Samenvatting

Wat betekenen de nieuwe TikTok privacy voorwaarden voor jou: een korte samenvatting

De app TikTok is razend populair, zeker onder jongeren, maar de vraag wat TikTok precies doet met de gegevens van haar gebruikers hangt al een langere periode in de lucht. TikTok deelde in een update van hun privacy voorwaarden dat jouw gegevens straks misschien wel door TikTok-medewerkers in het buitenland bekeken kunnen worden. Waar kun je rekening mee houden? Hierbij een aandachtspunten:

  • Houd in gedachten dat de data die verzameld wordt, terechtkomt bij een niet- Europees bedrijf. De regels omtrent deze data zijn daar anders dan in Nederland.
  • Vraagt een app toestemming voor veel dingen die niet nodig zijn voor het gebruik? Overweeg dan om de app niet te gebruiken.
  • Schakel de toestemming voor je camera en locatie uit, wanneer je TikTok gebruikt om alleen video’s te bekijken.

De app TikTok is onder veel mensen al bekend; zeker onder jongeren is de app razend populair. Je kunt uren verdwalen in de filmpjes die op je ‘For You page’ verschijnen. Maar in ruil voor de leuke filmpjes die je voorgeschoteld krijgt, willen de makers wel iets van je terug: namelijk een gedeelte van jouw online privacy.

De vraag wat TikTok precies doet met de gegevens van haar gebruikers hangt al langer in de lucht. Ook al lijkt het misschien ver weg, maar jouw gegevens kunnen straks misschien wel door TikTok-medewerkers in het buitenland bekeken worden. TikTok deelde namelijk deze informatie zelf in een update van hun privacyvoorwaarden.

Afgelopen jaren beloofde TikTok dat de gegevens van Europese gebruikers niet in China zouden belanden. Vanaf volgende maand verandert TikTok echter haar beloftes. Met ingang van het nieuwe beleid kan het TikTok-personeel in de landen China, Brazilië, Canada, Israël, Japan, Maleisië, de Filippijnen, Singapore, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk en de VS ook toegang tot bepaalde data krijgen. Het TikTok-algoritme zorgt ervoor dat elke gebruiker een gepersonaliseerde feed krijgt. Alle gegevens, zoals hoe lang je ergens naar kijkt, of je swiped of waar op het scherm je je duim neerzet kunnen worden doorgestuurd naar deze landen. Lees hier in hun nieuwe toelichting meer over.

TikTok geeft aan dat zij zich aan strenge protocollen houden en het aantal werknemers die toegang krijgen tot data van gebruikers zo laag mogelijk te houden. Ook zeggen zij dat er rekening wordt gehouden met de Europese Privacywet, de AVG. De commissie doet onder andere onderzoek naar hoe TikTok gegevens van kinderen verwerkt en hoe de app omgaat met de verzending van persoonlijke data van gebruikers, naar China. NOS schrijft hier meer over in dit artikel.

Niet alleen TikTok, maar ook andere social media applicaties delen data. Denk hierbij bijvoorbeeld aan applicaties zoals Facebook, Instagram en Twitter die data delen met de VS.

Waar kun je rekening mee houden op TikTok?

  • Houd in gedachten dat de data die verzameld wordt, terechtkomt bij een niet-Europees bedrijf. De regels omtrent data zijn daar anders dan in Nederland, dus je weet niet goed wat er met jouw data gebeurt.
  • Kijk voordat je een app installeert goed naar waar je eigenlijk allemaal toestemming voor geeft en waarom de app dit nodig zou hebben. Vraagt een app veel toestemmingen die niet nodig zijn voor het gebruik? Overweeg dan om de app niet te gebruiken.
  • Daarnaast kun je de toestemming voor je camera en locatie uitzetten, als je TikTok bijvoorbeeld alleen gebruikt om video’s op te kijken. Klik hier voor instructies op een Apple apparaat en klik hier voor instructies voor een Android-apparaat. Lees hier hoe je de app-rechten van een app wijzigt voor iphone of android.
  • Lees dit artikel, om je account op TikTok te beveiligen.
  • Tot slot: denk goed na over wat je op sociale media zet, want je weet nooit waar je Tiktok-filmpjes en andere zaken die je deelt online kunnen belanden.

Meer weten over dit onderwerp? Deze artikelen vind je mogelijk ook interessant: