Oktober is de officiële Cybersecuritymaand!

De wereld is op het gebied van technologie meer verbonden dan ooit. Daarom is online veiligheid, en kennis hebben over online veiligheid, voor iedereen van groot belang. Om dit wereldwijd onder de aandacht te brengen, is de maand oktober uitgeroepen tot Cybersecuritymaand (Cybersecurity Awareness Month).

Online veiligheid is tenslotte een gezamenlijke verantwoordelijkheid: wanneer we allemaal letten op onze digitale hygiëne, geven we cybercriminelen samen minder kans.

Waarom is kennis over online veiligheid voor iedereen belangrijk?

Wanneer je bijvoorbeeld niet weet dat je nooit hetzelfde wachtwoord moet gebruiken voor meerdere accounts, kan het gebeuren dat een kwaadwillende op jouw accounts inbreekt. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door informatie uit een datalek te gebruiken. Het slechtste scenario hierbij is dat ze na het inbreken in het account identiteitsdiefstal plegen, schade brengen aan jouw reputatie, op jouw naam producten bestellen of andere gevoelige informatie uit jouw accounts stelen. Dit kan niet alleen gevolgen hebben voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen die misschien betrokken zijn bij jouw online gegevens (denk bijvoorbeeld aan online gesprekken of foto’s).

Hoe kun je dan online veiliger zijn?

Er zijn een aantal basistips die we je graag willen meegeven. Wanneer je deze 4 tips volgt, ben je al een stuk veiliger online!

1. Gebruik voor elk account een uniek, sterk wachtwoord

Waarschijnlijk heb je online wel tientallen accounts, die je beveiligt met een wachtwoord. Om het risico dat anderen toegang krijgen tot jouw accounts te verkleinen, is het belangrijk dat je nooit hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts. Zo hebben kwaadwillenden minder kans wanneer wachtwoorden bijvoorbeeld openbaar zijn gemaakt door een datalek.

Controleer daarnaast gelijk of je voor elk account een sterk wachtwoord gebruikt. ‘Simpele’ wachtwoorden worden immers makkelijker gekraakt dan sterke wachtwoorden. Om de toegang tot jouw accounts zo goed mogelijk te beschermen, kun je het beste kiezen voor een lang wachtwoord in de vorm van een zin (wachtzin). In het onderstaande artikel leggen we uit hoe je sterke wachtzinnen maakt:

Lees onze tips over wachtwoorden

2. Activeer tweestapsverificatie voor elk account waarbij dit mogelijk is

Met tweestapsverficatie zijn jouw accounts minder kwetsbaar, zelfs wanneer jouw wachtwoorden in handen zijn gekomen van iemand anders. In het onderstaande artikel geven we meer informatie over het instellen van tweestapsverificatie:

Wat is tweestapsverificatie en hoe gebruik je het?

3. Voer updates voor jouw besturingssysteem en eventuele applicaties op tijd door

De makers van besturingssystemen zoals Windows, Mac, Android en iOS brengen regelmatig software-updates uit. Een software-update zorgt voor extra functies en eventueel voor nieuwe beveiliging, door zwakke plekken in de software te repareren. Zorg daarom dat je software-updates voor jouw besturingssysteem en eventuele applicaties op tijd installeert.

4. Gebruik betrouwbare internetbeveiliging om jouw apparaten te beschermen

De bovenstaande tips gaan vooral over dingen die je zelf kunt doen om online veiliger te zijn, maar er zijn ook online dreigingen die zelf niet altijd kunt afweren, zoals phishing en verschillende vormen van malware die worden verspreid door cybercriminelen.

Internetbeveiliging helpt jou om deze dreigingen te ontwijken. In het onderstaande artikel lees je waarom internetbeveiliging belangrijk is, en hoe deze software jou helpt om online veiliger te zijn:

Waarom heb je internetbeveiliging nodig?

Blijf alert op fraude

Naast de bovenstaande tips is het belangrijk om alle berichten die je (onverwachts) ontvangt via bijvoorbeeld e-mail, social media, SMS en WhatsApp met een kritische blik te bekijken, voordat je bijvoorbeeld op een link klikt of een bestand downloadt. Wees daarnaast extra alert wanneer je geld overmaakt.

 

Wil je de 4 essentiële beveiligingstips delen?

In de onderstaande afbeelding staan alle tips kort op een rij. Deel dit tijdens Cybersecuritymaand vooral met vrienden en familie, zo maken we Nederland samen veiliger!