Extra beveiliging voor jouw account

Online heb je waarschijnlijk veel accounts. Denk aan social media, webwinkels en e-mail: bijna overal log je in met een gebruikersnaam en een wachtwoord of PIN-code. Maar wat gebeurt er wanneer jouw wachtwoorden door kwaadwillenden geraden worden, of wanneer jouw wachtwoord online beschikbaar is gemaakt door een datalek? Wanneer je hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts, loop je hierbij zelfs het risico dat iemand anders toegang krijgt tot meerdere accounts.

Wat kun je dan doen om jouw accounts beter te beschermen?

Om te beginnen is het belangrijk dat je een sterk wachtwoord instelt dat je niet gebruikt voor een ander account. Daarnaast zorgt het instellen van tweestapsverificatie (tweefactorauthenticatie) voor een extra beveiligingslaag die de toegang tot jouw accounts en gegevens beter beschermt.

De techniek is gebaseerd op het volgende idee: door het combineren van verschillende ‘factoren’ die nodig zijn om in te loggen op een account, is het een stuk moeilijker om als bedrieger toegang te krijgen tot een account van een ander persoon. Naast jouw wachtwoord is er in dit geval namelijk nog iets anders nodig om te kunnen inloggen. Deze extra factor is in veel gevallen een code die alleen jij via een sms of ‘authenticator app’ kunt ontvangen.

Aan de slag!

In de onderstaande video leg ik stap voor stap uit hoe je tweestapsverificatie specifiek kunt instellen voor jouw Google-account!

Of lees hier de volledige stappen:

– Ga in jouw browser naar Google en log in. Ben je al ingelogd? Klik dan rechtsboven op jouw naam of foto/initialen.

– Zodra je bent ingelogd, klik je op “Jouw Google-account beheren”.

– Vervolgens kies je voor het kopje “Beveiliging”. Dan onder het kopje “Inloggen bij Google” klik je op “Verificatie in 2 stappen”.

– Dan klik je op “Aan de slag”.

– Het is nu mogelijk meerdere opties voor tweestapsverificatie toe te voegen. In deze video kiezen we voor SMS.

– Vul de code in die je per SMS hebt ontvangen en druk op “Volgende”.

– Als je de tweestapsverificatie wilt activeren, druk je op “Inschakelen”.

Wil je tweestapsverificatie instellen voor een ander account?

Bekijk onze andere uitlegvideo’s over: