Extra beveiliging voor jouw account

Online heb je waarschijnlijk veel accounts. Denk aan social media, webwinkels en e-mail: bijna overal log je in met een gebruikersnaam en een wachtwoord of PIN-code. Maar wat gebeurt er wanneer jouw wachtwoorden door kwaadwillenden geraden worden, of wanneer jouw wachtwoord online beschikbaar is gemaakt door een datalek? Wanneer je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts, loop je hierbij zelfs het risico dat iemand anders toegang krijgt tot meerdere accounts.

Wat kun je dan doen om jouw accounts beter te beschermen?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord instelt dat je niet gebruikt voor een ander account. Daarnaast zorgt het instellen van tweestapsverificatie (tweefactorauthenticatie) voor een extra beveiligingslaag die de toegang tot jouw accounts en gegevens beter beschermt.

De techniek is gebaseerd op het volgende idee: door het combineren van verschillende ‘factoren’ die nodig zijn om in te loggen op een account, is het een stuk moeilijker om als bedrieger toegang te krijgen tot een account van een ander persoon. Naast jouw wachtwoord is er in dit geval namelijk nog iets anders nodig om te kunnen inloggen. Deze extra factor is in veel gevallen een code die alleen jij via een sms of ‘authenticator app’ kunt ontvangen.

Aan de slag!

In de onderstaande video leg ik stap voor stap uit hoe je tweestapsverificatie specifiek kunt instellen voor jouw WhatsApp-account!

Of lees hier de volledige stappen:

Hoe activeer je tweestapsverificatie voor jouw WhatsApp-account?

– Ga naar de WhatsApp-app.

– Ga rechtsonderin naar het kopje “Instellingen”.

– In de instellingen druk je op het kopje “Account”.

– Zodra je in de accountinstellingen bent, zie je “Verificatie in twee stappen” staan. Klik hierop.

– Kies voor “Schakel in”.

– Nu moet je een 6-cijferige code bedenken die je nodig hebt om eens in de zoveel dagen in te loggen. Bedenk hiervoor een sterke code en onthoud deze goed, of maak gebruik van een wachtwoordkluis.

– Vul de code tweemaal in om te controleren of er geen typfouten gevonden zijn.

– Klik op “Volgende” en vul jouw e-mailadres in. Dit e-mailadres wordt gebruikt om de code te resetten, zodat je altijd nog toegang kan krijgen tot WhatsApp.

– Dit e-mailadres moet je ook tweemaal invullen, zodat er geen spelfouten in het e-mailadres zitten.

– Dan klik je op “Gereed”.

– Je bent vanaf nu beveiligd met tweestapsverificatie. Je kunt dit op de volgende manier controleren: Als je ziet staan: “Schakel uit” of “Wijzig PIN of e-mailadres”, dan weet je dat de tweestapsverificatie aan staat.

Wil je tweestapsverificatie instellen voor een ander account?

Bekijk onze andere uitlegvideo’s over: