen detecteren en blokkeren. Daarnaast worden gevaarlijke links door de beveiligingssoftware geïdentificeerd en eventuele malware tegengehouden.

Je hoeft je geen zorgen te maken over vertragingen of onderbrekingen tijdens het gamen, aangezien de meeste van de huidige oplossingen een gamingmodus hebben om dergelijke storingen te voorkomen.

4. Gebruik sterke wachtwoorden en 2FA

Een lang en sterk wachtwoord kan een enorm verschil maken. Betrouwbare wachtwoordmanagers kunnen gamers helpen zichzelf beter te beschermen, omdat ze al hun wachtwoorden of zinnen op één plek kunnen genereren en veilig kunnen opslaan.

Wil je meer informatie lezen over het maken van een veilig wachtwoord? Lees dan verder in het onderstaande artikel:

Hoe maak je veilige wachtwoorden?

Verder is het verstandig om tweestapsverificatie te activeren. Dit zal hackpogingen voor jouw accounts blokkeren, zelfs als de aanvallers in staat zijn om het juiste wachtwoord te raden.

In het onderstaande artikel vertellen we meer over wat tweestapsverificatie precies is:

Hoe stel je tweestapsverificatie in?

5. Kies games die geschikt zijn voor je leeftijd

De meeste games hebben een minimumleeftijd die als richtlijn geldt bij het gebruik van games onder kinderen. Op deze manier kan je je kind beschermen, zodat hij of zij alleen games speelt die geschikt zijn voor zijn/haar leeftijd.

6. Wees je bewust van de speeltijd van jouw kinderen en kijk of dit past

Kinderen zijn dol op digitale en online games. Vaak spelen ze deze games met vrienden of vriendinnen. Kinderen kunnen het daarom als lastig ervaren om te stoppen met gamen.

Hierin is het belangrijk om je bewust te zijn van de speeltijd van jouw kinderen. Wordt bijvoorbeeld het schoolwerk door het gamen beïnvloed? Is hij/zij al lang aan het gamen? Het zijn zaken waar rekening mee gehouden kan worden.


Safer kids online is een wereldwijd initiatief van ESET. Het doel van dit initiatief is om informatie te verstrekken die ouders, verzorgers, kinderen en docenten kunnen gebruiken om het gesprek aan te gaan over online veiligheid en handvatten te bieden voor een veilige online omgeving voor kinderen.