Lek in de Nederlandse ‘huisfeestjes-app’ Amigos

Wat is er gebeurd?

De Nederlandse app Amigos, die wordt gebruikt om ‘spontane’ ontmoetingen te organiseren, werd in de afgelopen tijd razend populair.

Deze week werd echter door RTL Nieuws bekendgemaakt dat de app een lek bevatte, waardoor de privégegevens van honderdduizenden Amigos-gebruikers beschikbaar waren voor onbevoegden. Een 21-jarige student ontdekte het lek, en kon zichzelf beheerder maken van de app. Vervolgens had hij toegang tot de volgende bevoegdheden:

  • Inzien van alle gegevens van de gebruikers van de app, inclusief e-mailadressen, namen, geboortedata, privégesprekken in de app en de exacte locatie van de gebruikers.
  • Namens de app pushberichten uitsturen en evenementen en berichten uitsturen namens andere gebruikers.
  • E-mails naar de gebruikers te versturen om hun wachtwoord opnieuw in te stellen.

De student heeft het lek aangekaart, en volgens RTL nieuws is het lek een week na deze melding gedicht. De gebruikers zijn door Amigos geïnformeerd over het datalek en het bedrijf heeft een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het is nog niet bekend hoeveel mensen er misbruik hebben gemaakt van het lek.

Wat kunnen de gevolgen zijn voor gebruikers van de app?

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de gevolgen van het datalek, en of het lek door kwaadwillenden is misbruikt. Mocht dit wel het geval zijn, dan kunnen de gevolgen van een dergelijk lek groot zijn:

  • Als oplichters gelekte persoonsgegevens in handen krijgen, kunnen zij deze gegevens misbruiken voor phishing en andere vormen van (online) fraude. Ook kunnen kwaadwillenden de gegevens uit dit datalek koppelen aan eerdere datalekken, waardoor phishingaanvallen nog gerichter of persoonlijker kunnen worden gemaakt. Tevens wordt identiteitsfraude en Whatsapp-fraude hierdoor makkelijker voor cybercriminelen.
  • Er was nog niet geprobeerd om directe toegang te krijgen tot de wachtwoorden van gebruikers. Echter zouden de e-mails de verzonden konden worden om een wachtwoord te herstellen, wel misbruikt kunnen worden om wachtwoorden van gebruikers te stelen.
  • Wanneer de privégesprekken en exacte locaties van gebruikers inzichtelijk zijn voor kwaadwillenden, kan dit ongewenste ontmoetingen of fysieke risico’s met zich meebrengen.

Wat kun je doen?

Op dit moment is nog niet bekend wie toegang heeft verkregen tot de gegevens. Wij willen je in ieder geval de volgende tips meegeven:

Wees alert voor phishing en fraude

Wij adviseren iedereen om waakzaam te zijn voor phishing en fraude via bijvoorbeeld een telefoontje, e-mail, WhatsApp-bericht of via een sms. In de onderstaande artikelen geven we tips voor het herkennen van phishing en fraude:

Kies bewust welke gegevens je deelt met de app

Denk bijvoorbeeld aan het delen van locatiegegvens of je adresboek. Twijfel je over de betrouwbaarheid van de app? Deel deze gegevens dan nog niet.

Let daarnaast altijd op welke persoonlijke gegevens je deelt in de chat.

Meer weten over de gevolgen van datalekken?

Lees meer