De ontwikkelingen rondom cryptovaluta: nieuwssites hebben het er druk mee! Bitcoins die enorm aan waarde winnen door een tweet van Elon Musk, of juist ineens een flinke dip doormaken. Handelen in cryptocurrency is een hype! Maar hoe veilig is het eigenlijk, en als je er in wilt handelen, hoe doe je dat dan zo veilig mogelijk? Wij zochten het voor je uit.

Wat zijn cryptovaluta eigenlijk?

Cryptovaluta zijn meestal gedecentraliseerde, digitale munteenheden die over het internet gebruikt kunnen worden. Dat de munteenheden gedecentraliseerd zijn, betekent dat deze munten niet worden uitgegeven door een bank of een andere centrale beheerder.

De afgelopen jaren zijn deze munten steeds bekender geworden, de bekendste zijn momenteel de Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Deze digitale munteenheden worden gebruikt in een blockchain.

Wat is een blokchain?

Een blockchain is een soort ‘huishoudboekje’ van vroeger, of in moderne termen: een online administratie. Deze administratie is in beheer door een groep computers/mensen (en dus niet banken), die allemaal een identieke kopie bijhouden van de gegevens. Deze kopieën mogen niet van elkaar afwijken. Hierdoor is het onmogelijk om transacties te verwijderen of aan te passen.

Eén van de voordelen van crypto is dat je digitaal en zonder een tussenpersoon waarde (in de vorm van cryptovaluta) over kunt boeken naar iedereen ter wereld die een ‘wallet’ heeft. Daarnaast heb je zelf controle over je activa. Cryptovaluta worden nog weleens geassocieerd met witwassen en criminaliteit, maar in de praktijk wordt minder dan 1 procent van alle digitale munten die in omloop zijn gebruikt voor onwettig gebruik.

Hoe handel je in cryptovaluta?

Er zijn meerdere manieren om te handelen in cryptovaluta en om deze aan te schaffen. Eén van de makkelijkste manieren om cryptovaluta te kopen is via een broker of exchange. Een exchange is een online plek (een soort digitale beurs) waar je in verschillende cryptovaluta kunt handelen. Wat hierbij belangrijk is om te weten, is dat de exchange in dit geval in het bezit is van de cryptomunten. Een broker is een derde partij die kan bemiddelen tussen de exchange en de kopende partij.

Ook is er de mogelijkheid om deze munten aan te schaffen via een gedecentraliseerde partij. De reden voor het decentraliseren van de exchange heeft er mee te maken dat er geen invloed van bedrijven kan worden uitgeoefend op de aanschaf.

Zijn cryptovaluta veilig?

Deze vraag is lastig te beantwoorden. Zoals bij elke vorm van beleggen, zijn er ook risico’s verbonden aan het handelen in cryptovaluta. We hebben een aantal punten op een rij gezet die je op het gebied van veiligheid in ieder geval kunt overwegen:

  • Het verhandelen en opslaan van digitale valuta gaat vrijwel altijd via andere dienstverleners of bedrijven. De zogenaamde exchange die we hiervoor benoemden, is hier een voorbeeld van. Je hebt in dit geval je eigen cryptovaluta dus niet in bezit, maar slaat deze op bij een derde partij. Doordat de meeste munten gedecentraliseerd zijn en geen foutmarge (mate van onzekerheid) hanteren, is er het risico van het kwijtraken van je cryptovaluta. Hierbij is het belangrijk dat je altijd goed omgaat met je cryptovaluta’s, aangezien het gezegde luidt: Not your keys not your coins. Dat wil zeggen dat als je de munten bij een exchange of broker hebt staan, je het risico loopt om de crypto kwijt te raken.
  • Het feit dat cryptovaluta gedecentraliseerd zijn en niet beheerd worden door een vast orgaan is voor sommigen een reden om aan de slag te gaan met cryptovaluta, maar voor anderen juist een reden om dit als niet veilig te bestempelen. De zeer fluctuerende waarde van cryptovaluta brengt risico’s met zich mee, en wanneer je veel geld kwijtraakt, wordt je in dit geval niet geholpen. Kortom, er is geen ‘consumentenbescherming’.
  • Ook is het in het verleden wel eens gebeurd dat een bedrijf is gehackt, waardoor veel mensen hun cryptovaluta zijn kwijtgeraakt. Een geluk bij een ongeluk in dit geval is dat de blockchain heel transparant is, waardoor een deel van deze waarde nog teruggehaald kon worden. Hiervoor zijn echter geen garanties, want er is geen centrale partij die zulke gebeutenissen oplost.
  • Wil je zeker weten dat jouw cryptovaluta van jou zijn? Dan kan je gebruik maken van een fysieke hardware ‘wallet’ (ook wel Ledger genoemd). Zo’n apparaat lijkt op een USB stick en slaat jouw cryptovaluta op in de vorm van private sleutels op het fysieke apparaat, die je dus fysiek in handen hebt en je in jouw eigen beheer offline bewaart. Het gebruik hiervan is vooral interessant voor mensen die zich meer richten op de beveiliging van hun cryptovaluta en hiervoor een stukje gemak willen opgeven. Je hebt namelijk wel wat ervaring en kennis nodig om een dergelijke hardware wallet goed in te stellen en te gebruiken.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je veilig handelt?

Het is net zoals bij het gebruik van je computer belangrijk dat je je bewust bent van de risico’s, en altijd je gezond verstand gebruikt als het gaat om beleggen. We geven je graag enkele tips!

Tip 1

Zoek een platform of beurs uit met een goede reputatie, lees reviews en vraag anderen naar hun ervaring.

Tip 2

Wees je bewust van de gegevens die je deelt met een platform. Werk bijvoorbeeld met een alias e-mailadres.

Tip 3

Zorg voor goede beveiliging van je handelsaccounts op de platforms die je gebruikt en de e-mailadressen die eraan gekoppeld zijn. Bijvoorbeeld door het gebruiken van een sterk wachtwoord en het instellen van tweestapsverificatie. Maak dus ook gebruik van de beveiligingsmogelijkheden van het platform dat je gebruikt.

Tip 4

Gebruik een online of offline ‘wallet’ en beveilig deze goed!
Hiervoor gelden dezelfde tips als bij bovenstaande tip: gebruik een sterk wachtwoord en stel waar mogelijk tweestapsverificatie in.

Tip 5

Ben je heel actief aan de slag met crypto? Bekijk dan eens de optie om je waarde te verspreiden over verschillende ‘wallets’, zodat je in geval van een hack niet al je cryptovaluta kwijt bent.

Tip 6

Zorg dat de apparaten waarop je handelt goed beveiligd zijn. Denk aan goede internetbeveiligingssoftware en zorg voor de meest recente software-updates.

De hype rondom cryptovaluta heeft zoals je kunt lezen nog best wat voeten in de aarde als het gaat om veilig handelen. Maar er zijn steeds meer mensen actief mee bezig en steeds meer bedrijven zien de potentie in van cryptovaluta.

Toch blijft het enorm belangrijk om voorzichtig om te gaan met het gebruik van cryptovaluta omdat hier risico’s aan verbonden zitten, zoals het kwijtraken van de waarde die je erin hebt zitten. Wees dus kritisch waar je je cryptovaluta koopt en hoe je vervolgens omgaat met het opslaan ervan.