De feestdagen staan voor de deur. Een grote kans dat je nog snel even online op zoek gaat naar cadeaus om vrienden en familie te verassen. Cadeaubonnen worden tijdens de feestdagen steeds populairder, maar helaas is deze ontwikkeling online kwaadwillenden niet ontgaan. In dit artikel geven we je tips en tricks over waar je op kunt letten bij de aankoop en het gebruik van cadeaubonnen.

Waarom zijn cadeaubonnen populair onder kwaadwillenden?

In veel opzichten zijn cadeaubonnen populair bij kwaadwillenden, maar waarom eigenlijk? Dat is om meerdere redenen, die we voor jou op een rijtje hebben gezet:

 1. Cadeaubonnen zijn over het algemeen makkelijk aan te schaffen, online of in de winkel.
 2. Ook met de feestdagen bieden de meeste detailhandelaren en grote merken een dergelijke vorm van cadeaubonnen aan.
 3. Kwaadwillenden hebben geen bankrekening nodig bij betaling, echter alleen de PIN-code van de cadeaukaart.

3 manieren van oplichting met cadeaukaarten

 • Social engineering

  Bij deze vorm van oplichting doen kwaadwillenden zich voor als ambtenaren van de overheid of andere organisaties. Hij/zij beweert dat je nog openstaande rekeningen hebt en dat deze zo spoedig nodig betaald moeten worden. Op deze manier proberen kwaadwillenden druk te leggen op het slachtoffer, zodat de betaling vervolgens wordt gemaakt. Er wordt gevraagd of de rekening door middel van een cadeaubon betaald kan worden, waarbij de oplichter meestal aangeeft welke type kaart hij/zij voor de betaling wilt gebruiken. Echter staan bedrijven en instanties het nooit toe om te betalen met cadeaubonnen/kaarten.

 • Geautomatiseerde bots

  Kwaadwillenden zoeken naar ‘gaten’ in de beveiliging bij een webshop of winkel om zoveel mogelijk combinaties te kunnen uitproberen (dit wordt ook wel een bruteforce aanval genoemd). Zodra dit lukt, kunnen ze deze gegevens gebruiken om ‘jouw’ cadeaukaart uit te geven.

 • Phishing om gegevens te stelen

  Regelmatig worden cadeaubonnen zelf gebruikt om gebruikers te verleiden om hun persoonlijke gegevens af te staan. Hierbij wordt de ontvanger via een e-mail, een sms of social media benaderd met een groot aanbod aan cadeaukaartegoed. Om kans te maken op een cadeaukaart wordt de ontvanger gevraagd om persoonlijke en financiële gegevens in te vullen. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt voor identiteitsfraude en kunnen worden doorverkocht.

Hoe zorg je ervoor dat je geen slachtoffer wordt van cadeaukaartfraude?

Er zijn een aantal punten waar je zelf rekening mee kunt houden bij het gebruik van cadeaukaarten. Deze tips zullen je een eind op weg helpen om online veilig te blijven:

Tip 1

Wanneer je online cadeaukaarten koopt, bestel deze dan rechtstreeks bij een detailhandelaar en niet bij buitenlandse onbekende online winkels.

Tip 2

Koop alleen cadeaukaarten die beschikken over een pincode.

Tip 3

Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat het meestal ook.

Tip 4

Wees je ervan bewust dat geen enkel bedrijf of overheidsfunctionaris zal vragen om een betaling met cadeaubonnen.

Tip 5

Geef nooit persoonlijke en financiële gegevens op na ongevraagd contact online.

Tip 6

Laat het tegoed van de cadeaukaart niet te lang op de kaart staan. Des te langer de cadeaukaart bewaard wordt, des te groter de kans is dat gegevens gekraakt worden of worden misbruikt.

Tip 7

Controleer het kaartsaldo zodra je de kaart krijgt.