Tegenwoordig is het gebruik van internet onmisbaar geworden in ons dagelijks leven. Door het internet kunnen we bijvoorbeeld gemakkelijk connecties opbouwen, informatie vinden en online winkelen. Daarentegen brengt het internet ook risico’s met zich mee, zoals malware, phishing en identiteitsfraude. Het is verstandig om maatregelen te nemen om jezelf op het internet goed te beveiligen, om zo deze risico’s te beperken. Gebruikmaken van internetbeveiliging is één van die manieren. Maar waar moet je op letten bij het gebruik van internetbeveiliging?

6 punten waar je op kunt letten bij het gebruik van internetbeveiliging

1. Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik sterke en unieke wachtwoorden die geen persoonlijke informatie, zoals je naam of geboortedatum bevatten. Maak eenvoudig veilige en generieke wachtwoorden met onze gratis wachtwoord generator. Maak nu een sterk wachtwoord aan.

2. Installeer antivirussoftware

Installeer op je apparaat een betrouwbare antivirussoftware en hou deze up-to-date. Hierdoor ben je beter beschermd tegen virussen, malware en andere schadelijke software die je apparaat kunnen beschadigen.

Houd je Android-apparaat veilig en vrij van virussen. Download ESET Mobile Security gratis.

3. Update je software regelmatig

Zorg ervoor dat je besturingssysteem en software altijd up-to-date blijven, zodat de beveiligingspatches vanuit de software de zwakke plekken van de software oplossen.

4. Wees voorzichtig met e-mails

Let goed op en klik nooit op links en bijlagen uit e-mails van onbekende afzenders, deze kunnen een vorm van phishing zijn, waarmee hackers proberen om je persoonlijke gegevens te stelen.

5. Gebruik een VPN

Met een Virtual Private Network voorkom je dat onbekende je internetactiviteiten kunnen volgen. Dit kan bruikbaar zijn als je bijvoorbeeld op een openbare plek wilt werken en er geen privé netwerk beschikbaar is.

6. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie

Wees altijd voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op het internet. Deel geen persoonlijke informatie met onbekenden.

Hoe helpt internetbeveiliging bij het voorkomen van identiteitsdiefstal en phishing-aanvallen?

 • Encryptie:
  Het versleutelen van gevoelige informatie, zoals inloggegevens en financiële gegevens, kan helpen voorkomen dat deze gegevens worden onderschept door cybercriminelen.
 • Tweestapsverificatie (2FA):
  Het gebruik van tweestapsverificatie, een extra beveiligingslaag die de toegang tot jouw accounts en gegevens beter beschermt, kan voorkomen dat onbevoegde personen toegang krijgen tot persoonlijk informatie.
 • Bewustzijn:
  Door gebruikers te informeren over de gevaren van onder andere identiteitsdiefstal en phishing-aanvallen, kunnen zij beter in staat zijn om te identificeren wanneer er mogelijk een aanval plaatsvindt en hoe zij dit kunnen voorkomen.
 • Regelmatige software-updates:
  Door regelmatig updates en patches uit te voeren voor software en systemen, kunnen kwetsbaarheden die worden gebruikt door hackers om toegang te krijgen tot gevoelige informatie, worden gedicht.

Hoe ziet de toekomst van internetbeveiliging eruit?

De toekomst van internetbeveiliging zal waarschijnlijk voortdurend evolueren en veranderen naarmate nieuwe technologieën en dreigingen opkomen. Er zullen dus ook steeds weer nieuwe oplossingen en technologieën nodig zullen zijn om de veiligheid te waarborgen. De nadruk zal bijvoorbeeld steeds meer gaan liggen op kunstmatige intelligentie (AI).