Bijna iedereen bewaart belangrijke informatie en bestanden op zijn of haar laptop, desktop of smartphone. Om deze informatie veilig te houden, kun je natuurlijk jouw apparaten goed beveiligen met een wachtzin of een biometrische beveiliging (zoals gezichtsherkenning of je vingerafdruk), of een combinatie van beide. Maar wat gebeurt er als jouw apparaat gestolen wordt en als vervolgens jouw bestanden geraadpleegd kunnen worden, of als iemand op een manier toegang weet te krijgen tot jouw bestanden en informatie? In dit geval kan encryptie een oplossing bieden om de informatie die op jouw apparaat staat extra te beveiligen.

Ook speelt encryptie een belangrijke rol in het afschermen van jouw internetverkeer en online gesprekken. Wil je weten wat encryptie precies is en hoe het jou kan helpen online veiliger te zijn? We leggen het je graag uit!

Wat betekent encryptie en hoe werkt het?

Encryptie betekent letterlijk het versleutelen van informatie, zodat deze niet kan worden gelezen door anderen. Door encryptie wordt iedere letter namelijk vervangen door een andere letter of leesteken, waardoor de data onleesbaar is totdat deze ontsleuteld wordt.

Op deze manier vormt encryptie een extra beveiligingslaag, die je bijvoorbeeld kan toevoegen aan de bestanden die op jouw laptop of computer staan.

Kortom, wanneer je encryptie toevoegt aan een bestand, kan je deze versleutelen met een wachtwoord. In dit geval is het bestand dan voor iedereen onleesbaar, behalve voor degene die het wachtwoord (de toegangssleutel) heeft.

Er zijn ook andere manieren waarop encryptie jou helpt online veiliger te zijn. Wanneer je surft op het internet zie je bijvoorbeeld, wanneer de verbinding met een website beveiligd is, links van de URL een hangslotje staan. Dit betekent dat alle informatie die tussen jouw apparaat en de website wordt verstuurd, is versleuteld. Wanneer jij vervolgens jouw gegevens invult op deze website, kunnen andere internetgebruikers deze informatie niet lezen.

hangslotje adresbalk

Waar kun je encryptie voor gebruiken en hoe ga je ermee aan de slag?

1. Bestanden versleutelen

In sommige internetbeveiligingsproducten zit een optie om jouw bestanden met encryptie te beveiligen. Ook zijn er leveranciers die deze beveiligingsoplossing eventueel los aanbieden.

Bestanden in de cloud versleutelen

Ook jouw bestanden die je in de cloud opslaat, kun je extra beschermen met encryptie. Zo kan niemand anders jouw bestanden inzien, zelfs wanneer ze toegang hebben verkregen tot jouw account. Controleer hiervoor de instellingen van jouw Cloud provider of zoek via een zoekmachine op “encryptie + ‘naam aanbieder’” om meer specifieke informatie hierover te vinden.

Harde schijf versleutelen

Veel computers hebben een harde schijf die je kan verwijderen. Wanneer jouw harde schijf gestolen wordt, kan encryptie ervoor zorgen dat niemand vervolgens bij de informatie en software op jouw harde schijf kan. Hiervoor kun je een specifiek beveiligingsproduct aanschaffen.

Voor mobiele apparaten bestaat er vaak een optie voor ‘device encryption’. By iOS apparaten staat dit standaard aan, en bij Android kun je dit vaak activeren bij het instellen van een pincode voor toegang tot het apparaat: bij Settings > Security > Encryption > Encrypt phone.

2. Internetverkeer afschermen

Of een verbinding met een website veilig is, kun je controleren door te kijken of er een hangslotje bij de URL van de website staat. Wil je jouw internetverkeer met een extra laag afschermen? Dan zou je een VPN (Virtual Private Network) kunnen aanschaffen. Met een VPN kun je jouw internetverkeer door middel van een soort ‘tunnel’ met een encryptielaag extra afschermen. In dit artikel geven we meer uitleg over het gebruik van VPN’s en waar je op kunt letten.

Veilig online informatie uitwisselen

Ook veel berichtendiensten, zoals WhatsApp, Signal of Telegram, bieden zogenoemde ‘end-to-end versleuteling’ voor jouw gesprekken. Wanneer dit type versleuteling geactiveerd is , betekent dit dat de berichten (inclusief foto’s, video’s gesproken berichten en andere documenten) vanaf het moment van versturen met encryptie versleuteld zijn totdat ze de ontvanger bereikt hebben. De berichten zijn in dit geval dus enkel te lezen of beluisteren door jou en de ontvanger.

Wanneer je een berichtendienst gaat gebruiken, controleer dan ook altijd even of jouw gesprekken end-to-end versleuteld zijn. Veel apps bieden namelijk end-to-end versleuteling (end-to-end-encryptie), maar dit staat niet bij alle apps standaard ‘aan’. Twijfel je of jouw berichten versleuteld worden verzonden? Zoek dan even via een zoekmachine naar de berichtendienst in combinatie met ‘end-to-end encryption’.

3. Wachtwoorden versleutelen

Een wachtwoordmanager biedt de mogelijkheid om al jouw gebruikersnamen en wachtwoorden op één centrale plek veilig op te slaan. Zo kun je gemakkelijk verschillende wachtwoorden gebruiken voor al jouw accounts, zonder dat je deze hoeft te onthouden.

De meeste wachtwoordmanagers die in de cloud worden opgeslagen, worden op de server van de aanbieder afgeschermd met een encryptielaag. Daarnaast gebruik je zelf natuurlijk nog een sterk wachtwoord (en eventueel tweestapsverificatie) om jouw wachtwoordmanager te beveiligen. Veel leveranciers van internetbeveiliging hebben beveiligingsproducten waar een wachtwoordmanager bij zit.

Waar kun je op letten wanneer je encryptie wilt aanschaffen?

Welke oplossing je ook kiest, zorg dat dit van een betrouwbare leverancier is. Hieronder geven we tips over waar je op kunt letten:

1. Lees de privacyvoorwaarden en beveiligingsprotocollen

Denk aan het doorlezen van de privacyvoorwaarden van de aanbieder en de veiligheidsprotocollen die gehanteerd worden voor het versleutelen van jouw gegevens. Het belangrijkste doel van de encryptie hoort het beschermen van jouw data te zijn.

2. Lees beoordelingen van andere gebruikers

Voordat je een beveiligingsproduct kiest, is het altijd verstandig om eerst beoordelingen van andere gebruikers te lezen. Dit kun je doen door de naam van de aanbieder in te voeren in een zoekmachine zoals Google of op beoordelingswebsites zoals Trustpilot. Zo kun je lezen hoe anderen de veiligheid en het gebruiksgemak ervaren.

Mocht je vergelijkingssites bekijken, bedenk dan wel dat deze websites ook commerciële doeleinden kunnen hebben en dat de privacyvriendelijkheid hier een ondergeschikte rol kan spelen.